Erdoğan, Papa Francesco Görüşmesinde Bir İlk Yaşanacak - Son Dakika
Güncel

Erdoğan, Papa Francesco Görüşmesinde Bir İlk Yaşanacak

Erdoğan, Papa Francesco Görüşmesinde Bir İlk Yaşanacak

Türkiye'ye bugün gelecek olan Papa'nın ilk durağı Anıtbakir olacak. Erdoğan'la yapılacak görüşmenin ardından ilk defa bir papa ziyaretinde ikili açıklama yapılacak.

28.11.2014 09:37  Güncelleme: 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Papa Francesco'nun bugün başlayacak ve 3 gün sürecek Türkiye'ye ziyaretinde ilk durağı Anıtkabir olacak. Bu ziyaretin ardından AK Saray'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Francesco ikili bir görüşme yapacak. Görüşmenin ardından ilk defa bir papa ziyaretinde ikili açıklama gerçekleştirilecek ve bu, dünya çapında milyarlarca insana canlı yayınla ulaştırılacak.

Öte yandan Katolik kilisesinin yayın organı Avvenire gazetesinin haberine göre, ziyaretin en önemli nedeni ekümeniklik olacak. Francesco, Fener Rum Patriği Bartholomeos ortak bir bildiri de yayınlayacak.

İtalyan La Stampa gazetesinin Vatikan haberleri veren "Vatican Insider" sitesi de "ziyaretin baş amacı Ortodokslara bir kardeşlik jestinde bulunmak" değerlendirmesinde bulundu.

Nitekim Papa Francesco'nun Türkiye ziyareti, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un daveti üzerine gündeme gelmiş ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan davetle resmiyet kazanmıştı.

AK SARAY'DA GÖRÜŞECEKLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa, ikili ve heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirecek ve bunun ardından, dini, siyasi, sanat ve diplomasi çevrelerinin önemli temsilcilerinin de hazır bulunacağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı olan Ak Saray'da birer hitap gerçekleştirecekler.

BENZER MESAJLAR BEKLENİYOR

Türk diplomatik kaynaklar, coğrafi öneme sahip olan Türkiye'nin, Ortadoğu, Avrupa ve Kafkaslar kavşağında bulunması, Papalığın duyarlılıkları ve öncelikleri ile Türkiye'ninkilerin insani noktalarda kesişmesi, uluslararası ilkeler doğrultusunda ve BM'nin aktif dahiliyle insani ve bölgesel sorunlara, ihtilaflara diyalogla çözüm bulunması bakımından bu iki hitabın öneminin altını çiziyor. Diplomatik kaynaklar, uluslar arası toplumun duyarlılık göstermesi konusunda her iki tarafın da benzer çağrıları yapmasının beklendiğini belirtti.

"TÜRKİYE SEYAHATİM BARIŞ MEYVELERİ GETİRSİN"

Papa, Türkiye seyahatine ilişkin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Bildiğiniz gibi Türkiye'ye, Cuma'dan Pazar gününe kadar sürecek bir apostolik seyahat gerçekleştireceğim" diye sözlerine başlayarak, "Hepinizi, Petrus'un (Katoliklerin ilk papası), kardeşi Andreas'a (İstanbul Ortodoks Kilisesi'nin kurucusu) yapacağı bu ziyaretin barış meyveleri, samimi dinlerarası diyalog ve Türk milletiyle yakınlık getirmesi için dua etmeye davet ediyorum" diye konuşmuştu.

ÖZEL GÜN

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un geçen yıl yaptığı davetin resmileşmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tarafından yapılan davetle gerçekleşmişti. Papa, 2. Jean Paul ve 16. Benediktus gibi Türkiye seyahati takvimini, Patrikhane'nin kuruluş günü olduğuna inanılan 30 Kasım'daki Aziz Andreas Yortusu'na denk gelecek şekilde organize etti.

"KARDEŞİM" DİYALOGU

50 yıl önce karşılıklı aforozun kaldırılmasının ardından Doğu-Batı kiliselerinin birleşmesi arzusu her iki taraftan da güçlü açıklamalarla sık sık dile getirilirken, Papa Francesco'nun, Fener Rum Patriği Bartholomeos'la olan dostluk ilişkisi bu amacın somutlaşmasında önemli bir nokta olarak görülüyor. Papa, Bartholomeos'a "kardeşim" diye hitap ederken, Patrik Bartholomeos da Mart 2013'te Vatikan'da Papa Francesco'nun Kutsal Makam'ın başına seçilmesinin ardından yapılan ayine katılarak, buna iştirak eden ilk İstanbul Patriği olmuştu. İki lider daha sonra, Kudüs'te ve dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da katıldığı Vatikan'daki Barış Duası'nda da bir araya gelmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erdoğan, Papa Francesco Görüşmesinde Bir İlk Yaşanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • şükrü: PAPAYI DOST EDİNMESİN İSLAMA DAVET ETSİN 16 3 Yanıtla

Advertisement