Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Güncel

Ukrayna'daki Gelişmeler

McAllister: "Ukrayna'daki durumun, Avrupa'nın 1990'lı yıllardaki Balkan savaşının ardından en büyük dış politika mücadelesi olduğunu düşünüyorum" "Ukrayna diğer ülkeler gibi egemen bir devlettir.

15.04.2014 17:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU'nun ilk sıra adayı eski Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı David McAllister,  " Ukrayna'daki durumun, Avrupa'nın 1990'lı yıllardaki Balkan savaşının ardından en büyük dış politika mücadelesi olduğunu düşünüyorum" dedi.

Federal Basın Merkezi'nde Almanya'daki yabancı gazetecilerle bir araya gelen McAllister, mayısta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi birçok güncel konuda değerlendirmede bulundu.

Ukrayna'daki gelişmelerin endişe verici olduğunu vurgulayan McAllister, "Ukrayna'daki durumun, Avrupa'nın 1990'lı yıllardaki Balkan savaşının ardından en büyük dış politika mücadelesi olduğunu düşünüyorum" dedi.

McAllister, Ukrayna konusunda Başbakan Angela Merkel'in siyasi görüşünü paylaştığını hatırlatarak, "Ukrayna diğer ülkeler gibi egemen bir devlettir. Ukrayna kendi toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi hakkına sahiptir. Rusya ve tüm komşular buna saygı göstermesi lazım" ifadesini kullandı.

Almanya Anayasa Mahkemesinin, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yüzde 3'lük barajı kaldırılmasına ilişkin McAllister, "Bu nedenle bir sonraki Avrupa Parlamentosu Meclis'inde yüzde 20 oranına kadar varan koltukların aşırı sağ ve sol partilere gitme ihtimali var" ifadesini kullandı.

McAllister, AB vatandaşlarının seçime ilgi göstermeleriyle aşırı sağcı tehlikenin engellenebileceğini belirterek, "Seçime katılım ne kadar çok olursa, aşırı sağcı olan Almanya Milliyetçi Demokratik Partisi'nin (NPD) seçilme şansı o kadar düşük olur" dedi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine olan ilginin bu yıl, 2009'a oranla artacağı kanaatinde olduğunu belirten McAllister, "Eskiye göre medyanın ilgisi de bu seçimlerde arttı" ifadesini kullandı.

McAllister, Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerine ilişkin, "Türkiye ile müzakere görüşmeleri devam ediyor. AB temelde yeni üyelere açık olmalıdır ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde herhangi bir yeni üye alması mümkün olmayacak. Bence gelecek 5 yılda yeni üye kabul etmeyecek" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin önemli bir NATO üyesi ve ekonomik bir partner olduğunu vurgulayan McAllister, "AB ve Türkiye'nin işbirliği stratejik bir ortaklık" dedi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement