Sosyal Medya Normal Doğum Korkusunu Arttırıyor - Son Dakika
Güncel

Sosyal Medya Normal Doğum Korkusunu Arttırıyor

Sosyal Medya Normal Doğum Korkusunu Arttırıyor

Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Berrin Göktuğ Kadıoğlu, teknolojinin ve sosyal ağlardaki iletişimin artması sonucu gebelerin sezaryen tercihinin arttığını söyledi.

18.11.2015 12:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Başhekimi Berrin Göktuğ Kadıoğlu, teknolojinin ve sosyal ağlardaki iletişimin artması sonucu gebelerin sezaryen tercihinin arttığını söyledi. Hastane olarak yılda 7 bin dolayında doğumda Dünya Sağlık Örgütü'nün hedeflediği sezaryen oranını yüzde 15'in altında tuttuklarını anlatan Kadıoğlu, "Normal doğum her açıdan çok sağlıklı ve güzel" dedi.

Nenehatun Kadın Doğum Hastanesinde 150 yatak, 35 kuvöz bulunduğunu söyleyen Başhekim Berrin Göktuğ Kadıoğlu, hastanede günde ortalama 25, yılda 7 bin dolayında doğum gerçekleştirildiğini belirtti. Amaçlarının normal doğum oranını arttırmak olduğunu vurgulayan Kadıoğlu, bu nedenle normal doğumu teşvik için Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle hastanede gebe okulu açtıklarını bildirdi. Başhekim Berrin Göktuğ Kadıoğlu, şunları söyledi:

"Hedefimiz Dünya Sağlık Örgütü'nün öngördüğü ilk gebelikteki sezaryen oranını yüzde 15'in altına çekmek. Bu değeri geçen sene yakalayabildik, yüzde 15'in altında kaldık ve Sağlık Bakanlığı tarafından teşekkür belgesi aldık. Bu seneki hedefimiz daha da ileriye gidecek gibi görünüyor. İlk 11 ayın verilerinde yüzde 13'ü yakalamış durumdayız. Genel sezaryen oranlarımız biraz daha yüksek. Kişinin 2'nci, 3'üncü, 4'üncü sezaryeni ise bunları mecburen tekrar sezaryen yapmak zorundayız. Bütün hanımlara normal doğumu tavsiye etmemiz bizim görevimiz. Sağlık Bakanlığı politikasıyla normal doğumu özendirmek için bir takım tedbirler alındı, alınmaya da devam ediyor. Amacımız hastayla hekimin veya ebelerin güzel iletişimi sağlayıp, hastaları normal doğuma teşvik edebilmek. Bunun için ciddi çaba sarf ediyoruz."

KIRSAL KESİMDE NORMAL, MERKEZLERDE SEZARYEN

Kırsal kesimde yaşayan anne adaylarının normal doğumu daha çok tercih ettiklerini, merkezde yaşayanların ise sezaryene yöneldiklerini aktaran Kadıoğlu "Normal doğum fizyolojik bir süreç. Aslında eskiden annelerimiz, ninelerimiz sezaryenle çok doğum yapmamışlar. Hayat şartlarının, sosyal imkanların değişmesi, insanların acıya yatkınlıklarının biraz daha az olması ve bir an önce çocuklarına kavuşma istekleri ile sosyal medya, televizyonla birbirleriyle iletişimle doğum korkularını çok fazla birbirlerine yansıtmaları özellikle gebelerin sezaryen tercihlerini biraz daha arttırmış durumda. Köyde, kasabada yaşayan gebeler daha çok normal doğum yapıp bir an önce aktif hayatlarına dönmek, çocuklarının bakımlarını bir an önce kendileri üstlenmek istiyorlar. Biraz sosyal gelişimle de alakalı bir şey gibi görünüyor ama bizim hedef kitlemizde işte bunlar. Yanlış ön yargıyı yıkmak özellikle 'eğitimli' dediğimiz toplumun aslında nasıl yanlış eğitildiğini gördüğümüz zaman bizimde üzüntümüz artıyor. Umarım gebe okulları, poliklinik, danışmanlık hizmetlerimizle destek verip normal doğuma teşvik etmiş oluruz" diye konuştu.

'ANNE ADAYLARI KAYGILARINI DOKTORLA PAYLAŞSIN'

Sezaryeni 'en çok korktuğumuz operasyonlardan biri' olarak nitelendiren Berrin Göktuğ Kadıoğlu, acil durumlarda çok hızlı müdahale ettikleri için bir takım eksik tetkiklerle operasyona başlamak zorunda kaldıklarını anlattı. Sezaryen sırasında batın, karın, cilt bütünlüğünü bozduklarına dikkati çeken Kadıoğlu, şöyle devam etti:

"Anne adayları lütfen kaygılarını bizimle paylaşsın. Normal doğum, bebek açısından da sağlıklı bir yol. Bebeklerin doğum kanalında ilerleyişinde akciğer ve beyin gelişimine katkı sağlıyor. Kadınlar anlatırken 'öyle yaptılar, böyle yaptılar, şöyle bağırdılar' diyorlar. Bir takım süreçler var tabi. Normal doğumla sonuçlanmayacak gebelikler de olacak. Başlarsınız doğuma aksi giden bir şey olur, bebek kalp sesleri yetmeyebilir, annenin sancıları durabilir. Onun için biz zaten burada varız, yoksa herkes tarlada, evinde doğuruyor. O kısım değil bizi ilgilendiren, buradaki kısım. Onun dışında gereksiz ajitasyon göstermek, üzülmek bağırmak, çağırmak, bunları özellikle genç annelere çok iyi anlatmamız gereken durumlar. Normal doğum güzeldir." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sosyal Medya Normal Doğum Korkusunu Arttırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement