Ödenek Gelmeyince Kerkük'te 534 Proje Durdu - Son Dakika
Güncel

Ödenek Gelmeyince Kerkük'te 534 Proje Durdu

Irak'ta yaşanan ekonomik kriz ve merkezi hükümetin 2014 - 2015 yılı mali bütçelerini göndermemesi nedeniyle Kerkük'te 534 projenin durduğu belirtildi.

25.05.2015 12:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak'ta yaşanan ekonomik kriz ve merkezi hükümetin 2014 - 2015 yılı mali bütçelerini göndermemesi nedeniyle Kerkük'te 534 projenin durduğu belirtildi.

Projelerden Sorumlu Kerkük Vali Yardımcısı Ali Hummadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki projelerin yüzde 95'inin durma noktasına geldiğini ifade ederek, "Merkezi hükümetin bütçemizi göndermemesi sebebiyle 534 projemiz durdu. Bu durum kentin ekonomisini çok olumsuz etkiledi. Binlerce çalışan işsiz kaldı. Kerkük yönetimi olarak Bağdat'ı defalarca kez ziyaret ettik. Ancak hiçbir talebimize yanıt verilmedi" dedi.

Irak hükümetinin Kerkük'e 900 milyar dinar (681 milyon dolar) ödeme yapması gerektiğini belirten Hummadi, "Kerkük'ün 2014 ile 2015 kalkınma projeleri durmuş vaziyette. Kentin, kalkınma projelerini yürüten müteahhitlik şirketlerine, tam 490 milyar dinar (371 milyon dolar) borcu var. Sözleşmeli olarak çalışanların maaşları de kalkınma bütçesinden karşılanıyor. Dört aydan bu yana 5 bin kişi maaşlarını alamadı" ifadelerini kullandı.

Hummadi, yeni valilik, il meclisi, belediye, il nüfus müdürlüğü ve çok katıl hastane binalarının inşaatlarının durdurulduğunu aktardı.

Ödenmeyen borçlar nedeniyle Kerkük'ün, bu yaz elektriksiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna dikkati çeken Hummadi, şunları söyledi:

"Kürdistan bölgesindeki bir yatırımcıdan aldığımız elektriğin borcu 100 milyon doları buldu. Kerkük-Bağdat ana yolunun kapatılması da şehrin ekonomisini bozdu. Bağdat- Erbil ticareti sekteye uğrayınca ortada kalan Kerkük adeta iflas etti."

Kerkük Valiliği'nin yeni binasının inşaatında şantiye müdürü olarak çalışan, Mahmut Yılmaz da, "Kerkük yönetiminden proje için yılda iki kez mali ödenek ayrılıyorduk. Ancak son bir yıldır, Kerkük yerel yönetimine mali istihkakların verilmemesi bizi de etkiledi. Mühendis ve işçi ödemelerini yapamadığımız için projeyi durdurmak zorunda kaldık. İnşaatımızda 200 kişi çalışıyordu. Bizim dışımızda şehirdeki diğer tüm projelerin durduğunu ve çok sayıda kişinin işsiz kaldığını biliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ödenek Gelmeyince Kerkük'te 534 Proje Durdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement