Engellilerin Sorunları Tartışılıyor - Son Dakika
Yerel

Engellilerin Sorunları Tartışılıyor

Engellilerin Sorunları Tartışılıyor

Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama Araştırma Merkezi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "Engelsiz Yaşam Çalıştayı" başladı.

07.04.2015 22:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Engelli bireylerin eğitim süreci, aile eğitimi, sağlık, ulaşılabilirlik, sanat, spor ve sosyal yaşam alanında yaşadıkları sorunların tespiti ve çözüme giden yolda ortak bir akıl oluşturulması amacıyla, Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi Engelliler Uygulama Araştırma Merkezi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen "Engelsiz Yaşam Çalıştayı" başladı.

Dicle Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başlayan çalıştaya Vali Yardımcısı Taner Bircan, Dicle Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabri Eyigün, dekanlar, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Engelli öğrencilerin folklor gösterisi ve müzik dinletisi ile başlayan program, seyircilerden büyük alkış aldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Reyhan Gül Güven, engellilere sağlanan imkân ve kolaylıkların, bir toplumun gelişmişlik düzeyi ve çağdaşlığının ölçütü olmakla beraber; insana verilen değer ve önemin belirgin yansımaları olduğunu belirtti.

Türkiye'de Yaklaşık 8,5 Milyon Engelli Bulunmaktadır

Engellilere gösterilen anlayış ve hoşgörünün, uygar bir toplum kimliği kazanmada etkin bir rol oynadığına dikkat çeken Güven, "Türkiye genelindeki engelli birey sayısı, nüfusun %12'sini oluşturmaktadır (yaklaşık 8,5 milyon). Dünya nüfusu içerisinde de, 650 milyona yakın engelli birey var. günlük yaşantımızda cadde ve sokaklarda bile karşılaşmamamızın nedeni engelli kişilerin mevcut olmaması değil, bu kişilerin dış mekân kullanımlarında yaşadıkları güçlüklerdir. 2000'li yıllardan itibaren üniversitelerde engelli öğrenci birimleri kurularak bu alanda toplumsal duyarlılık yaratılarak eğitimde fırsat eşitliğine yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Üniversitemizde de her geçen gün engelli bireylere sunulan olanaklar ile eğitim almaları kolaylaştırılmıştır. Yalnızca yükseköğrenim gören engelli öğrencilere değil aynı zamanda üniversitemiz dışındaki tüm engelli bireylere yönelik çalışmalar yapmaktayız" dedi.

Son yıllarda engellilere yönelik önemli yasal düzenlemelerin yapıldığını ve ekonomik katkılar sunulduğunu söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, onların yaşamlarını kolay hale getirmek ve topluma daha fazla katılımlarını sağlamak için alt yapı ve üst yapı çalışmalarının yapıldığını, ulaşım sorunlarının çözülmeye çalışıldığını belirtti. Engelli bireyin başkalarının yardımına muhtaç olmadan günlük yaşamını sağlayabilmesinin, onun psikolojisine ve hayata daha da bağlanmasına yardım edeceğini kaydeden Eyigün, engelli bireyin, toplumdan kaçmak yerine, daha çok topluma girerek toplumun bir parçası olacağını ifade etti.

Eğitimin Tüm Kanalları Kullanılmalıdır

Engelli kişilere karşı nasıl davranılması gerektiği konusunun, ilköğretimden itibaren çocuklara öğretilmesi gerektiğinin altını çizen Eyigün, "Çünkü öncelikle engelliye bakışın normalleşmesi, ardından da engelli kişilerin psikolojisinin iyi bilinmesi son derece önemlidir. Hangi hareketin, davranışın veya sözün onları nasıl etkilediğini bilmeden, yani onların dünyasını tanımadan engellilere yardımcı olmak zordur. Bazen yardım ettiğini zanneden kişi, onun yarasını daha da kanatacak ve derinleştirecektir" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Tamer Kutluca'nın yaptığı panele, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Merkezi Müdürü Yeliz Yıldız Kökenek ve Slovenya Primorska Üniversitesi'nden Dr. Milan hoşta panelist olarak katıldı. Ayrıca Edebiyat Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi aynı zamanda yan dalda sosyoloji eğitimi gören ve 2 yıllık ilahiyat fakültesi mezunu, görme engelli Mehmet Zait Sayduk, bir engelli olarak yaşam şartlarının zorluğu hakkında bilgiler verdi.

Programda folklor gösterisi sunan özel bir rehabilitasyon merkezinin öğrencilerine ve çalıştaya katkı sunan öğrencilere teşekkür belgesi verildi. İşitme engeliler için işaret diliyle de çevirinin yapıldığı çalıştay, Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü öğrencilerinin otizmli çocuklara yönelik eğitim materyalleri sergisinin açılışı ile devam etti. Engelliler ve eğitim, Engelliler ve Sağlık, Engelliler ve Ulaşılabilirlik, Engelliler ve Sosyal Yaşam olmak üzere toplam 4 başlıkta oluşturulacak çalışma odalarında, konular her yönüyle ele alınacak.

Çalıştay, 2 gün devam edecek.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Engellilerin Sorunları Tartışılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement