Türkiye'nin Koridor Kararı Batı Medyasında - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin Koridor Kararı Batı Medyasında

Türkiye\'nin Koridor Kararı Batı Medyasında

Türkiye'nin peşmergelere geçiş izni vereceğini açıklaması, dış basında Türkiye'nin Kobani'ye yönelik siyasetinde "U dönüşü" olarak yorumlandı.

21.10.2014 10:26  Güncelleme: 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne yönelik bölgesel mücadelede Peşmergelerin Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşında bulunan Suriye'deki Kobani kentine geçişine izin vereceğini açıklaması, dış basında Türkiye'nin Kobani'ye yönelik siyasetinde "U dönüşü" olarak yorumlandı.

Bu konudaki yorum ve haberler şöyle:

"U DÖNÜŞÜ"

BBC News: Türkiye Iraklı Kürt savaşçıların Suruç sınırındaki Kobani'de IŞİD militanları ile savaşmalarına izin verecek. Bu, Türkiye'nin siyasi bir değişim olarak görülüyor. Söz konusu açıklama Amerika'nın Kobani'deki Kürt savaşçılara havadan silah yardımı yapmasının ardından geldi. Bu, Türk hükümeti tarafından yapılan bir derece, önemli ve beklenmedik bir hareket. Türkiye, Peşmergelerin Kuzey Irak'tan sınırı geçerek Suriye'deki Kürt savaşçıları desteklemesini reddetmesinin ardından bir U dönüşü yaparak Peşmergelerin Kobani'ye girişine güvenli bir geçiş koridoru sağlayarak yardım edecek. Ancak burada hassas bir siyasi dans var. Pazar günü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'deki Kürt militanlara "Terörist" diyerek onların ne ABD ne de Türkiye tarafından silahlandırılmaması gerektiğini söyledi.

"DRAMATİK BİR DEĞİŞİM"

Guardian: Türk hükümetinin Kobani'deki savaşa yönelik sessiz kalması dolayısıyla yapılan içerden protestolar Türk tarafında dramatik bir değişime neden oldu. Bazı gözlemciler Ankara'nın bu fark edilir politikasının sürpriz olmadığını işaret ettiler. Gözlemciler, ayrıca hükümetin Kobani'deki krize karşı sessiz kalmasına karşılık iki hafta önce Türkiye'yi sarsan şiddet içerikli eylemlere dikkat çekti.

Financial Times: Türkiye ABD'nin baskısına boyun eğdi ve Kobani'yi kurtarmak için sınırını Peşmergelere açtı. Türkiye'nin şaşırtıcı 'U' dönüşü; Suriye'deki savaş nedeniyle Ankara ile Washington arasında haftalar süren temasların ardından geldi. Kobani'yi savunanların PKK ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle Türkiye, bu kente yönelik destek göndermekte hep isteksiz davrandı. Ankara'nın Kobani'yi savunan savaşçılara karşı düşmanlığı Kuzey Iraklı Kürtlerle yaşadığı sıcak ilişkiye zıtlık oluşturuyor.

"AMERİKA'NIN BASKISIYLA KABUL ETTİ"

Wall Street Journal: Amerika'nın baskısıyla karşı karşıya kalan Türkiye, Iraklı Kürt milislerin sınırından geçerek Kobani'deki kuşatmaya takviye edilmelerini izin vermeyi kabul etti. Türkiye daha önce silahların ve savaşçıların IŞİD saldırısı altında olan kente geçişine karşıydı.

"ABD'NİN SABRI ARTIK TÜKENDİ"

Independent: İngiltere'de yayınlanan Independent gazetesi, IŞİD'le mücadele konusunda Türkiye'nin gösterdiği dirence ABD'nin sabrının artık tükendiğini yazdı. Gazete, Washington'ın bu nedenle politikasını değiştirerek Kobani'deki Kürtlere havadan silah yardımı yaptığını belirtti.


Patrick Cockburn imzalı yazıda, Kobani'deki Kürt güçlerinin Türkiye tarafından 'terörist" olarak görüldüğünü hatırlatıldı ve "Buna rağmen silah yardımı, ABD'nin politikasındaki radikal değişime, Kürtlerle doğrudan işbirliği yapılacağına işaret ediyor." ifadelerine yer verildi.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, yazıda Amerikan kargo uçaklarının ulaştordığı 21 ton silahın içinde tanksavarların da bulunduğu belirtildi ve "ABD'nin Kobani'ye bir anda artan desteğinin ardında, Washington'ın, IŞİD'in bir zaferini daha kaldıramayacağı gerçeği yatıyor." denildi.

"TÜRKİYE'DEN İZİN ALINMADI AMA HABER VERİLDİ"

Cockburn, ABD'nin liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun üyesi olan Türkiye'nin Kobani'yi kurtarmak için hiçbir tedbire izin vermemesinin, Washington'ın sabrını taşırdığını belirtiyor.

Yazıda, üst düzey bir ABD'li yetkilinin açıklamalarına da yer veriliyor. Buna göre "Kürtlerin silahlarının bittiği ve ve askeri mühimmatın azaldığı" bilgisi ABD'ye ulaşıyor ve "acil olarak silah yardımı yapılması gerektiğine" karar veriliyor.

Cockburn, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "PKK ile PYD arasında bir fark yok" sözlerini hatırlatıyor. Bunun üzerine Obama'nın Erdoğan'ı aradığını yazan gazeteci, Kobani'ye yapılacak yardımın Türkiye'ye -izni aranmaksızın- haber verildiğini kaydediyor.

Yazıda, yardımı sağlayan uçakların Türkiye hava sahasından uçmadığına da dikkat çekiliyor.

Cockburn, yazının devamında, Türkiye için peşmergenin geçişine izin vermenin, Kobani'ye "güvenli koridor" açmaktan daha kolay olduğunu, çünkü Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin daha iyi olduğunu belirtiyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin Koridor Kararı Batı Medyasında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • MERDO: NE YAPSIN ERDOĞAN DÜNYAYA GÜCÜMÜZ BU KADAR YETİYOR. DAHA NE YAPSIN AMBARGOMU YESEYDİK. ZATEN ETİMİZ BUDUMUZ NE Kİ. KOCA RUSYA BİLE DAYANAMIYOR BATININ BASKILARINA. İRAN PETROLE RAĞMEN BU HALDE . TÜRKİYENİN NESİ VAR. BU GÜNE KADAR HAR VURUP HARMAN SAVURMUŞLAR. TAYYİP NE YAPSIN. BU KADAR OLUYOR. YAŞŞA CUMDURBAŞKANIM SENİ ANLIYORUM. 16 27 Yanıtla
    reis: Pelsinvanya amerikaya bağlı değilmi hasan alim Uşak orada kemik yalayan sizler burada 0 0
  • mustafa: lagım suyunu altın suyu yaptılar etek giyenı adam sandılar güzelim türkiyeyide sıgınma kampı yaptılar allahım sen büyüksün yarabbım inşallah öteki dünyaya bırakmazsın mazlumun ahını 11 18 Yanıtla
  • ZURNA: ALLAH ÖRGÜTÜ ALİYE_ABDULLAH İYEDEN (PKK) RAZI OLSUN. . T. C. Yİ DİZE GETİRDİK. . ŞU AN T. C. KÜRTLERE YARDIM EDİYORMUŞ GİBİ GÖRÜNMEK İÇİN GÜYA PEŞMERGENİN GEÇİŞİNE İZİN VERİYOR. . ZAMANINDA YAPACAKTIN BUNU. . . PEŞMERGE SEN İZİN VERMESENDE KOBANİYE PARAŞÜTLE İNİŞ YAPAR. . . 11 11 Yanıtla
  • LİMON: TÜRKİYE İZİN VERMESE NE YAZAR Kİ. . ABD KÜRTLERİN NE OLDUĞUNU ANLADI. . 27 KONTEYNIR SİLAH UÇAKLA İNDİYSE SEROK BARZANİNİN ASKERLERİDE UÇAKLA İNDİRİLİR. . T. C. ŞU AN KÜRTLERE YARDIM EDİYORUZ HAVASINI YAYMA DERDİNE DÜŞTÜ. . 17 5 Yanıtla
  • reis: Cennet gibi ülkemin üzerinden öyle oyunlar oynamak isteyenler varki abd ve Avrupa bunların başı fakat içimizdeki hain satılmışlar herzaman bunların değirmen lerine şu taşıyorlar 13 2 Yanıtla

Advertisement