Muğla'da Limon Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Yerel

Muğla'da Limon Masaya Yatırıldı

Muğla\'da Limon Masaya Yatırıldı

Muğla’nın Dalaman ilçesinde limon ürününün zamanında hasat edilmesi ve pazarlanması konularında yapılan toplantıda TİGEM tarafından tahmini kilogram üzerinden satış yapılması tartışmalara neden oldu.

14.08.2015 00:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Dalaman ilçesinde limon ürününün zamanında hasat edilmesi ve pazarlanması konularında yapılan toplantıda TİGEM tarafından tahmini kilogram üzerinden satış yapılması tartışmalara neden oldu.

Toplantıda, Narenciye pazarlamasında nelere dikkat edilmesi gerektiği, bölgedeki soğuk hava depolarının yetersizliği konuları ele alındı. Bunun yanı sıra Limon fiyatlarında, hasat dönemindeki satışlarla, tüketiciye pazarlama fiyatlarının arasındaki uçurum gibi olan farklar gündeme geldi. Limonun zamanından önce hasat edilmemesine dikkat çekildi.

TİGEM Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğünün toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, TİGEM Dalaman Tarım İşletme Müdürü Bülent Öztürk, Ortaca İlçe Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Dalaman İlçe Ziraat Odası Başkanı Tevfik Tayfun Tuncay ve narenciye üreticileri katıldı.

Muğla Üniversitesi Ortaca Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Dr. Hakan Altun sinevizyon eşliğindeki bilgilendirme sunumunda; "Limon üreticisinin erken hasattan dolayı zarar görmemesi için üreticinin ve ihracatçının erken hasat yapılmaması gerekir. Hasat zamanının tespitinde usare (Su) miktarına ve meyve rengine bakılarak hasat zamanının gelip gelmediğine karar verilmelidir. Usare (su) bakımından hasat zamanı gelen, Limonda usare (su) miktarı ağırlık olarak meyvenin % 25 inden az olmamalıdır ki satışa sunulabilsin. Renk bakımından ise, Limon çeşidin tipik renginde olmalıdır. Ancak toplama zamanı ve yetiştiricilik bölgesi dikkate alınarak en az usare miktarının bulunması şartı ile hafif yeşil renkte olanların hasadı yapılmalıdır" ifadelerine yer verdi.

TAHMİNİ KİLOGRAM ÜZERİNDEN SATIŞA TEPKİ

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü; TİGEM Dalaman Tarım İşletme çiftliğindeki Tahmini kilogram üzerinden satışların bölgedeki çiftçilerin pazarını bozduğunu ve bundan dolayı bölgemizdeki limon satışlarında sıkıntılar yaşandığını ifade etti.

Çöllü; "Tor satış diye ifade edilen tahmini kilogram üzerinden satışlarda arazilerdeki ürünlerin tahmin edilen kilogramların çok üzerinde çıkması nedeni ile yapılan ihalelerde verilen fiyatlar yarı yarıya düşmektedir. Şöyle ki arazide 200 ton olarak tahmin edilen ürün kilogramı 300 - 350 ton civarında bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda örneğin 1 lira 20 kuruşa satılan ürünün kilogram fiyatı 60 kuruşa kadar düşmektedir. TİGEM'de limon ve narenciye ihalesine giren herhangi bir tüccar bu durumu bildiği için ihalenin artırım fiyatını fazla önemsememektedir. Çünkü nasıl olsa 200 ton diye aldığı ürün en kötü şartlarda 300-350 ton gelmektedir. Bu durum dışarda kilo ile ürünlerini satan üreticilerimizin aleyhine olmaktadır. Bizim bölgenin ziraat odaları olarak TİGEM'den isteğimiz dışardaki üreticilerimizin mağdur olmamaları için burada da satışların kilogram üzerinden yapılmasıdır" diye konuştu.

KİLO OLARAK SATIŞ YAPAMAYIZ

TİGEM Dalaman Tarım İşletmesi Müdürü Bülent Öztürk ise; "Kooperatiflerin limon satışlarındaki kritik noktaları atlamaları nedeniyle bizi suçlu görmeleri doğru değildir. Bu konuda yapılan konuşmaları kurumumuz olarak kabul etmiyoruz. Tüccar malı alırken birinci makastaki malı aldı ve yüksek fiyatla satışı yapıldı, diğer makastaki malı ise almıyorum kardeşim dediğinde ne diyeceksiniz? Kilo olarak satış yapamazsınız" dedi.

SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZMELİYİZ

Üreticilerin ve kooperatiflerin satışlarını güçlendirmenin önemine değinen, Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek; "Narenciye üreticilerimizin sıkıntılarını dertlerini bu tarz toplantıları sıklaştırarak yapmamız gerekecek, çiftçilerimizin de toplantılara daha fazla iştirak etmeleri gerekmektedir. Önemli olan bölgemizdeki üreticilerin ve kooperatiflerin satışlarını güçlendirmek, karşılıklı sorunlar masaya yatırılıp değerlendirmeye alınmalıdır" diye konuştu. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muğla'da Limon Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement