Figen Çalıkuşu: Eskiden Yaş Toplantıları Bir Kez Yapılırdı Ama Şimdi Cumhurbaşkanı'nın İsteğiyle Her Zaman Olabiliyor - Son Dakika
Güncel

Figen Çalıkuşu: Eskiden Yaş Toplantıları Bir Kez Yapılırdı Ama Şimdi Cumhurbaşkanı'nın İsteğiyle Her Zaman Olabiliyor

Figen Çalıkuşu: Eskiden Yaş Toplantıları Bir Kez Yapılırdı Ama Şimdi Cumhurbaşkanı\'nın İsteğiyle Her Zaman Olabiliyor

Avukat Figen Çalıkışu, geçen hafta TBMM Başkanlığı’na sunulan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi hakkında, “General ve Amiraller'in terfilerinde nitelikli çoğunluk kaldırılıyor. Yani artık 3'te 2 nitelikli çoğunluk olmadan, çok rahatlıkla Genelkurmay ve Amiral atanacak, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi üzerine. Eskiden Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları bir kez yapılırdı ama şimdi Cumhurbaşkanı'nın isteğiyle her zaman olabiliyor. Toplanıp toplanıp, General ve Amiral kararları alabilirler. Yani bir sayıyı çoğaltmak, daha fazla var olma arzusu, giderayak olabilir. Hem kendileri için bir koruma, hem de oradaki varlıklarını da daha sağlam bir hale getirme gibi düşünebiliriz” açıklamasını yaptı.

06.04.2023 17:27  Güncelleme: 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avukat Figen Çalıkışu, geçen hafta TBMM Başkanlığı'na sunulan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi hakkında, "General ve Amiraller'in terfilerinde nitelikli çoğunluk kaldırılıyor. Yani artık 3'te 2 nitelikli çoğunluk olmadan, çok rahatlıkla Genelkurmay ve Amiral atanacak, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi üzerine. Eskiden Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları bir kez yapılırdı ama şimdi Cumhurbaşkanı'nın isteğiyle her zaman olabiliyor. Toplanıp toplanıp, General ve Amiral kararları alabilirler. Yani bir sayıyı çoğaltmak, daha fazla var olma arzusu, giderayak olabilir. Hem kendileri için bir koruma, hem de oradaki varlıklarını da daha sağlam bir hale getirme gibi düşünebiliriz" açıklamasını yaptı.

Avukat Figen Çalıkuşu, 31 Mart 2023 tarihinde AKP'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu 49 maddeden oluşan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Çalıkuşu'nun açıklaması şöyle:

"Meclis'in gündemine baktığımızda 'giderayak' siyasi iktidar, ortağıyla beraber sürekli tekliflerde bulunuyor. Ne yaparsak yapalım, gidene kadar böyle. Ne zaman erken seçim kararı alınır, Meclis'in tıkandığı halde. Artık Meclis bir yerde kifayetsiz, yani 'topal' özelliğini taşımıştır. O Meclis sona erdirilme arzusu vardır ve bu derece yasama faaliyeti beklenen bir durum değildir.

Bu yasaların arasında dikkat çeken bir tanesi var ki ben de onun üzerinde durmak istiyorum. Burada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 'Personel Yasası'nda değişklikler yapıldığını görüyoruz. Göze çarpan birkaç tanesi çok önemli. General ve Amiraller'in terfilerinde nitelikli çoğunluk kaldırılıyor. Yani artık 3'te 2 nitelikli çoğunluk olmadan, çok rahatlıkla Genelkurmay ve Amiral atanacak, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi üzerine. Eskiden Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları bir kez yapılırdı ama şimdi Cumhurbaşkanı'nın isteğiyle her zaman olabiliyor. Toplanıp toplanıp, General ve Amiral kararları alabilirler. Yani bir sayıyı çoğaltmak, daha fazla var olma arzusu, giderayak olabilir. Hem kendileri için bir koruma, hem de oradaki varlıklarını da daha sağlam bir hale getirme gibi düşünebiliriz.

İkincisi, 'eğer gidersek', ki gideceklerini düşündükleri için bu kararları alıyorlar, kendi yaptıklarına karşılık, şimdi bir geri adım, birden demokrasi havadisi kesildiklerini görüyoruz. İhraç karalarına karşı yargı yolunu açıyorlar. İktidarı kaybettikten sorna yeni dönemde bir temizleme operasyonu olursa, ihraç edilenler yargıya başvurabilecek. 21 yıldır iktidardalar, böyle bir şey yapmadılar.

Kadrosuzluk sebebiyle pek çok askeri emekliye sevk ettiler. Yine giderayak, kadrosuzluk sebebiyle emekliye sevk edilen ve yaş sınırı tutmadığı için emekli maaşı alamayan pek çok asker mağdurdu. Bunun sebepleri malum. Şimdi bunda da değişiklik yapıyorlar. 25 hizmet yılını emekli maaşının bağlanması için yeterli görüyorlar.

Gideceklerini kabul ediyorlar, onların çekildikleri dönem itibariyle, yeni dönem içinde, hem orada mevcudiyetlerini artırma gayreti hem de kalanların başına bir iş gelmesin, ihraç edilirlerse dava yolu açılsın, emekliye ayrılırlarsa da parasız kalmasınlar, emekli maaşı da bağlansın diye yasa çıkarmak istiyorlar."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Figen Çalıkuşu: Eskiden Yaş Toplantıları Bir Kez Yapılırdı Ama Şimdi Cumhurbaşkanı'nın İsteğiyle Her Zaman Olabiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement