Medya'nın Olmazsa Olmazı Rekabet - Son Dakika
Güncel

Medya'nın Olmazsa Olmazı Rekabet

Medya\'nın Olmazsa Olmazı Rekabet

ATV Ankara Temsilcisi Mehmet Akarca iş yaşantısı ve kendisi ile ilgili merak edilenleri MAG Business sayısında gerçekleştirdiği samimi röportajında anlattı.

23.10.2014 11:57  Güncelleme: 12:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sizi tanıyabilir miyiz?

Samsun doğumlu, KTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu bir Yüksek Mimar Mühendis…
Tüm yaşamını "medya çalışanı" olarak geçirmiş, TRT'de redaktör spikerlik prodüktörlük, haber müdürlüğü görevlerinde bulunmuş, Anadolu Ajansı'nda genel müdürlük ve yönetim kurulu başkanlığı yapmış, Doğan TV, Kanal D, Star TV, CNN-Türk, D-Smart, ATV gibi çeşitli kuruluşlarda Ankara temsilcisi konumunda çalışmış ve 18. Dönem Milletvekili olarak parlamentoda bulunmuş ve hala da ATV Ankara temsilciliği görevinin yanı sıra, A-Haber'de hafta içi her gün 'Türkiye Gündemi'ni yorumlayan, Takvim gazetesi'nde Çarşamba-Cumartesi ve Pazar günleri köşe yazıları yazan bir gazeteci…

İşiniz hakkında bize bilgi verebilir misiniz?

Bu mesleğe özenenlerin, bu isteklerinde haklı olduğunu vurgulamak isterim. Çok hareketli, günü herkesten önce yaşayan, olayların iç yüzünü herkesten daha fazla ve yakından bilen bir kişi olmak fevkalade bir duygu. Büyük bir rekabet var ve en önde olabilmek, haber atlatabilmek, bir haberi herkesten önce verebilmek gerçekten büyük keyif. Elbette, topluma karşı duyulması gereken sorumluluk duygusunun da yıllar içerisinde daha da gelişmesine özen göstermek gerekli. Yalan-yanlış haber yayınlamaktan kaçınmak için büyük özen sergilenmeli. Bunu başarabilenlere "iyi gazeteci", başaramayanlara "kötü gazeteci" unvanını, halk zaten hiç yanılmadan veriyor.

Sizin için başarı ne demek?

Bana göre, mutluluğun elde edilebilmesidir. Bir kişi belli yaşları geride bırakmış, olgunluk yolunda mesafe kat etmiş ve mutlu ise, hayatta başarılı olmuş demektir…
Medya'da başarı ise; sözüne güvenilir, bilgisive tecrübesine saygı duyulur, yorumlarına önem verilir ve çevresinde saygınlık uyandıran bir uzman kişi olabilmek anlamı taşır.

Başarılı  olmak için neler yapmak gerek?

İşini çok sevmek, çok çalışmak, gayretli olmak gerekir. Karakterdeki zaaflardan arınmaya, ön yargılardan kurtulmaya çalışmanın işin bir parçası olduğu unutulmamalıdır.

Üye olduğunuz dernekler vakıflar var mı?

Gazeteciler Cemiyeti ve Anadolu Kulübü üyesiyim…

Rekabet sizce neyi ifade ediyor?

Medya'nın olmazsa olmazını…

İş yaşamınızdaki öncelikleriniz ve ilkeleriniz neler?

Önceliğim çok çalışmak, konunun üzerine tamamen eğilmek, her noktasını iyi incelemek, hataya düşmeden, yanlışa gitmeden, hiçbir konu ve kimse için ön yargılı olmadan, iftira ve karalama gibi olumsuzluklara tevessül etmeden, kamuoyunun o konu hakkında bilgilenmesini sağlamaktır…

İş yaşamında vizyon ve amaç belirlemenin önemi nedir?

Sadece bugünkü uygulamalar değil; önümüzdeki yıllardaki gereksinimler, yöntem düzenlemeleri gibi geleceğe yönelik arayışlar ve fikir üretimi "vizyonu" oluşturur. Bir iş, bilindik yöntemlerle yapılabileceği gibi; farklı eklemeler, düzenlemeler, uygulamalar ile de yapılıp çok farklı ve olumlu sonuçların alınabilir. Hangi konu olursa olsun, tek yönlü olarak bakılmaması, farklı açılardan durumun gözden geçirilmesi gereklidir. Bir medya çalışanı, vizyonunu geniş tutmalı ve işini tüm unsurları dikkate alarak en iyi yapmaya çalışmayı amaçlamalıdır.

Sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?

Tüm olumlu projelere elimden gelen katkıyı sunmuşumdur. Bunun, topluma karşı bir ödev olduğunu düşünürüm.

En büyük idealiniz nedir?

Memleketime karşı fiili görevlerimin tamamlandığını hissettiğim ana ulaşıp, huzurlu bir emeklilik yaşamına geçmek…

Katı prensipleriniz var mı? Asla ve asla dedikleriniz?

İşimde ve özel yaşantımda, ahlaka aykırı ve insanî olmayan hiçbir tavrı desteklememek, katı prensibimdir.

Gelecekte kendinizi ve firmanızı görmek istediğiniz tabloyu tarif eder misiniz?

Ekonomik verilerin sürekli yükseldiği, ekonominin daha da coştuğu, sorunların tamamına yakının giderildiği bir Türkiye'de, terliklerim ve pijamamla televizyon izlemek, gazete ve kitap okumak suretiyle emekliliğimin tadına varmayı özlüyorum. Dünya zirvesine yerleşmiş bir Türkiye, medyasında çok bilgili ve kültürlü elemanların çalıştığı, abuk sabuk programlara yer vermeyen, güzel Türkçe konuşanların sunumlar yaptığı, dünyanın iletişim alanında bizim basın kuruluşlarımızı kaynak gösterdiği, bizden esinlendikleri bir ortam…

Yapmayı düşündüğünüz yeni işler ve girmeyi düşündüğünüz sektörler var mı?

İnşaat işine girerdim sanırım. Ancak bunca yıldan sonra sektör değiştirmek pek mümkün değildir.

Sizce gelecek hangi sektörde?

Sağlık sektörü giderek önem kazanıyor, özellikle genetik ile ilgili konular. Digital mühendislik de öyle. Medya alanında ise, internet gazeteciliği, sosyal medya öne çıkıyor. İnsanları tembelliğe, araştırmadan uzaklaştırıp hazırcılığa alıştırsa da, "hayal âleminde bir yaşam" pompalasa da, Sosyal Medya'nın önemi yadsınamaz. Burada tek dikkat edilmesi gereken konu, manipülasyonlara ya da iyi niyetli de olsa eksik-yanlı yorumlara inanmadan önce, konunun faklı kaynaklardan da araştırılması zaruretidir. Sağlam kaynak gibi görünse de, "her gördüğüne, her duyduğuna inanma" prensibi geçerli olmalıdır.

Sosyal medya konusunu ve önemini yeterince biliyor musunuz?

Çok iyi denemez belki ama "yeterince" bildiğimi ve ilgilendiğimi sanıyorum…

İş hayatına yeni atılmış genç girişimciler ilk etapta nasıl bir yol izlemeliler? Tavsiyeleriniz neler?
Çok hevesli, çok çalışmaya gönüllü oldukları imajını çevrelerine vermeliler öncelikle. Uyumlu, ekip çalışmasına yatkın oldukları da kısa sürede ortaya çıkmalı, ofiste, sevilen-takdir edilen bir karaktere sahip oldukları kanaati uyanmalı. Bunun yanı sıra, işinde ilerlemek için üstleri tarafından da fark edilecek derecede gayret sarf etmesi yararına olacaktır. Bol kitap okuması, incelemesi, araştırma yapması, bilgili ve kültürlü bir görünüm sergilemesi de hem yerini sağlamlaştıracak hem de meslekte merdivenleri kolayca tırmanmasına yol açacaktır…

Günün stresini ve yorgunluğunu nasıl atıyorsunuz?

Gece erken yatmaya çalışarak. Başka bir yol henüz bulamadım…

Seyahat etmeyi seviyor musunuz? Seyahatinizde nerelere gitmeyi tercih ediyorsunuz?

Seyahati seviyorum ancak Türkiye'nin her gün, hızla değişen gündemi, buna pek imkân tanımıyor.

Hobileriniz neler? Vazgeçemediğiniz alışkanlıklarınız var mı?

Hobim ailem. Bir parça gitar ve bağlama çalabiliyorum. Hemen her gün yeni yazı ve yorum taslakları yapmakla uğraşıyorum. Sosyal hayat anlamında ise argoda "ot gibi yaşamak" denilen tarzda geçiyor diye özetleyebilirim hayatımı. İşimdeki yoğunluk, çocuklarımın ortaya koyduğu başarılar, eğlencem olmuş durumda. Ne yapalım işte, elde vazgeçemediğimiz sigara, önümüzde çay bardağı ve bilgisayar klavyesi, bir gelişmeden diğerine koşturup duruyoruz. "Sağlığımız yerinde çok şükür" demek bile yetiyor da artıyor bile…

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Medya'nın Olmazsa Olmazı Rekabet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement