Duayen Bankacı, Bank Asya'ya Yapılanlara Tepki Gösterdi - Son Dakika
Ekonomi

Duayen Bankacı, Bank Asya'ya Yapılanlara Tepki Gösterdi

Türkiye'nin en büyük katılım bankası olan Bank Asya'ya yönelik yaşanan gelişmeler 25 yıllık duayen bankacı Piraye Antika'yı isyan ettirdi.

06.09.2014 09:35  Güncelleme: 10:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bank Asya'nın da üyesi olduğu Katılım Bankaları Birliği ve Türkiye Bankalar Birliği'nden, Bank Asya'yı yönelik karalama ve linç girişimlerine ses çıkmazken, HSBC Türkiye'de 17 yıl genel müdürlük ve üst yöneticilik (CEO) yapan 25 yıllık duayen bankacı Piraye Antika yapılanlara isyan etti.

"YAPILANLAR SUÇ"

Bank Asya, 9 aydır çıkan haberler nedeniyle zor günler yaşıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yapılanlar için henüz harekete geçmiş değiş. Durumu kabul edilemez olarak değerlendiren duayen bankacı Piraye Antika yapılanların suç olduğunu söyledi.

Halen HSBC Bank İngiltere Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapan Piraye Antika, Türkiye'de en uzun süre görev yapan banka CEO'su unvanını elinde bulunduruyor.

"HER BANKA 'BANA DA OLUR' DİYE DÜŞÜNMELİ"

Antika, kişisel Twitter hesabından yaptığı açıklamada Bank Asya'ya reva görülen muamelenin 2002'den beri süregelen bankacılık reformuna ciddi darbe vurduğunu ifade etti. Piraye Antika, "Bugün her banka ‘bana da olursa’ diye düşünmeli. Şahsen hiç benimsemediğim bir yapı ve kurum olmasına karşın Bank Asya'nın içine itildiği durumdan son derece endişeliyim. Hukukun Üstünlüğü" şeklinde tweet attı.

"SÖYLENTİ ÇIKARMAK SUÇ"

Bankacılık alanında 25 yıllık bir deneyime sahip olan Piraye Antika, Bank Asya'nın hem mudi hem de hissedarlarının mağdur edildiğini ve ileride bunun bir örnek teşkil edeceğini ifade etti. 2008-2010 yılları arasında Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) yönetim kurulu başkanlığını da yapan Antika şunları söyledi:

"Bir bankanın likidite durumu ile ilgili söylenti çıkarmak kanunlarımıza göre suçtur. Bu üstelik halka açık bir kurum. 17-25 Aralık'la Bank Asya'nın ne gibi bir alakası var? Kanıtlanan bir suç var mı ortada?"

NEDEN LİSANS VERİLDİ?

Attığı tweetlerde Bank Asya’nın kuruluş ve lisans alma sürecini de değerlendiren Piraye Antika "Cemaatin bankası olduğu biliniyorsa yani hukuki olmayan ortaklık yapısı vardıysa neden lisans verildi" diye sordu.Antika’nın konuya ilişkin tweetlerine sosyal medyadan çok sayıda destek geldiği ve yorum yapıldığı görüldü.

"BİR DESTEK DE DUAYEN YATIRIMCIDAN GELDİ"

Türkiye’nin önemli yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi gruplarından Ünlü&Co, yeni bir ortaklığa daha imza attı. Dün bu konuda bilgi vermek için bir toplantı düzenleyen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, güncel değerlendirmeler de yaptı.

"DİKKATLİ OLMAK LAZIM"

Sorular üzerine Bank Asya ile ilgili durumu, yapılan uygulamaları yatırımcıların gözünden genel anlamda değerlendiren Ünlü, şunları söyledi: “Her halka açık şirketle ilgili gelişmeler endişe yaratır. Bu durum yatırımcılarda genel trend algısı ortaya çıkarırsa çok tehlikeli olur. Bu tür hassas konularda dikkatli olmak lazım.”

13-14 MİLYAR DOLAR

Geçen yıl Türkiye’de 16 milyar dolarlık birleşme ve satın alma olduğunu da hatırlatan Ünlü, son dönemde yaşanan olaylar nedeniyle bu yıl bu rakamın 13-14 milyar dolarda kalmasını beklediklerini ifade etti.

110 MİLYON DOLARLIK FON

Ünlü&Co, Avrupa'nın bilimsel araştırmalara odaklı vakıflarından biriyle Türkiye'de başta hisse senetleri, tahsili gecikmiş alacaklar, gayrimenkul varlık sınıflarına yatırım yapmak üzere ilk aşamada 110 milyon dolarlık bir fon kurduğunu açıkladı. Fonun kısa zamanda 2-3 kat artırılması hedefleniyor.

Mahmut Ünlü ayrıca, yılı 1 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemiyle kapatmayı hedeflediklerini söyledi. Ünlü, şöyle devam etti: “Bu yıl 100-150'şer milyon dolarlık üç işlemi daha tamamlamayı planlıyoruz. Bu şirketler perakende, gıda ve banka dışı finans sektöründe."

Duayen Bankacı, Bank Asya\'ya Yapılanlara Tepki Gösterdi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Duayen Bankacı, Bank Asya'ya Yapılanlara Tepki Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • ceyhan: Helal olsun sizlere kimse cesaret edip yapılan zülüm ve haksızlığı dile getirememişti. Benim ne akp hükümeti nede karşı tarafla bir ilişkim olmadı siyasi veya zihniyet olarak çok farklı olmamıza karşı hep hoşgörü gördüm bu banka personelinden. eşim bu bankanın personeli idi işten çıkarıldı bu nasıl bir adelettir bunun hesabını kim verecek hani hepimiz inançlı müslümanlarız ya ondan soruyorum bağışlayın bi kabalık ettiysem 5 aylık hamile eşimin psikolojisini düşünün artık. bu yorumu okuyup yorum yapmadan önce lütfen önce empati yapalım 5400 kişinin çalıştığı bir kurumu tek zihniyetle doldurmak mümkünmü yani hepsimi suçlu yada içlerinde bir tanesi bile suçsuzsa onun haklarına saygılı ve duyarlı olmamız gerekmezmiydi. ben yapılanları tamamen intikam ve kin duygusu ile yapıldığına inanıyorum. çalışan arkadaşlara gerçekten üzülüyorum umarım yarınlarınız aydınlık olur. 2 0 Yanıtla

Advertisement