Görme Engellilerin Bisiklet Keyfi - Son Dakika
Güncel

Görme Engellilerin Bisiklet Keyfi

Engelsiz Pedal Derneğinin organizasyonuyla bir araya gelen görme engelliler, "makam şoförü" eğitimi alan gönüllülerle iki kişilik bisiklete binip, bisiklet sürmenin keyfini yaşıyor Organizasyon sorumlusu İpek: "Bisiklet sürerken hem biz hem onlar mutlu oluyor" Görme engelli İşler: "Değişik sosyal etkinliklere.

07.12.2014 12:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EMRE UMURBİLİR - Engelsiz Pedal Derneğinin organizasyonuyla bir araya gelen görme engelliler, "makam şoförü" eğitimi alan gönüllülerle bisiklet sürmenin keyfini yaşıyor.

Engellilerin bisiklet sayesinde sosyalleşmesi ve eğlenmesini sağlayarak, aileleri ve engelliler için bir nevi psikolojik terapi hizmeti sunmak amacıyla yaklaşık 3 yıl önce İstanbul'da kurulan Engelsiz Pedal Derneği, İzmir'de de faaliyete geçti.

Dernek, ilk olarak görme engelliler okulunda öğretmen olarak görev yapan Saldıray Altındağ aracılığıyla iletişime geçtiği 10 görme engelli ile gönüllü bisikletçileri buluşturup, iki kişilik bisikletle (tandem) kent turu atmalarını sağladı.

Engelsiz Pedal Derneği İzmir Şubesinden organizasyon sorumlusu Hüseyin Safa İpek, AA muhabirine, gönüllü bisikletçilerin engellilere "makam şoförü" olarak eşlik ettiğini belirtti.

Makam şoförü olmak isteyenlerin, ilk yardım, engellilerle iletişim kurma, uzun turlara çıkmaları nedeniyle bisiklet tamiri ve ileri düzey bisiklet sürüşü ile kampçılık eğitimlerinden geçmeleri gerektiğini anlatan İpek, "Tandemde önde bisikleti kullanan makam şoförü, arkadaki engelli de yol arkadaşımız oluyor. Bir yerde biz antrenör, arkamızdaki de sporcu oluyor" dedi.

İpek, engelli ailelerinin, önceki projelerinin tanıtım videolarını izlediklerinde ilk baştaki çekincelerinin ortadan kalktığını ifade ederek, "Haftada bir gün Karşıyaka'da buluşup yaklaşık 5 saat tandem sürüş yapıyoruz. İzmir'de 3 hafta önce 10 görme engelli arkadaşla başladık. Engellileri sosyal hayata kazandırıyoruz. Çoğu ilk kez bisiklete biniyor. Bisiklet sürerken hem biz hem onlar mutlu oluyor" diye konuştu.

Yakın zamanda önde kasalı bisikletler aracılığıyla bedensel engellilerle gezip sosyal hayata karışmayı planladıklarını dile getiren İpek, önümüzdeki yıl başlayacak "makam şoförü" eğitimlerine, bütün bisiklet sürücülerini davet etti.

"Köyde köprüden çok uçtuğumu hatırlıyorum"

Doğuştan görme engelli 27 yaşındaki Yahya Aydın İşler ise köyde doğup büyüdüğüne değinerek, çocukluğundaki bisiklet sürme deneyimini şu sözlerle anlattı:

"Sağ ve solda duvar olan yerlerde, tekerlek sesinin duvardaki yankısına göre bisiklet sürüyordum. Köyde köprüden çok uçtuğumu, parmaklarımın yaralandığını hatırlıyorum. 15 yaşına kadar bisiklet sürebildim."

Tek başına bisiklet sürmektense tandemin çok daha güvenli olduğuna işaret eden İşler, şöyle devam etti:

"Değişik sosyal etkinliklere katılmak güzel ama bisiklet, çok farklı bir şey. Herhangi gören gibi hareket edip sosyal hayatın içinde yer alıyorsun. İlk başta korkularım vardı. Denge korkumu makam şoförüyle aştık. Bisiklet sürmeyi, pedal çevirmeyi, özgürce gezmeyi özlemişim. Makam şoförleri kaptan antrenörlerimiz, biz de onların sporcularıyız. (Şuraya gidelim) dediğim zaman gidebiliyoruz, dönüşleri güzel yapıyoruz. Bisikleti özlemişim, iyi ki Engelsiz Pedal var."

İşler, etkinliğe her hafta katılmak istediğini belirterek, diğer engellileri de bu deneyimi yaşamaya çağırdı. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Görme Engellilerin Bisiklet Keyfi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement