Mardinli Kadınlar Terörün Ortasında Para Kazanıyorlar - Son Dakika
Ekonomi

Mardinli Kadınlar Terörün Ortasında Para Kazanıyorlar

Ebru Baybara Demir, Mardin'de terör olayları ile oteller bir bir kapanıp turizmin beli kırılınca takı işine girdi. Bölge insanı ile ürettiği takıları ABD'ye satıyor.

12.02.2016 09:46  Güncelleme: 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'de henüz turizmin emekleme döneminde bile olmadığı yıllarda, Mardin'in mutfağını iyi bilen kadınlarını örgütleyerek ünlü Cercis Murat Konağı'nı hayata geçiren Ebru Baybara Demir yeni bir girişime imza attı. Terör olayları ile bölgede oteller birbir kapanınca, o da 16 yıldır birlikte olduğu personeli ile takı işine girdi. Hürriyet Gazetesinden Gila Benmayor, bu başarı hikayesini yazdı.

KİMSEYİ BIRAKIP GİTMEDİ

Ebru Baybara Demir bu zor şartlarda sadece iyi yemek pişirmesini bilen kadınlarla Cercis Murat Konağı'nda girişimciliğe adım atmıştı. "Şimdi aynı şeyleri tekrar ama daha zor şartlarda yaşıyor gibiyim" diyor.

Mardin'de beş büyük otelin kapandığını, varını yoğunu turizme yatırmış küçük işletme sahiplerinin nasıl zor durumda olduklarını anlatıyor. "Ben yanımda çalışanlarla 16 yıldan beri birlikteyim. Her şeyi birlikte öğrendik. Şimdi onlara gidin diyemiyorum. Diyemem de" diyor.

AİLESENİ RAĞMEN MARDİN'İ TERK ETMİYOR

Ebru Baybara Demir, İstanbul'daki ailesinin ısrarlı bir şekilde "buraya gel" dediği Mardin'de turizm durunca 'Hayatım halde Mardin'i bırakmıyor.

"Bütün bu yaşadıklarımızı günün birinde geride bırakabilmemiz için de birilerinin burada ve ayakta kalması lazım" diyor.

TERÖRÜN ORTASINDA YENİ İŞ KURDU

Mardin'i bırakmadığı gibi yeni projelere yelken açmış. Hem işletmesinin ayakta kalmasını sağlamak, hem çalışanları işten çıkartmamak için kolları sıvamış. İşletmesinde çalışan 5 kadın aşçı ile birlikte, Mardin'in geleneksel el sanatlarını yeniden yorumlayarak hediyelik takı, anahtarlık, tespihlerin üretildiği "Hayatım Yenibahar" atölyesini kurmuş. "Bu proje bölgede yaşanan olumsuz gelişmeler sonucunda ekonomik hayatın durma noktası geldiği bir dönemde kadınlara umut veriyor" diyor.

11 KADINA İŞ VERİYOR ABD'YE SATIYOR

Beş kadınla başlayan "Hayatım Yenibahar" atölyesi şimdi 11 kadına iş olanağı sağlıyor. Mardin'deki gümüş ustalarından da destek alarak ürettiği birbirinden güzel takılariçin ABD'den dahi sipariş alıyor.
Ebru Demir Baybara onu tanıdığım ilk günden beri "kadının gücüne" inanmış biri. "Kadınlar özgür iradeleriyle karar verdikleri, eğitim hakkına kavuştukları ve yetenekleri keşfettikleri zaman hem hayatları değişiyor, hem değdikleri hayatlar değişiyor" diyor.

KIZLARI OKUTUYOR

"Hayatım Yenibahar" atölyesinde işleri yoluna koyar koymaz Mardin'de kızları okutan Payda Derneği ile işbirliği yapmış. Geçen hafta atölyenin yaptığı anahtarlıklarla Payda Derneği'nin okuttuğu üç üniversiteli genç kıza bilgisayar alınmasını sağlamış. "Şimdiki hedefimiz üniversite sınavlarına hazırlanan kızlarımızı test kitabı almak." Ürünleri internet üzerinde satılan, instagram ve facebook'tan takip edebileceğiniz "Hayatım Yenibahar"ın ismi ne ifade ediyor?

Hayatım Yenibahar, turizm sektörünün ağır bir darbe yediği Mardin'de ekonomiyi canlandıran yeni bir soluk. (Kaynak:Hürriyet)

Mardinli Kadınlar Terörün Ortasında Para Kazanıyorlar

Son Dakika Ekonomi Mardinli Kadınlar Terörün Ortasında Para Kazanıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • aZim: kürtler diye zorunuza mı gitti aveller 9 15 Yanıtla
  • ANTİ AKP: AK PARTİ TÜRKİYE Yİ TEMİZLEMEYE KARARLI YAPMIŞ OLDUKLARI BAŞARILI ÇALIŞMALARI SAYESİNDE BÜTÜN TÜRKİYE Yİ TOPYEKÜN ŞEHİT ETMEYE KARARLILAR BAŞKANLIĞIN HİLAFETİN SİYONİZMİN EMPERYALİZMİN İLLUMİNATİ YÖNETİM SİSTEMİNİN KÖLELİK DÜZENİNİN AYAK SESLERİ CUMHURİYET DEMOKRASİ LAİK DÜZEN DEVLET VE ŞANLI BAYRAĞIMIZ CUMHURİYET TARİHİNDE KARŞILAŞMADIĞI BİR İHANET SÜRECİ İLE KARŞI KARŞIYA GELMİŞTİR ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARINI BİTİRMEK ADINA ELLERİNDEN NE GELİYORSA YAPMAK İÇİN BİAT EDEREK YEMİN İÇMİŞLERDİR... 8 14 Yanıtla
  • OKU: askerimi polisimi Şehit edenleri magazin haber yaptınız Allah cezanızı versin inşallah sayfanız kapatılır!! 3 11 Yanıtla
  • fikret: o nasıl bi ayaktırr yaa muhteşemm 5 7 Yanıtla
  • AAA: Yerim ben sizi 0 10 Yanıtla
  • memo33: Bu anket doğruysa yakında birilerinin sayesinde cami sesi duyulmuyacak bunu bilin 1 0 Yanıtla

Advertisement