Dr. Aslan: Her Yıl 55 Bin Kişi Kuduz'dan Ölüyor - Son Dakika
Güncel

Dr. Aslan: Her Yıl 55 Bin Kişi Kuduz'dan Ölüyor

Dr. Aslan: Her Yıl 55 Bin Kişi Kuduz\'dan Ölüyor

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan "28 Eylül Dünya Kuduz Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

28.09.2014 19:54  Güncelleme: 10:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan "28 Eylül Dünya Kuduz Günü" dolayısıyla Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun halkı bilinçlendirmek amacıyla hazırlamış olduğu bilgi notunu paylaştı.

Kuduz Hastalığı Özellikle Asya, Afrika ve Latin Amerika'da Yaygındır

"Kuduz, halk sağlığı tehdit eden ve eski çağlardan beri bilinen önemli bir enfeksiyondur" diyen Aslan kuduz ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 55.000 kişi kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Özellikle Asya ve Afrika ile Latin Amerika'da hastalık yaygındır. Asya'da 31.000 kişi Afrika'da ise 24.000 kişinin kuduz hastalığına yakalandığı tahmin edilmektedir. Bakanlığımıza yılda yaklaşık 180.000 kuduz şüpheli temas insan olgusu bildirimi yapılmaktadır. Bildirilen bu olguların çoğunluğu da kuduzdan korumak için aşı programına alınmaktadır. Bu şekilde birçok kişinin hayatı kurtarılmakta olup ancak bazı yıllar 1 veya 2 insan kuduz hastalığından kaybedilmektedir.

Başlıca Bulaşma Yolu Isırma ve Salya
Kuduzun öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın artırılması amacıyla Dünya Sağlık Örgütü, 28 Eylül'ü "Dünya Kuduz Günü" olarak ilan etmiştir. Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülmektedir. Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile de bulaşabilir. Kuduz hastalığına ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür. Ancak riskli temas sonrasında gerekli tedbirler alındığı zaman hastalığı önlemek mümkündür. Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalığın insanlara bulaşının engellenmesi açısından önemlidir. Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz.

Kuduz Belirtileri Ortaya Çıkarsa Tedavisi Mümkün Olmuyor

Yukarıda sayılan hayvanlar tarafından ısırıldığında ya da tırmalandığında yara yeri hemen bol su ve sabunla en az 15 dakika süre ile yıkandıktan sonra en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Hekim tarafından kuduz aşısı yapılması uygun görülerek aşı programına alınırsa aşıların zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılması konusunda dikkatli olunmalıdır. Unutmayalım kuduz, hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve genellikle ölümle sonuçlandığından kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yara bakımı ile kuduz aşısı ve kuduz antiserumu uygulamaları hayat kurtarıcıdır"

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Dr. Aslan: Her Yıl 55 Bin Kişi Kuduz'dan Ölüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement