Erzurum'da 'Mangala' Şöleni - Son Dakika
Güncel

Erzurum'da 'Mangala' Şöleni

Erzurum\'da \'Mangala\' Şöleni

Erzurum'da düzenlenen ve 4 bin yıllık geçmişi bulunan strateji ve zeka oyunu 'mangala' şölenine 200 öğrenci katıldı.

24.04.2015 11:31

Erzurum'da düzenlenen ve 4 bin yıllık geçmişi bulunan strateji ve zeka oyunu 'mangala' şölenine 200 öğrenci katıldı. Türkler'e ait unutulmaya yüz tutan mangalayı öğrenciler spor salonunda oynarken aileleri de onları tribünden izledi. Aktif Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Halim Ulaş, mangala oyununun çocuk gelişiminde önemli katkısı olduğunu belirterek, "Özellikle internet bağımlısı çocukları bundan kurtarmak adına son derece etkili" dedi.

Merkez Aziziye Belediyesi ile işbirliği yapan Aktif Akademi, 'mangala' oyununu öğretmek için ilk ve orta okullar ile liseleri seçti. Üç ay önce başlatılan çalışmalarda 19 okuldaki öğretmenlere 'mangala' öğretildi, ardından öğretmenlerin verdiği dersler sayesinde 8 bin öğrenci, oyunla tanıştı. Ardından Dadaşkent'teki Erzurum Spor Lisesi salonunda yapılan elemelerde yarı finale 200 öğrenci kaldı.Turnuvada tüm becerilerini ortaya koyan öğrenciler rakibini yenmeye çabalarken aileleri de onları tribünden meraklı gözlerle izledi. 27 Nisan günü yapılacak finalde ilk, orta ve liselerde derece alan öğrencilere bisiklet ve değişik hediyeler verilecek.

Çocukları özellikle internet bağımlılığından kurtarmak için 'mangala' gibi unutulmaya yüz tutan zeka oyunlarını yaymaya çalıştıklarını vurgulayan Aktif Akademi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Halim Ulaş, "Özellikle İnternet bağımlısı olan çocukları bundan kurtarmak adına son derece etkili bir yöntem. Mangala gibi zeka oyunları sadece planlama, organizasyon, dikkat, odaklanma, ayırt etme, öngörü ve bunun gibi zihinsel becerileri geliştirmekle kalmaz. Aynı zamanda başladığı işi sonunu kadar devam ettirme, azim, empati, direnme, mücadele etme gibi kişilik gelişimi ile ilgili faktörleri kazanmamızı da sağlar. Zeka oyunları aile bireylerinin yalnızlaştığı çağımızda aile bağlarının kuvvetlenmesine de yardımcı olabilir. Ailecek oynanan zeka oyunlarıyla aile fertleri birbiriyle daha fazla kaynaşacak ve sosyal zekası yüksek bireysel yetişecektir. Bir toplumda kişilerde en fazla beğenilen ve örnek alınan kurnazlık, uyanıklılık, önceden görme, esneklik, direnme ve sağgörü gibi nitelikler mangala oyununda mevcuttur" diye konuştu.

MANGALA NASIL OYNANIR?

"Oyunda beş temel kural var: 1- Kura ile oyuna başlanır. Oyuncu kuyudaki taşları alıp sağa doğru kuyulara birer birer dağıtır. Elindeki son taş kendi hazinesine gelirse tekrar oynama hakkı kazanır. Oyuncunun kuyusunda tek taş kaldıysa sırası geldiğinde taşı bir sağdaki kuyuya koyabilir. Her zaman eldeki son taş oyunun gidişatını ve sonucunu değiştirir. 2-Oyuncu taşları dağıtırken elinde kalan son taş kendi boş kuyusuna denk gelirse oyuncu hem o kuyudaki tek taşını hem de karşıdaki rakibin kuyusundaki taşları hazinesine aktarır. 3- Hamle sırası gelen oyuncu taşları kendi bölgesinde dağıtıp elinde taş kalırsa karşı tarafa rakibin bölgesine geçip taşları dağıtmaya devam eder. Eğer rakibin bölgesindeki kuyulardaki taşların adedini çift yaparsa o taşları kendi hazinesine aktarır. 4- Oyunculardan biri kendi bölgesindeki taşları bitirdiğinde oyun biter. Erken bitiren oyuncu rakibin taşlarını da kendi hazinesine aktarır. 5- Oyun sırasında rakibin hazine kuyusuna taş bırakılmaz." - Erzurum

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erzurum'da 'Mangala' Şöleni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement