Mısır'da Seçimin Birincisi Yüzde 70 ile "Sandığa Gitmeyenler" - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Seçimin Birincisi Yüzde 70 ile "Sandığa Gitmeyenler"

Mısır Yüksek Seçim Kurulu parlamento seçimleri 2'inci aşamasının sonuçlarını açıkladı.

26.11.2015 13:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mısır Yüksek Seçim Kurulu parlamento seçimleri 2'inci aşamasının sonuçlarını açıkladı. Seçim sonuçlarına göre katılım oranının düşük olması dikkat çekerken seçimlerin birincisi yüzde 70 ile 'sandığa gitmeyenler' oldu.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Eymen Abbas tarafından  yapılan açıklamada, 13 vilayette 28 milyon 204 bin 225 kayıtlı seçmenin bulunduğu belirtildi. Bu seçmenden sadece 8 milyon 412 bin kişinin sandık başına gittiğini dile getiren Abbas, Mısır genelinde katılım oranının yüzde 29.83 olduğunu bildirdi.

Seçim sonuçlarına göre bağımsız olarak yarışan 222 vekillik için sadece 9 aday yeterli oy alarak Meclis'e girmeye hak kazandı. 213 vekillik içinse seçimler ilk aşamada en çok oy alan adaylar arasında tekrar yapılacak. 60 vekilden oluşan parti kotası listesinin tamamını ise Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye yakınlığıyla bilinen 'Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu' aldı.

En yüksek katılım oranı terör olaylarının en fazla yaşandığı Kuzey Sina Vilayetinde yaşandı. Kuzey Sina yüzde 41 ile en yüksek katılımın gözlendiği vilayet olurken, ikinci sırada yüzde 36.8 ile Kefr eş Şeyh yer aldı.

Kahire'de katılım yüzde 19.9

Başkent Kahire'de yaşayan seçmenlerin sandık başına gitme konusunda hevesli olmaması dikkat çekti. Kahire yüzde 19.9 ile en düşük katılımın yaşandığı ikinci şehir oldu. Birinci sırada ise yüzde 18 ile Suveyş Vilayeti yer aldı.

Mısır'da, parlamento seçimlerinin ilk aşaması 18-19 Ekim tarihlerinde yapılmış ve katılım oranı yüzde 26'da kalmıştı.

Mısır seçimleri sonucunda yeni parlamento 596 milletvekilinden oluşacak. Bunlardan 448'i bağımsız olarak seçime giren adaylardan, 120 milletvekili ise siyasi parti listelerinden yarışan adaylardan olacak.  Anayasaya göre milletvekillerinin yüzde 5'ini yani 28 milletvekilini Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bağımsız aday listesinden atayacak.

Aralık ayının sonunda açılması beklenen Mısır Parlamentosu 2012 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Seçimin Birincisi Yüzde 70 ile 'Sandığa Gitmeyenler' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement