TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları Başkanları Belli Oldu - Son Dakika
Ekonomi

TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları Başkanları Belli Oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD'de bazı eyaletlerde kamu alımlarında kadın girişimcilerin kurduğu şirketler için kota konulduğunu belirterek, "Devlet mal alırken bu kotayı doldurmak zorunda kalıyor.

24.02.2015 13:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD'de bazı eyaletlerde kamu alımlarında kadın girişimcilerin kurduğu şirketler için kota konulduğunu belirterek, "Devlet mal alırken bu kotayı doldurmak zorunda kalıyor. (Türkiye'de) Kamudan da bu tür desteklerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz" dedi.

TOBB'un Genç Girişimciler Kurulu Başkanlığına Pegasus Hava Taşımacılığı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığına da Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras seçildi.

Kurulların seçim sonuçlarının açıklandığı basın toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin Türkiye'nin en önemli meselelerinden biri olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'de her yıl 900 bin gencin işgücü piyasasına girdiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, işsizlik oranını aynı düzeyde tutmak için bile her yıl en az 900 bin insana yeni istihdam alanı açmak zorunda olduklarını belirtti. Bugün Türkiye'de kurulan her firmanın ortalama 10 kişiye istihdam sağladığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Bizim her yıl az 90 bin yeni girişimci çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Fonları Fonu

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de girişimci sayısı arttıkça, zenginliğin de ona paralel artacağını ifade ederek, hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgi verdi.

Genç Girişimciler Kurulunun gündeme getirdiği bir projeyi somutlaştırdıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Şimdi kamu ile beraber Fonların Fonu'nu kurma çalışmalarını yürütüyoruz. Fonların Fonu, 'erken aşama' şirketlere yatırım yapacak diğer fonları destekleyecek, bu fonları fonlayan bir yapı olacak" ifadesini kullandı.

Kamu alımlarında kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık talebi

Hisarcıklıoğlu, kamu alımlarında yerli malına yüzde 15 fiyat avantajı sağlayan düzenlemenin hayata geçtiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yıllarca bunun mücadelesini vermiştik, en sonunda oldu. Buradan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza Türk özel sektörü adına teşekkür ediyoruz. Şimdi bunu kadın girişimcilerin desteklenmesi noktasında bir adım ileri taşımamız gerekiyor. Bu sistem Amerika Birleşik Devletleri'nde bazı eyaletlerde uygulanıyor. Bu eyaletlerde kamu alımlarında, kadın girişimcilerin kurduğu şirketlere fiyat avantajı sağlanıyor. Yani kadın girişimci daha pahalıya satsa bile devlet malı bu şirketten alıyor. Hatta bununla yetinmeyip kamu alımlarında kadın girişimcilerin kurduğu şirketler için kota konuluyor. Devlet mal alırken bu kotayı doldurmak zorunda kalıyor. Kamudan da bu tür desteklerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz."

Geçen dönem İl Genç Girişimci Kurullarının toplam 824, İl Kadın Girişimci Kurullarının da bin 544 faaliyet gerçekleştirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, oluşan yeni yapı ile birlikte gelecek dönemde çok daha fazla projeye imza atacaklarını bildirdi.

"Kağıt para atan hiç olmadı, hep metal para"

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da ekip olarak 55 bin öğrenciye ulaştıklarının altını çizerek, "Ekip olarak 55 bin öğrenciye dokunmuşuz. Bu 55 bin öğrenci ile konuştuğumuzda her zaman mutlu olmamışız, zaman zaman bizi protesto edenler olmuş, zaman zaman para atanlar olmuş, bize kağıt para atan hiç olmadı, hep metal para... Ama sonuçta biz buranın evlatlarıyız ve burada doğan sonuçlara hepimizin katkısı var. Hep birlikte girişimciliğin bir çıkış yolu olduğuna inandık" diye konuştu.

Bu sene yapılarını daha kurumsal hale getirdiklerinin altını çizen Sabancı, 81 il başkanının 25'inin aralarına yeni katıldığını, hem istikrarın hem de değişimin olduğunu dile getirdi.

Sabancı, bu sene farklı olarak üst kurula iş dünyasının önde gelen önemli sivil toplum kuruluşu liderlerini davet ettiklerini söyledi.

"Çiçeği burnunda başkan"

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras da "Çiçeği burnunda bir başkan olarak, kadının ekonomik özgürlüğünü eline almasının hele ki bu yaşadığımız şiddet dolu günlerde daha büyük önem arz ettiğini düşünüyorum" dedi.

Aras, kadınların güçlerine sahip çıkmaya ve topluma dalga dalga kadın duyarlılığının yayılmasına vesile olmayı istediklerini dile getirerek, amaçlarının kadın girişimci sayısını arttırmak olduğunu söyledi.

"Ekonomi Bakanlığı bu konu ile ilgili muhakkak çalışıyordur"

Konuşmaların ardından soruları yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, kamu ihalelerinde kadın girişimciler için fiyat avantajına ilişkin projelerine yönelik bir soru üzerine, "Bizim işimiz talep etmek, bütçe şartları uygun görülürse kabul etmek de kamunun görevi. Dünyada uygulaması var, o uygulamanın aynısını Türkiye'ye pozitif ayrımcılık kapsamında Türk kadın girişimcilerine de uygulanmasını istiyoruz. Özellikle kamu ihalelerinde belli bir kota verilmeli" diye konuştu.

"TOBB olarak girişimlerde bulunuyoruz"

Hisarcıklıoğlu, Libya'daki geçici Tobruk hükümetinin Türk firmalarının ülkeden çıkarılması kararına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

"Libya bizim için, Türk müteahhitlik sektörü için en önemli ülkelerden birisi. Bugün Türk müteahhitlik sektörü dünyada ikinci konuma geldiyse bizim ilk çıkış noktamız Libya idi. Libya'da bugüne kadar Türk müteahhitlik sektörü yaklaşık 30 milyar dolarlık projeyi başarıyla gerçekleştirdi. Maalesef ülkedeki huzursuzluk ve istikrarsızlık ortamından Türk müteahhitlik sektörünün Libya'da hem ciddi sıkıntıları ve alacakları var, hem de makina parkı var. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak biz bu konuda girişimlerde bulunuyoruz. Ama Ekonomi Bakanlığı bu konu ile ilgili muhakkak çalışıyordur."

Acun Ilıcalı ve Arzu Kaprol genç girişimciler arasında

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun yeni başkanı Evrim Aras olurken, başkan yardımcılıklarına ise Ayfer Yılmaz, Nurten Ceceli Alkan, Ruhsar Pekcan ve Zeynep Bodur Okyay seçildi.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanlığına Ali Sabancı yeniden seçilirken, başkan yardımcıları Cihat Alagöz, Göktekin Dinçerler, Gülden Yılmaz ve Sezai Hazır oldu. Acun Ilıcalı, Arzu Kaprol ve Ayşe Şule Bilgiç ise Genç Girişimciler Kuruluna yeni katılan isimler arasında yer aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları Başkanları Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement