Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Gerginlik - Son Dakika
Yerel

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Gerginlik

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin temmuz ayı toplantısında yaşanan gerginlik nedeniyle AK Parti grubu salonu terk etti.

15.07.2015 05:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin temmuz ayı toplantısında yaşanan gerginlik nedeniyle AK Parti grubu salonu terk etti.

Kültür Merkezi Lale Salonu'nda yapılan temmuz ayı toplantısında 53 maddeden oluşan gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı. Gündeme ek olarak getirilen maddelerin görüşülmesi sırasında Kent Estetiği Kurulu'nun oluşumu için yapılan üye seçiminde Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve AK Parti grubu arasında gerginlik yaşandı.

AK Parti grubu tarafından, yönetmelik kapsamında oluşturulacak olan Kent Estetiği Kurulu'na üye seçimi için belirlenen 5 ismin oylanmasını istendi. Bu sırada Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, "Kesinleşmemiş bir yönetmeliğin seçimini yapamazsın burada" diye konuştu.

Gündem maddesiyle ilgili karşılıklı yapılan konuşmaların ardından madde oylamaya sunuldu ve madde AK Parti grubunun oy çokluğu ile kabul edildi.

Maddenin kabul edilmesinin ardından Başkan Ergün, "Hadi uygulayın bakalım Kent Estetiğini, ben de göreyim kurulu. Daha önce de getirdiniz, geçirdiniz. Ne oldu hukuktan geri döndü. Yine bu da gidecek davaya, geri dönecek. Boşu boşuna süreç" diye konuştu.

Bunun üzerine yeniden söz alan AK Parti Grup Başkanı Zülfikar Gürcan, "Burada idare alınan kararları uygulamak zorundadır. Eğer bu kararın uygulanmaması noktasında idare mahkemesinde yürütmeyi durdurma kararı almadığınız sürece, siz bu idareyi uygulamak zorundasınız. Alınan kararı uygulamıyorsunuz. Su faturalarına yüzde 60 indirim kararı çıktı. 2 aydır uygulamıyorsunuz" dedi.

Bu sözler üzerine Gürcan'ın mikrofonu Başkan Ergün tarafından susturuldu.

Buna tepki gösteren Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Başkan Ergün'ü eleştirerek, AK Parti grubuna salonu boşaltmasını söyledi.

Salonu terk eden AK Parti grubu adına dışarıda gazetecilere açıklama yapan AK Parti Grup Başkanı Zülfikar Gürcan, Büyükşehir Meclisi'nde istenmeyen ve istemedikleri bir olayın gerçekleştiğini söyledi. Gürcan, başkanın meclisi yok sayarak mikrofonun sesini kıstığını belirterek, şöyle konuştu:

"Başkanın hukuk tanımaz bazı konularla ilgili yapmış olduğumuz eleştirilere tahammülü kalmadı ve bu tahammül neticesinde meclisi yok sayarak mikrofonun sesini kısmak cüretini gösterdi. Bunu biz şahsımıza yapılan saygısızlık olarak görmüyoruz. Şahzımıza yapılan saygısızlık değil, Manisa Büyükşehir Meclisine halka, halkın iradesine yapılmış, milletin idaresine yapılmış büyük bir saygısızlık olarak kabul ediyoruz. Saygıya davet ediyoruz. Sadece biz hukuku noktalarda eksiklikleri ihtar etmek istedik. Bundan 2 ay önce MASKİ'de su faturalarına yüzde 60 indirim sağladık. Bunlar bugüne kadar uygulanmadı. Bu meclis kararlarını tanımamazlık niye diye sorduğumuzda herhalde şalter koptu ve böyle istenmeyen olaylar söz konusu odu. Ben burada Büyükşehir Belediye Başkanının özür dilemesini bekliyoruz."

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise gazetecilere salonda yaptığı açıklamada, AK Parti grubunun canlı yayın ortamında hukuk tanımaz, seçilmiş bir büyükşehir belediye başkanını tanımaz, oy çokluğuyla alınacak olan kararlarda kendilerini hukukun önünde görerek ilgili kararın alınması noktasında bir icraata gittiklerini belirtti.

Söz hakkı verdiğini ifade eden Ergün, şunları söyledi:

"Kendisine söz hakkı vermiş olmama rağmen maalesef konuşmaları konunun dışına çıkmış olması, ilgili maddenin konusunun dışında maddelere ve MASKİ genel kurulunun olmadığı Büyükşehir Meclisinde, MASKİ kararlarının konuşulma noktasına gelindiğinde defalarca kendisini uyarmış olmama rağmen en sonunda mikrofonun kapanması talimatını verdim. Çünkü geride diğer maddeler söz konusuydu."

Kent Estetiği Yönetmeliği'nin ikinci kez meclis gündemine getirildiğini ve emrivaki bir şekilde kurulun oluşumunun sağlandığını savunan Başkan Ergün, "Kendi çoğunluklarıyla Kent Estetiği Yönetmeliği Kurulu'nun oluşmasıyla ilgili vermiş oldukları önergenin maddesi konuşulurken bu hasıl oldu, 'Biz ne dersek olur' anlayışla, 'bizim istediğimiz olur' anlayışıyla. Büyükşehir Belediye Başkanına verilen yetkiler dahilinde, kanunlar çerçevesinde başkan istediğine söz verip, istediğine söz vermeme noktasında bir kanun vardır. Mecliste ne şekilde usul adap ve kuralların uygulanacağı açık ve net şekilde belirlenmiştir. Ben bu yetkimi kullanmışımdır" diye konuştu.

Başkan Ergün, Zülfikar Gürcan'ın kendisinden beklediği özrü de dilemeyeceğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Gerginlik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement