Urfa'da Arsa Spekülatörleri Adayını Arıyor! - Son Dakika
Yerel

Urfa'da Arsa Spekülatörleri Adayını Arıyor!

Urfa\'da Arsa Spekülatörleri Adayını Arıyor!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne talipli parti adaylarının 'Ucuz konut yapacağız' vaatleri, kentteki arsa spekülatörlerini kara kara düşündürtüyor.

13.02.2014 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'nın en önemli sorunlarından birisi hiç kuşkusuz konut sorunu… Şanlıurfa Belediyesi bugüne kadar ucuz arsa ve uydu kentler üretemediğinden ayrıca imara açılmış alanlara alt yapı hizmetlerini sağlayamadığından dolayı arsa fiyatları bakımından, Şanlıurfa ülkenin en pahalı illeri arasında yer alıyor. Arsa fiyatlarının yüksekliği konut satış ve kira fiyatlarına yansıyor. Önce Karaköprü, ardından Dağeteği şimdi de GAP Havaalanı yolu arsa spekülatörlerinin en gözde yerlerinden. Karaköprü'deki yeni konut fiyatları yaklaşık 250 bin ile 1 milyon TL arasında değişirken, yine bu bölgedeki kira fiyatları da bin TL'den 2 bin TL'ye kadar yükselerek ailelerin huzurunu kaçırıyor. Üstelik bu yüksek fiyatlara rağmen ne konut üreten müteahhitler ne de evini kiraya veren konut sahipleri bu durumdan memnun. Sürekli yükselen arsa fiyatlarından memnun olan kesim sadece bir avuç arsa spekülatörü. İşte tüm bu sıkıntıları fark eden siyasi parti adayları da seçim vaatlerini ucuz arsa ve konut üzerinde yoğunlaştırdı.

GÜVENÇ, KONUT AŞ KURACAK
AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Celalettin Güvenç, Urfa mimarisine uygun ve Urfa'ya özgü kentsel dönüşümler gerçekleştirerek ucuz konut üretecekleri vaatlerinde bulunuyor. Toplu konut yapımında başarılı AK Partili belediyeleri örnek gösteren Güvenç, "İlk etapta Konut AŞ'yi kuracağız. Ak belediyelerin başarılı çalışmalarının olduğunu hepimiz biliyoruz. Allah'ın izniyle seçildikten sonra bu belediyelerimizin tecrübelerinden, uzman ekiplerinden yararlanacağız. Ev sahibi olmak isteyen her vatandaşımıza yönelik 60 bin TL toplam olmak üzere ayda 400 lira civarında taksit ve az bir peşinatla konut sahibi yapacağız. Vatandaşımız kira öder gibi hiç zorlanmadan ev sahibi olacak. Bu belediyelerin tecrübelerinden yararlanırken yapacağımız tek şey ailelerin nüfus yoğunluğunu göz önünde bulundurup evleri onların yaptığı gibi 60 metrekare değil de 120 metrekare, dört odalı ve geniş balkonlu üreteceğiz. Bu konutları ucuz üretmenin en büyük imkanı da hazine arazilerini belediyeye devralarak yapmak olacak. Artık imarda rant olayını sıfıra indireceğiz. Çocuklarımız ve gençlerimiz çektiğimiz sıkıntıları çekmesin ve yaşamasın." diye vaatlerde bulunuyor.

BAYDEMİR: ÇOK SAYIDA KONUT İNŞA EDİLECEK
BDP Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Baydemir de seçim çalışmalarına başladığı günden bu yana katıldığı her toplantıda kentteki konut sıkıntısını dile getiriyor. Baydemir dün partisinin Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da katıldığı Diyarbakır'daki açılış programında yine benzer ifadeler kullanarak maliyetleri düşürerek Urfalıya düşük fiyata konut sahibi olma şansı vereceklerini söyledi. Baydemir, "Urfa'da halkının konut ihtiyacını karşılayacak bir sürümü hayata geçirmek gerekiyor. Şimdi siz o sürümü sağladığınızda ve girdileri maliyeti düşürdüğünüzde özellikle de arsa maliyetini düşürdüğünüzde hem çok sayıda konut inşa edilebilecek hem insanlar konut hakkına sahip olabilecek. Çok sayıda konut ihtiyacı demek kalıpçı, demirci, sıvacı, fayansçı demek, bu kentin bütün emekçilerinin, lokantacısına kadar hepsinin bundan nasiplenmesi, yani çarkın dönmesi demektir" dedi.

Diyarbakır'daki konut sorunun çözüme kavuşmasını örnek veren Baydemir, "Diyarbakır'da bir apartman dairesi 200-250 bin lira fiyatla alıcı buluyor. Şanlıurfa'da bir apartman dairesinin 1 milyon liraya satılıyor. Bu sorun ortadan kalkmalıdır" diye konuştu.

BAHÇIVAN: ÜÇ TANE UYDU KENT KURACAĞIZ
Urfa'daki konut sorunu ve kiraların yüksekliğini dile getiren diğer bir aday Saadet Partisi Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Bahçıvan. Yeni imar alanları açarak ve arsa fiyatlarını düşürerek sorunu çözmeye çalışacaklarını kaydeden Bahçıvan, vaatlerinde şunları kaydetti: "Biz uydu kentler kuracağız. Ahmet Bahçıvan bir şey söylüyorsa mutlaka hesabını yapmıştır. Mutlaka sorunun gerçekleşmesi noktasında somut belgeleri vardır, somut görüşleri vardır. Üç tane uydu bölgemiz vardır. Bunlardan biri Batıkent, organize sanayi bölgesine kadar devam edecek ve o bölgede 20 bin konutu imara açacağız. İkincisi Güneykent, Eyyübiye bölgemizin Yenice semtinin güneyinden itibaren 20 bin konut yapacağız ve üçüncü bölgemiz Dağeteği bölgesi, orada da 20 bin konut yapacağız. Biz gelince ulaşımı çözmek için raylı sistemi mutlaka yapacağız. Ben başkanlık dönemimin sonunda bu projeyi hazırlamıştım. Ödeneğini de bulunmuştum, bunun 50 milyon doları hibe, 50 milyon doları da yap-işlet-devret modeliyle yapacaktık."

GÜNEŞ: SADECE ÜSTYAPI DEĞİL ALTYAPI DA ÖNEMLİ
Hür Dava Partisi (Hüda Par) Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Avukat Emin Güneş, belediyelerin halkın tüm sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğini kaydederek bunların en başında ucuz konut üretimiyle kaçak ve çarpık kentleşmenin önüne geçmek geldiğini söyledi.

Türkiye'de konut fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Güneş, yeni imar yerleri açarak arsa fiyatlarını düşüreceklerini bol ve ucuz konut üretimiyle kaçak ve çarpık kentleşmenin önüne geçeceklerini belirtti.
Güneş, her gelen belediyenin kaldırım taşlarını değiştirdiğini üstyapıya verilen önemin altyapıya verilmediğini de kaydederek, "Yeni imar alanlarında altyapı için tünel sistemine geçeceğiz" vaadinde bulundu.

Yeni imara açılacak alanlarda altyapı için tünel sistemini düşündüklerini ifade eden Güneş, "Su, gaz, elektrik gibi tüm altyapı içinden geçecek. Yani böyle her arıza olduğunda yolu trafiğe kapat çukuru aç günlerce bekle. Yeni alanlarda bu sistemin uygulanması lazım. Kimin arızası varsa tünele girecek arızasını yapacak." dedi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Urfa'da Arsa Spekülatörleri Adayını Arıyor! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement