Engelliler İsyan Etti Engelsiz Mimari Düzenlemesi Yapmayan Belediyeye Oy Yok - Son Dakika
Güncel

Engelliler İsyan Etti Engelsiz Mimari Düzenlemesi Yapmayan Belediyeye Oy Yok

Engelliler İsyan Etti Engelsiz Mimari Düzenlemesi Yapmayan Belediyeye Oy Yok

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyesi bir grup, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesi engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorlukları dile getirmek amacıyla bildiri dağıttı.

27.11.2014 17:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyesi bir grup, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesi engellilerin günlük hayatta yaşadığı zorlukları dile getirmek amacıyla bildiri dağıttı.

Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yapan grup üyeleri, '9 milyon engelli, ailelerimizle 40 milyon vatandaşız, 30 milyon seçmeniz. Şehirlerde engelsiz mimari düzenlemesi yapmayan belediyeye oy yok dediler.

Haber Hasan YILDIRIM - Kamera Özgür EREN İstanbul DHA

Taksim İstiklal Caddesi'nde toplanan Engelsiz Hayat Derneği üyesi bir grup, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesi engellilerin yaşadığı zorlukları dile getirmek amacıyla bildiri dağıttı. Engellilerin günlük yaşamda karşılaştığı zorlukları dile getiren grup üyeleri, yetkililerden engellilerle ilgili kanunların hayata geçirilmesini istedi. Engelliler, açtıkları dövizde, '9 milyon engelli, ailelerimizle 40 milyon vatandaşız, 30 milyon seçmeniz. Şehirlerde engelsiz mimari düzenlemesi yapmayan belediyeye oy yok ifadesini kullandılar.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, şunları söyledi

'Engellilerin eğitim, iş ve sosyal hayata katılabilmesi için birinci şart mimari ve fiziki engellerin kaldırılmasıdır. Belediyeler 2005 yılında çıkan kanunlar gereği kentleri ve binaları engelsiz erişilebilir yapmak zorundadırlar. Ancak 2-3 belediye dışında kanunları ve TSE standartlarını uygulayan belediye yoktur. Belediyeler bütçelerinde ve stratejik planlarında engelsiz erişilebilir mimari düzenlemeler için ödenek ayırmalıdırlar. Belediyeler toplumun engelli olmayan kesimine engellileri düşünen duyarlı belediye imaji oluşturmak için, toplumun acıma duygularını beslemek ve oy almak için engellileri acınacak zavallılar olarak göstermekten artık vazgeçmelidirler. Kent içinde engellilerin hayata katılımı için bir şey yapmayan, mimari engelleri kaldırmayıp devlet tarafından bedava verilen akülü bir sandalye verirken kurdela kesip teslim eden belediye yöneticilerini, erişilebilir yaya yolları olmayan bir parka koyduğu engelli salıncağına kurdela takıp açılış yapan belediyeleri, BM'nin en ağır cezası olan 'Utandırma Cezası'na mahkum ediyor ve yüzleşiyoruz. Bu onur kırıcı davranışlardan artık vazgeçmelerini bekliyoruz.

TOPLUMUN YÜZDE 60'I ENGELLİ KOMŞU İSTEMİYOR

Yapılan basın açıklaması sonrasında grup üyeleri tek tek taleplerini dile getirdi. Bazı engelli vatandaşlar, engelli komşu istemeyenlerin oranının yüzde 60'tan fazla olduğunu belirtirken, iş hayatında ve sokakta engelli görmek istemeyenlerin oranının da yüzde 70 civarında olduğu öne sürdüler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Engelliler İsyan Etti Engelsiz Mimari Düzenlemesi Yapmayan Belediyeye Oy Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement