Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler - Son Dakika
Güncel

Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler

Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler

İstanbul, Gaziantep, Batman, Uşak, Siirt, Bursa, Şırnak, Bitlis, Van, Muş ve Mardin'de, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını bahane eden gruplar izinsiz gösteri düzenledi Zonguldak, Çanakkale, Eskişehir ve Sivas'ta, izinsiz gösterilere tepki amacıyla eylem yapıldı Gaziantep'teki olaylar sırasında BDP Şahinbey ilçe binası kimliği belirlenemeyen kişi veya kişiler tarafından ateşe verildi İzmir'de gözaltına alınan 16 kişi serbest bırakıldı, 11 çocuk ailelerine teslim edildi.

09.10.2014 22:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul, Gaziantep, Batman, Uşak, Siirt, Bursa, Şırnak ve Mardin'de, terör örgütü IŞİD'in Kobani'ye saldırmasını bahane eden gruplar izinsiz gösteri düzenledi. Zonguldak, Çanakkale, Eskişehir ve Sivas'ta, izinsiz gösterilere tepki amacıyla eylem yapıldı.

Gaziantep'te Vatan, Perilikaya ve Üçoklar mahalleleri başta olmak üzere kentin farklı noktalarında bir araya gelen gruplar, çöp konteynerlerini devirip, ateş yakarak izinsiz gösteri düzenledi. Gruplar, polisin tazyikli su ve biber gazlı müdahalesi sonrasında ara sokaklara kaçtı.

Vatan Mahallesi'ndeki gösterilere müdahale eden ve "Shortland" diye bilinen zırhlı polis aracına uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Ölen ya da yaralananın olmadığı olayda, aracın ön camları hasar gördü. Aynı mahalledeki olaylar sırasında atılan molotofkokteyli bir eve isabet etti. Evin çatı bölümünde çıkan küçük çaplı yangını polis ekipleri söndürdü.

Olaylar sırasında BDP ilçe binası ateşe verildi. Kentin farklı noktalarında izinsiz gösteri düzenlemek isteyen gruplara polis ekipleri tazyikli su ve biber gazı atarak müdahale ediyor.

Olaylar sırasında BDP Şahinbey ilçe binası kimliği belirlenemeyen kişi veya kişiler tarafından ateşe verildi. Yangına müdahale etmek isteyen itfaiye ekipleri, olay yeri yakınlarında izinsiz gösterilere tepki gösteren bazı vatandaşların yolu kapatması üzerine engellendi.

Polis ekiplerinin grubu ikna etmesi sonrasında olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri, yangını kısa sürede söndürdü.

Yangında, binanın bazı bölümlerinde maddi hasar oluştu.

Bu arada, polisin müdahale ettiği, izinsiz gösteri düzenleyen gruptan polislerin ve karşıt görüşlü kişilerin olduğu bölgeye doğru silahla ateş edildiği bildirildi.

Polise sevgi gösterisi

Bu arada Barak Mahallesi'nde toplanan grup, Türk bayraklarıyla "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "bu vatan sana canım feda" sloganları atarak 25 Aralık Polis Merkezi'ne doğru yürüyüşe geçti.

Ellerinde silah, sopa ve bıçak olan grubun önü, 25 Aralık Polis Merkezi yakınlarında polis ekiplerince kesildi. Zırhlı araçların üzerine çıkarak sevgi gösterisinde bulunan grup, bir süre daha yürüdükten sonra karakol önünde oturma eylemi yaptı.

Yürüyüş sırasında sık sık havaya ateş açan grup, polisin uyarılarının ardından dağıldı.

İstanbul

Atatürk Havalimanı'nda IŞİD aleyhine pankart açıp, slogan atan bir grup kadın gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, havalimanının dış hatlar gidiş bölümüne gelen ve kendilerine "Savaşa Karşı Kadın İnisiyatifi" adını veren grup, pankart açıp, slogan atmaya başladı.

Kısa sürede olay yerine gelen polis ekipleri, kadınları gözaltına aldı. Kadınların, hastaneye götürülerek sağlık kontrolünden geçirildikleri öğrenildi.

Siirt

Karakol Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde göstericilere yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, ara sokaklardan pompalı tüfeklerle ateş edilmesi üzerine polis de karşılık verdi.

Operasyonda, bir polis memuru ayağına isabet eden kurşunla yaralandı. Yaralı polis memuru, Siirt Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Valilikten yapılan açıklamada, olaylar nedeniyle yarın eğitim öğretime ara verileceği belirtilerek, sokağa çıkma yasağının uygulanmadığı bildirildi.

Kurtalan ilçesinde de Sümer Mahallesi'nde belediyenin iş makinelerinin bulunduğu garaja giren göstericiler iş makinelerini yaktı.

İzinsiz gösterilere katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınanlardan 5'inin Suriye uyruklu olduğu öğrenildi.

Şırnak

Cizre ilçesinde Nusaybin Caddesi başta olmak üzere cadde ve sokaklarda yapılan gösterilerde, yola barikat kuran göstericiler iş yerlerine ait güvenlik kameralarını kırdı.

Caddedeki aracı da yakan göstericiler, polise ses bombası, havaifişek ve taşlarla saldırdı.

Polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Olayda, ağır yaralanan 2 kişi, Cizre Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Silopi ilçesinde yürüyüş yapmak isteyen gruba ise polis müdahale etti.

Batman

Batman'da izinsiz gösteriler sırasında gözaltına alınan 21 kişi emniyetteki sorgularının ardından adli makamlara sevk edildi. 7 gösterici tutuklandı, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Mardin

IŞİD'in Kobani saldırılarını bahane eden grup, Nusaybin ilçesinde, Suriye sınırına yürüdü. Suriye'nin Kamışlı kentinden de bir grubun gelmesi üzerine sınır telleri tahrip edilmeye başlandı.

Gruplara, güvenlik güçlerince biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

Derik ilçesinde düzenlenen izinsiz gösterilere polis müdahale etti.

Bitlis

Kobani'ye saldıran IŞİD'e tepki bahanesiyle Bitlis'in Tatvan ilçesinde DBP binası önünde toplanan kalabalık, Cumhuriyet Caddesi üzerinde yürüyüş yapmak istedi.

Uyarılara rağmen polise taş ve havai fişekle saldıran gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu. Müdahale sonrası küçük gruplar halinde dağılan göstericiler, cadde ve sokaklarda ateş yakarak yolları trafiğe kapatmaya çalıştı.

Mahalle aralarında küçük guruplar halinde gösteriler devam ederken, güvenlik güçleri Adliye, Hükümet Binası, Tatvan Belediyesi ve Cumhuriyet Caddesi üzerinde geniş güvenlik önlemleri aldı.

Muş

Muş'un Malazgirt ilçesinde BDP ilçe binası önünde toplanan bir grup, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Gözaltına alınan göstericiler için oturma eylemi başlatan grup, bir süre sonra polise taş atarak saldırmaya başladı.

Gösterilerde, ilçe merkezindeki bir av bayisine giren yüzleri maskeli grup, içeride bulunan silah, mermi ve havi fişekleri yağmaladıktan sonra ateşe verdi. Olay yerine gelen itfaiye araçları, göstericiler tarafından taşlanarak alana yaklaşması engellendi. Bu arada yangının çevredeki işyerlerine sıçramaması için işyeri sahipleri ve vatandaşlar söndürmeye çalıştı.

Bulanık ilçesinde de akşam saatlerinde HDP ilçe binası önünde toplanan grup, çarşı merkezine doğru yürüyüş yaptı. Muş-Bulanık karayoluna barikat kurarak araç lastiklerini ateşe veren grup, yolu trafiğe kapattı.

Polisin uyarılarına uymayarak taş ve molotof kokteylleriyle karşılık veren gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu. Müdahalenin ardından ara sokaklara kaçan göstericiler, karayolu üzerinde bulunan Saidi Nursi Anadolu Öğretmen Lisesi bahçesine girerek öğrenci servis aracını molotofla yaktı.

Gösterilerin devam ettiği her iki ilçede de PTT binalarının yakılması nedeniyle internet ve telefon hizmeti verilemiyor.

Van

Van il merkezinde ise akşam saatlerinde başlayan ve kısa süren müdahale sonrası gösteriler, mahalle ve ara sokaklara sıçradı.

Kentin farklı noktalarında barikatlar kurup güvenlik güçlerine taş, havai fişek ve molotofla saldıran gruplara biber gazı ve tazyikli suyla müdahalenin devam ettiği öğrenildi. Başkale ilçesinde de bölücü terör örgütü PKK yandaşlarının Van- Hakkari karayolunu Güzeldere mevkinde trafiğe kapattığı bildirildi.

Muradiye ilçesinde çıkan olaylarda gözaltına alınan 23 kişiden 8 hakim karşısına çıkarılırken, bunlardan 4'ü tutuklandı.

Uşak

Tritoğlu Parkı'nda toplanan yaklaşık 50 kişi, çeşitli döviz ve pankartlar taşıyarak, sloganlarla IŞİD'i protesto etti.

HDP İl Başkanı Mehmet Yalçın, IŞİD'in saldırılarının önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, kardeşlik vurgusu yaptı.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gösteri, grubun oturma eyleminin ardından olaysız sona erdi.

Bursa

Merkez Yıldırım ilçesi Yavuz Selim Mahallesi'nde toplanan kalabalık grup, polise havai fişek ve taş attı. Bu sırada bir çocuk ile bir polis memuru, başlarına isabet eden taşlarla yaralandı.

Bazı noktalarda çöp tenekesi yakan ve çevredeki bir okulun camlarına taş atan gruba, çevik kuvvet ekipleri biber gazıyla müdahale etti. Ara sokaklara kaçan eylemciler, havai fişeklerle karşılık verdi.

Polisle eylemciler arasındaki çatışmalar zaman zaman devam ediyor.

İzmir

İzinsiz gösterilere katıldıkları ve teşvik ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 16 kişi serbest bırakıldı, yaşları 18'in altındaki 11 çocuk ailelerine teslim edildi.

İzmir'de gözaltına alınan 27 kişiden 16'sı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından İzmir Adliyesinde ifade verdi. Savcılık işlemlerinin ardından 7 kişi serbest bırakılırken, aralarında HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur, DBP Narlıdere İlçe Başkanı Turan Aslan, Konak'taki eylemlerde polisin silahını alarak kaçmaya çalıştığı ileri sürülen M.E.T. ile Kadifekale semtindeki Türk bayrağını indirmeye çalıştığı iddia edilen M.O'nun da bulunduğu 9 kişi, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye ifade veren 9 kişiden 3'ü adli kontrol şartıyla, 6'sı da koşulsuz serbest bırakıldı.

Çocuk savcısınca ifadeleri alınan 18 yaşın altındaki 11 kişi ise savcılık talimatıyla ailelerine teslim edildi. Bu kişilerin ifadelerine daha sonra başvurulacağı belirtildi.

IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırılarını bahane ederek İzmir'in çeşitli ilçelerinde izinsiz gösteri düzenleyen gruplara polisin müdahalesinin ardından 26 kişi ile HDP İzmir İl Eş Başkanı Uğur gözaltına alınmıştı. Yaşları 18'in altında 11 kişi Çocuk Şube Müdürlüğü, diğer 16 kişi ise Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından İzmir Adliyesi'ne sevk edilmişti.

Zonguldak

Kent merkezindeki Madenci Anıtı'nın önüne gelen Engin Zaman, boynuna astığı Türk bayrağı ile üzerinde "bayrağımıza ve ülkemizin kurucusu Atatürk'e yapılan saldıranlara lanet olsun" yazılı pankartla, Gazipaşa Caddesi'nden valiliğe kadar yürüdü.

Yürüyüşü sırasında bazı vatandaşların da destek verdiği Zaman, Atatürk heykeli önünde saygı duruşunda bulundu. Zaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk bayrağını 10 bin yıldır Türklerin kullandığını söyledi.

Türk bayrağının üstündeki kırmızı rengin şehitlerin kanı olduğunu ifade eden Engin Zaman, şöyle konuştu:

"Bayrağımız bu topraklarda yaşayan ulusumuzu temsil ediyor. Dünyanın hangi yerinde ve hangi ülkenin bayrağı olursa olsun, dedelerimin ve atalarımın kanlarıyla şekillenen Türk bayrağını yakması aklımızdan geçmezdi ama bugün bunlar yapılıyor. Engin Zaman olarak, tavrımı koymak istedim. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelleri her yerde yakılıp, yıkılıyor. Dün İstanbul Esenyurt'ta Atatürk'ün heykeline saldırıldı. Mustafa Kemal Atatürk sayesinde ülkemiz kurtuldu. Kurtuluş mücadelesi veren bu insanlara saygı duymamız gerekir. Saygı duymayan insanları lanetliyor ve kınıyorum."

Zaman, açıklamanın ardından eylemini sonlandırdı.

Sivas

Alperen Ocağı İl Başkanlığınca "bayrağa saygı" yürüyüşü düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, IŞİD bahanesiyle yapılan izinsiz gösterilere tepki gösterdi. Gruptakiler, Türk bayraklarını sallayarak ve çeşitli sloganlar atarak 50. Yıl Kavşağı'na kadar yürüdü.

Burada İstiklal Marşı okuyan grup, aynı güzergahı kullanarak kent meydanına geldi.

Alperen Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanlı Halil Kol, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Cumhuriyetin temellerin atıldığı Sivas'ta son zamanlarda alışık olmadığımız uygulamalar görüyoruz" dedi.

Tüm kesimleri ve kurumları sağduyulu olmaya davet eden Kol, "Yönetenler ve yönetilenlerle el ele verirsek, aramıza başkalarını sokmazsak başarılı olacağımıza inanıyoruz. Sivas'ta ve Türkiye'nin diğer illerinde görmek istemediğimiz nahoş olayları engellemek üzere burada medeni şekilde yürüdük" diye konuştu.

Kol, olaylarda provokasyon olduğunu sözlerine ekledi.

Gruptakiler, daha sonra Alperen Ocağının bulunduğu binaya Türk bayrağı astı.

Çanakkale

Kordon boyundaki Golf Çay Bahçesi'nde toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, 100 metrelik Türk bayrağı açarak İskele Meydanı'na doğru yürüdü.

Çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partinin de destek verdiği yürüyüşte IŞİD'in Kobani'ye (Ayn el Arap) saldırısı protesto edildi.

Kordon boyunda bulunan iş yerlerindekiler ayağa kalkıp kalabalığa alkışlarla destek verdi, 10'ncu Yıl Marşı okundu.

Kayserili Ahmetpaşa Caddesi'ni takip edip Yalı Caddesi'ne yürüyen grup, daha sonra iskeleye ulaştı.

Sonkale Çanakkale Derneği Basın Sözcüsü Hakan Bilir, burada yaptığı basın açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütün olduğunu belirterek, dilinin Türkçe, bayrağının ay yıldızlı, milli marşının ise İstiklal Marşı olduğunu söyledi.

Bu maddelerin tartışılmasının veya üzerinde pazarlık edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini anlatan Bilir, "Azınlık hakları ve güney sınırımızdaki ülkelerde meydana gelen terör faaliyetleri bahane edilerek ve özgürlük mücadelesi adı altında hain bölücü terör faaliyetlerinin sahibi PKK ve Kürtçülük, mazlum haklılığa terfi ettirilmek istenmektedir. Diğer yandan IŞİD destekçiliği bahanesiyle Türk düşmanlığı körüklenmektedir. Vatansızlık mazlumiyeti ırksal dışlanmışlık ve ezilmişlik söylemeleriyle iç isyan tetiklenmekte ve Birleşmiş Milletler ve NATO eliyle Yugoslavya benzeri bölünme hayal edilmektedir. Biz Türk gençliği olarak lider arayışında değiliz. An itibarıyla her birimiz kalbimizde yaşattığımız Atatürküz. Ülkemizi ve cumhuriyetimizi müdafaa mecburiyeti hissettiğimiz anda, vazifeye atılmak için bir an bile düşünmeyeceğimizi beyan ederiz. Tek dayanağımız ve kudretimizin kaynağı Türk olmaktır."

Grup, açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Eskişehir

Eskibağlar Mahallesi Üniversite Caddesi'ndeki alışveriş merkezinin önünde toplanan grup, çeşitli sloganlar eşliğinde, Hoşnudiye Mahallesi Porsuk Bulvarı'na kadar yürüdü.

Grup üyelerine yoldan geçen vatandaşlar alkışlarla destek oldu. Grup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından dağıldı.

Ağrı

Taşlıçay ilçesinde grupların zarar verdiği kamu kurumları ve iş yerlerinde hasar tespitine başlandı.

Çok sayıda marketin camlarının kırıldığı, manav reyonlarındaki sebze ve meyvelerin zarara uğradığı ve bir banka şubesine zarar verildiği görüldü. AK Parti İlçe Başkanlığı binasının da hasar aldığı ilçede, çöp konteynerleri de yakıldı.

Kaymakamlığın oluşturduğu hasar tespit komisyonunun 65 iş yeri ile bir kamu binasının zarar gördüğünü belirlediği öğrenildi.

MHP İstanbul İl Başkanı Karataş

MHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bülent Karataş, IŞİD bahanesiyle yapılan izinsiz gösteriler nedeniyle sağduyu çağrısında bulundu.

Karataş, yaptığı yazılı açıklamada, sosyal medyada insanları galeyana getirecek çok fazla provokatif hesap ve sitelerden yayın yapıldığına dikkati çekti.

"Teröre verilen tavizlerin asayişsizliği tırmandırdığını" ve "Kobani'yi kılıf yapan eli kanlı terör örgütünün, şiddet yarışına girdiğini" öne süren Karataş, "Devlet-hükümet buna izin vermemelidir. Milleti bölmek ve düşman kamplara ayırmak için ellerini ovuşturan mihraklar zıvanadan çıkmıştır. İstanbul'da huzur bozma suikasti niyetiyle ortalığı ateşe verenlerin derdi Kobani değildir. Bunların meselesi ve tüm amacı, vatandaşlarımızı korkutmak, sindirmek ve terörün hain taleplerine razı etmektir" ifadesini kullandı.

Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulan dönemde bulunulduğunu vurgulayan Karataş, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

"Çok acil sükunet temin edilmelidir. Asayiş, kısa sürede sağlanmalıdır. Suç ve suçlular etkisiz hale getirilmelidir. Devlet-millet dayanışması bugünlerde daha da tesirini göstermelidir. Güvenlik güçleri; vandalları, toplumsal barış ve insanlık katillerini adaletin önüne çıkarmalıdır. Herkes kışkırtmalara karşı uyanık ve dikkatli olmalıdır. MHP, asla sokakta, sonu belirsiz ve felaket çatışmanın içinde olmayacaktır. Aklıselim egemen olmalıdır. Sağduyu öne geçmelidir. MHP olarak aklın, uzlaşmanın, kucaklaşmanın ve milli çıkarların yanındayız. Hiç kimse bizi dipsiz kuyuya çekemeyecektir. Üzerimizde plan yapanlara sabırla, demokratik mücadeleyle, olgunlukla, hukuki ve meşru yollarla karşı çıkmaya devam edeceğiz. Türkiye bu badireyi atlatmalıdır. Bu kısır döngü kırılmalıdır. Türk milleti eşkıyaya teslim olmaz, olamaz! Tehdit, şiddet, barbarlık öyle bir silahtır ki en sonunda döner sahibini vurur. Türk milliyetçilerinin cesareti sokaklara indirilerek sınanamaz."

- HDP'li Akdeniz Belediye Başkanı Mutlu

HDP'li Akdeniz Belediyesi Eş Başkanları Yüksel Mutlu ve Fazıl Türk, belediyenin toplantı salonunda, Kobani'ye destek vermek ve ülke genelinde ölümlerle sonuçlanan olayları değerlendirmek üzere basın açıklaması yaptı.

Mutlu, yaptığı açıklamada, IŞİD terörüne karşı Kobani halkının direndiğini belirterek, Kobani'de yanan ateşin Türkiye'yi de sardığını kaydetti.

Ülkenin her sokağının adeta Kobani'ye döndüğünü aktaran Mutlu, "Görülüyor ki bölgede olduğu gibi, ülkenin batısında da Kürt halkının ve dostlarının demokratik gösterilerinde provokatörler iş başındadır. Halklarımız birbirine karşı getirilmek istenmektedir" dedi.

Bayrak ve büst yakanları, iş yerlerini kundaklayan provokatörleri kınadıklarını anlatan Mutlu, şöyle konuştu:

"Türk bayrağını ve Atatürk büstünü yakan, iş yerlerini, araçları ve binaları ateşe veren, marketleri yağmalayan bu kişilerin, demokratik tepkiyi haksız çıkarma ve küçük düşürme amacı taşıdığı açıktır. Bu tür saldırıları tasvip etmiyor ve kınıyoruz. Provokatörlerin amacının, ülkenin batısındaki halkın, Kobani direnişine desteğini önlemek olduğunun farkındayız. Halkımızdan isteğimiz, insanlara ve kamu mallarına zarar veren bu kişilere karşı dikkatli olmalarıdır. Kışkırtmalara ve halkları karşı karşıya getirmek isteyen odaklara karşı herkes duyarlı davranmalıdır."

Mutlu, siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerini kentteki gerilimi düşürme noktasında Kobani direnişine destek vermeye çağırdı. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Işid Bahanesiyle İzinsiz Gösteriler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement