Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Torba Tasarı" TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti Grup Başkanvekili Aydın: "Üstün cesaret ödülünü veren ne İsrail Hükümeti'dir ne de İsrail Devleti'dir.

19.07.2014 17:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Üstün cesaret ödülünü veren ne İsrail Hükümeti'dir ne de İsrail Devleti'dir. Bu ödülü Amerika'daki bir Musevi komitesi verdi, Sayın Başbakanımızın barışa olan katkılarından dolayı. Biz İsrail Hükümeti'nin yanlış politikalarını, terör uygulamalarını eleştiriyoruz. Musevi vatandaşları değil. Sapla samanı karıştırmamak lazım" dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulu'nda, MHP'nin, üniversite mezunu işsizlerin sorunları ile ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi ele alındı.

Partisinin önerisi üzerine söz alan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, ülkede artan huzursuzluğun nedeninin, genç işsizlerin sayısının giderek artmasından kaynaklandığını belirtti. Genel işsizlik oranında özellikle üniversite mezunu işsizlerin oranının yükseldiğini kaydeden Işık, hükümetin istihdam politikasında başarı sağlayamadığını öne sürdü. Alim Işık, genç işsizlerin sayısının azaltılması için yatırımların teşvik edilmesinin de önemli olduğuna dikkati çekti.

AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, partisinin iktidarı döneminde üniversite ve üniversite öğrencisi sayısının arttığını, sorunu irdelerken bu artışın gözardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Poyraz, Türkiye'deki genç nüfusun, bir çok Avrupa ülkesinin genel nüfusundan fazla olduğunu vurguladı. AK Parti iktidarı döneminde üniversite mezunlarının istihdamında artış sağlandığını anlatan Poyraz, bunda, hükümetin yatırımlara yönelik teşvik politikasının da önemli fayda sağladığını kaydetti.

CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Türkiye'de hukuk fakültelerinden mezun olan 7 bin kişinin işsiz olduğunu, dünyanın hiçbir ülkesinde bunun örneğine rastlanamayacağını belirtti. Diğer bazı üniversitelerden de aynı yönde örnekler veren Özcan, buna rağmen hükümetin hızlı bir şekilde üniversite açmaya devam ettiğini söyledi. Özcan, üniversite açarken, gençlerin iş bulabilecekleri alanların dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

Özcan ayrıca, hükümetin "terörist devlet" dediği İsrail'e, Gazze'ye saldırılar devam ederken ucuz akaryakıt pazarladığını iddia etti. Tanju Özcan, Gazze'de insanların öldürülmesinden AK Parti hükümetinin de sorumlu olduğunu ileri sürdü.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise "Bizim ne yaptığımızı Türkiye de dünya da biliyor. Siz kafanızı kuma gömdüyseniz bunu bilemem. Türkiye her zaman Filistin'in yanındadır. Gazze'deki abluka kaldırılmadığı için Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri minimum düzeydedir" dedi.

MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi. Genel Kurul'da daha sonra CHP'nin İsrail'in Mavi Marmara Gemisi'ne saldırısına ilişkin grup önerisi görüşüldü.

-"(Monşer) dediklerinizin hiçbiri bu duruma düşmedi"

Öneri üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, hükümetin İsrail ile ilgili politikasını eleştirirken, şu soruları yöneltti:

"İsrail'in NATO tatbikatlarına vetosunu hangi hükümet kaldırdı? OECD üyeliğine vetoyu kim kaldırdı, hangi hükümet kaldırdı? Danimarka'da uçaktan indiğinde, İsrail daha özür dilemeden 'Siyonizm konusunda yanlış anlaşıldım.' kim dedi? 'İsrail'de nükleer silah var mı?' diye yapılan oylamada çekimser hangi ülke kaldı? Çekimser kalan ülkenin Başbakanı kimdi? Amerika Birleşik Devletleri'nde Yahudi lobilerinden Davut Yıldızı'nı alan dünyadaki tek Müslüman kim? Kürecik kimi koruyor? Kürecik İsrail'e hizmet ediyor mu? Türkiye, İsrail uçaklarına yakıt sağlayan bir ülke midir?"

Dış politikayı da eleştiren, İsrail ile gizli anlaşmalar yapıldığını ileri süren İnce, "Türk dışişleri politikasında sizin 'monşer' dediklerinizin hiçbiri bu duruma düşmedi, siz düştünüz. O 'monşer' diye küçümsedikleriniz Türkiye'yi hiçbir zaman bu duruma düşürmemişti" dedi.

-CHP'Lİ Ören ile AK Parti'yi Aslan arasında tartışma

AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, İnce'nin, verilen önergeyle ilgili konuşmadığını bu nedenle sorularına yanıt vermeyeceğini ifade etti. Aslan, konuşmasının sürdürürken, kendisine laf attığını söylediği CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören'e, "Ben nereye bakacağımı sana, size soracak değilim" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda okunan ortak bildiriyle Meclis'in, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı zulme ilişkin duyarlılığını ortaya koyduğunu belirten Aslan, bu duyarlılığı sulandıracak, hafifletecek konuşmalardan kaçınılması gerektiğini söyledi.

Söz alan Hasan Ören ise "Sayın Aslan, bu mübarek günlerde pek kürsüyü kullanmayın, ne zaman kullansanız vukuat çıkıyor. Geçen ramazan da bu mübarek günde bu kürsüyü kullanmışsınız, bir şeyler yapmışsınız bayanların neresine bakılacağıyla ilgili. Doğrudur, yanlıştır gazetelerde bir çok şey gördük" dedi. AK Parti milletvekilleri, Ören'e tepki gösterdi.

Yeniden söz alan Zeyid Aslan, "Aslında tekrar söz almak istemiyordum ama ben Sayın Ören'in bu kadar aşağılaşabileceğini düşünmemiştim. Bu kadar alçalabileceğini de düşünmemiştim" ifadesini kullandı.

Ören ise Aslan'ın sözlerini iade ettiğini söyledi.

-"Sapla samanı karıştırmamak lazım"

MHP Grup Başakanvekili Yusuf Halaçoğlu, AK Parti iktidarının, 'monşer' diyerek, Türkiye'nin dış politikadaki bütün birikimlerini bir kenara attığını savundu.

Hükümetin, IŞİD'e yönelik tavrını eleştiren Halaçoğlu, "IŞİD'e 'Siz ne biçim Müslamansızın?' diyemiyorsunuz. İnsanların kafasını kesen bu insanlara 'terörist'  diyemiyorsunuz. Musul'da kaç gündür tutsak bulunan vatandaşlarımız için sesinizi çıkaramıyorsunuz. IŞİD şu an Musul Konsolosluğumuzu, yani topraklarımızı üs haline getirmiş, ses çıkaramıyorsunuz" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, konuşmalarda kullanılan dilin İsrail'in yaptığını haklı çıkarır tarzda bir ifadeye yol açmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Muharrem İnce'nin yönelttiği soruların, ispatlanmadan ortaya atıldığını belirten Aydın, İnce'nin, NATO tatbikatında İsrail vetosunu kimin kaldırdığına ilişkin sorusunu anımsatarak, "Bu koskoca bir yalan. NATO tatbikatında İsrail vetosu kalkmış değil ki" dedi.

Üstün cesaret ödülüne ilişkin eleştirileri de yanıtlayan Aydın, "Bunu veren ne İsrail Hükümeti'dir ne de İsrail Devletidir. Bizim Museviler'e karşı kesinlikle bir yanlış algımız olamaz. Bu üstün cesaret ödülünü Amerika'daki bir Musevi komitesi verdi. Sayın Başbakanımızın barışa olan katkılarından dolayı verdi. Biz İsrail Hükümeti'nin yanlış politikalarını, terör uygulamalarını eleştiriyoruz. Musevi vatandaşları değil. Sapla samanı karıştırmamak lazım" diye konuştu.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi. Genel Kurul'da, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde görüşmelere geçildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Torba Tasarı' TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement