Taşeron İşçilere Düzenleme, Meslek İcrası İçin Ehliyet Şartı Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Taşeron İşçilere Düzenleme, Meslek İcrası İçin Ehliyet Şartı Geliyor

Bakan Faruk Çelik, her işte hizmet alımı ve taşeron uygulamasının yapılmayacağını, bunun Bakanlar Kurulu kararıyla belirleneceğini söyledi.

26.01.2015 13:39  Güncelleme: 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her işte taşeron uygulamasına son-Bakan Faruk Çelik, her işte hizmet alımı ve taşeron uygulamasının yapılmayacağını, bunun Bakanlar Kurulu kararıyla belirleneceğini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kamuoyunda 'taşeron' diye bilinen alt işveren işçileriyle ilgili çok önemli düzenleme yaptık.

TAŞERONU BAKANLAR KURULU BELİRLEYECEK

Bundan sonrası için sağlıklı bir düzenleme bu. Artık her işte hizmet alımı ve taşeron uygulaması yapılamayacak. Hangi işlerde yapılacağı Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek" dedi. Çelik, yasa meclisten geçtikten sonra Bakanlık olarak hangi mesleklerle ilgili sınav açacaklarını ilan edeceklerini bildirerek, şöyle konuştu:

İSTEYEN İSTEDİĞİ İŞTE ÇALIŞAMAYACAK

"Diyelim ki 100 meslekte sınav açtık. O mesleklerde sınava girilecek, sınavlarda başarılı olanlar Mesleki Yeterlilik Kurumunun (MYK) belgesini alacak. O belgeyi almadan artık o yayınladığımız sektörlerde o belgesi olmayanlar çalışamayacaklar. Örnek olarak bir inşatta sıvacı.

ÇALIŞMAK İÇİN BELGE ŞART

Sıva ustası bu belgeyi almadan inşaata sıvacılık yapamayacak. Çalışamayacak, kesin. Bir inşatta demirci, bu belgeyi almadan demircilik yapamayacak. Bu belgeyi almak için de 300-500 liralık bir maliyet söz konusu. Bunu da biz işsizlik fonundan karşılayacağız. Yani işçilerimize bir yük getirmiyoruz. Derdimiz nedir? Nitelikli vasıflı ve işi bilen insanlar tarafından işlerin yapılması ki bu kazalar önlensin. Yasa hem eğitim hem ceza boyutuyla son derece önemli düzenlemeler içeriyor.

ENGELLİ KAMU İŞÇİSİNE POZİTİF AYRIM

Bakan Çelik, memurların atamalarıyla ilgili bir problemin olmadığını ancak kamudaki işçilerin atama sorunlarının bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Biz burada engelli kamuda çalışan işçilerimize pozitif bir ayrımcılık yapıyoruz. Kamuda çalışan engelli işçi kardeşimiz kendi kurumunda dilediği yere nakliyle ilgili düzenleme getiriyoruz. Yani kişi Ankara'da çalışıyorsa ama Bursa'da veya İzmir'de ailesi var ve oraya gitmek istiyorsa, biz o kardeşimizin kurum içinde dilediği yere gitme imkanını kendisine sağlamış olacağız.

GÖREVDEN ALINAN KAMU ÇALIŞANININ ATANACAĞI YER BELİRLENDİ

Bir diğer konu, kamu personeliyle ilgili. Görevden alınan kamu çalışanları var. Bunların nereye atanacağıyla ilgili şu an mevzuatımızda bir düzenleme yok. Dolayısıyla şimdi kamuda görevden alınanların nereye atanacağıyla ilgili bir düzenlemeyi de şu an bu yasaya koymuş bulunuyoruz. O da inşallah yasalaşacak. Böylece oradaki 'flu' alan yani belirsizlik ortadan kakmış olacak."

BANKA SANDIKLARININI DEVRİ

Ayrıca banka sandıkları var. Son derece önemli. Bu banka sandıklarının devriyle ilgili SGK'ya yetki verilmişti. Biz bu yetkiyi Bakanlar Kuruluna devrediyoruz.

TRAFİK KAZASI TEDAVİLERİNE DÜZENLEME

Trafik kazalarındaki yaralanmalar neticesinde tedaviler gerçekleşiyor. Bu tedavilerin sağlık uygulama tebliği çerçevesinde yapılması, düzenlenmesi gerekiyor.

YURT DIŞINA GİDEN ÖĞRENCİYE KOLAYLIK

Son olarak da YÖK tarafından yurt dışına gerek master gerek doktora için gönderilen öğrenciler var. Yurt dışında öğrencilik dönemlerini borçlanma imkanı getiriyoruz." -

Taşeron İşçilere Düzenleme, Meslek İcrası İçin Ehliyet Şartı Geliyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Taşeron İşçilere Düzenleme, Meslek İcrası İçin Ehliyet Şartı Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Mustafa: Dininiz imanınız para olmuş... Şerefsizler birde işçiler lehine bi kanun çıkarın 12 0 Yanıtla
  • hasan: Artık yok öyle kandırmaca ,milletin ağzına bir bardak bal çal 3 yıl uyut. Size geldiği mi güllük gülistanlık bize geldimi ,ekonomi bozuluyo öyle mi Yok yok artık uyandılar yemiyorlar. 8 0 Yanıtla
  • Ümit ulaş: Gözüm icraat yeter çenemde yorulmadı yıllardır aynı şeyi demekten işci katilleri 0 0 Yanıtla
  • MESUT: hani sendikaya yakıt vardı ben taşeron olarak ulaşım sektörindeyim sedika hakkımyok e devletten başvurdum beni kayıt yapmadı ama genel sendika hakkı veriyor oda uyduruk sendikalar hadi ulaşım üzerine bir sendikaya kayıt yapında bende inanayım çıkardıgınız yasaya HERŞEY YALAN OYLAR GERÇEK ALINDA GÖREYİM BENİM OYUMU ELMİ YAMAN YOKSA TAŞERONMU YALAN BAKALIM 0 0 Yanıtla

Advertisement