Davutoğlu: Sadece Üç Kişinin Bildiği Hususlar Var - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Sadece Üç Kişinin Bildiği Hususlar Var

Başbakan Ahmet Davutoğlu, rehine operasyonunun mahremiyet içerisinde yapıldığını dile getirerek sadece üç kişinin bildiği hususlar olduğuna dikkat çekti.

23.09.2014 00:04  Güncelleme: 00:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, tereyağından kıl çeker gibi rehineleri aldıklarını dile getirerek, buna benzer çok kişinin kurtarıldığını ifade etti. Operasyonun belli bir mahremiyet içinde yürütüldüğünü dile getiren Davutoğlu, sadece üç kişinin bildiği hususlar olduğuna dikkat çekti. Bunun Türkiye'nin başarısı olduğunu ve mutluluğunu yaşaması gerektiğini dile getiren Davutoğlu, daha önce kurtarılanlara ilişkin örnekler verdi.

"FİDYE ÖDEMEDİK, ONLARA BİR SÜRE REHİNE DEMEDİK"

Başbakan Davutoğlu, "Bu tür süreçler çok kritik süreçler. Doğru yönetmek çok önemli ve bunun için çok çabaladık. Prensip olarak hiçbir zaman fidye ödemedik. Vatandaşlarımız kaçırıldıktan sonra bir süre rehine tabirini kullanmadık. Rehine tabiri kullanıldıktan sonra pazarlık başlar. Buna izin vermedik. MİT Müsteşarım Hakan Fidan ile kritik görüşmeler yapıp bu işi bitirdik." diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

"HERKES BU SEVİNCİ YAŞAMALI"

"Bu tür süreçler çok kritik süreçler. 11 Haziran'dan bu yana hepimiz çok kritik sınavdan geçtik. Bu ilk sınavımız değildir. Şu ana kadar 200'ün üzerinde vatandaşımızı tereyağından kıl çeker gibi aldık.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşalarını ülkeye getirmişse herkes bu sevinci yaşamalı. Bu şartlardan vatadanşını alan her ülkenin bireyi kazanır. Dikkatsiz sarf edilen bir söz ve süreç sadece vatandaşların kaybına değil, ülkenin itibarının kaybına da yol açar.

"FİDYE ÖDEMEDİK"

Prensip olarak hiçbir zaman fidye ödemedik. Fidye ödemek bir vatadanşarı kurtarırken başkalarını tehlikeye atar. Ailelerin psikolojilerini, kalan elemanların psikolojilerini, kaçıranları dolaylı müzakere ile psikolojilerini yöneteceksiniz.

"BİR SÜRE REHİNE TABİRİNİ KULLANMADIK"

Vatandaşlarımız kaçırıldıktan sonra bir süre rehine tabirini kullanmadık. Rehine tabiri kullanıldıktan sonra pazarlık başlar. Vatandaşlarımızın rehine psikolojisine girmelerini istemedik. 'Onlara rehine muamelesi yaparsanız, başka muamele görürsünüz' dedik.

"ÇOK SAYIDA AŞİRETLE İLETİŞİM KURDUK"

Musul halkı Türklere zarar vermeyi düşünmez. MİT müsteşarı ve ben etkili kişilerle görüştük. Günbegün nakış gibi işleyen bir strateji uyguladık. Libya'dan vatandaşlarımızı transfer ederken çok sayıda aşiretle iletişim kurmuştuk.

Musul bizim düşmanımız değil, sunniler bizim düşmanımız değil. Irak'ın hiçbir halkı bizim düşmanımız değil. Bizim başkonsolosluğumuz tek yabancı temsilcilik olduğu için Musul halkının sevgisini kazanmıştı.

"EN KRİTİK DÖNEMDE GENSORU VERDİLER"

Olaylar sırasında bizi asıl zorlayan operasyonlar ve çatışmalar yoğunlaştığında çevre şartlarını kontrol edememek oldu. Ya bir bomba isabet ederse diye düşündük. Türkiye'de süreci zorlayan haberler çıktı. En kritik dönemde gensoru verdiler. Açık oturumda konuşulsun dediler. Neyi konuşacaksınız açık oturumda.

Biz IŞİD ile anlaşmışız, Cumhurbaşkanı seçiminde bırakılacaklarmış. Onların başına en ufak bir şey gelse bütün Türkiye türbülansa girer. Tüm taşları tek tek kontrol edeceksiniz. Din adamlarını da devreye soktuk.

"SABAHA KADAR 1 DAKİKA UYUMADIM"

Sabah 06.00'ya kadar 1 dakika uyumadım. Hiç uyumadan Şanlıurfa ve Ankara'ya gidiyorum. Bu bir operasyondır, şimdi söylüyorum. 2 gündür insanların yüzündeki tebessümü görmek bize yetiyor. Büyük bir iş başarıldı.

Önemli olan vatandaşlarımızın ülkeye dönmesidir. Operasyonun neticesi önemli. Kardeşlerimizden birinin saç teline zarar gelseydi bildiğimiz her şeyi unuturuz. Zikrettiğimiz tek şey fidye ödemedik, ödemeyiz. Bu milli bir operasyondur. Elimizden gelse ilk gün alırdık. Bir an bile bırakmazdık.

MÜJDELİ TELEFON

Çok yaklaştığımız anlar da oldu. THY'ye iki uçağı hazır tutun diye söyledik, Temmuz ayında ama olmadı. Birçok kere çok yaklaştık. Ne gerekiyorsa o yapıldı. Her zaman risk vardır. Her yer değişiminde her seçenek masadaydı. O gece Hakan Bey (MİT Müsteşarı) aradı ve 'beklediğiniz müjdeyi kısa bir süre içinde verebiliriz' dedi.

"GÜVENDELER" SEVİNCİ

Azerbaycan gezisini iptal etmeyi düşündüm. Sonra Öztürk (Musul Başkonsolosu ) aradı. Telefonu açar açmaz 'hoşgeldiniz Öztürk' dedim. O anda bu operasyonun arkasında Türkiye Cumhuriyeti olduğunu anlamasını istedim. Saat 05.30 civarı, Hakan Bey arayarak bizim sınıra geçtiklerini ve güvende olduklarını söyledi. Benzer olaylara bakıldığında sonuca erken ulaştığımızı söyleyebiliriz.

"BU TARTIŞMA GEREKSİZ"

Hangi spekülasyon yapılırsa yapılsın, kendi araçlarımız kullanılarak operasyon gerçekleştirilmiştir. Vatandaşlarımızın canı söz konusuysa gereken her şey yapılır. Ne aldı ne verdı tartışmasına girilmemesi lazım."

Davutoğlu: Sadece Üç Kişinin Bildiği Hususlar Var
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Sadece Üç Kişinin Bildiği Hususlar Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • cengiz6161: hocam madem bu kadar basarilisin sen ve senin recep 15 senedir kandilden karayilan size sov yapiyor siz ne yaptiniz. kanmak icin sana koyun olmak lazim. kaldiki önce teslim edip sonra getirip bunu da basari diye sov yapiyorsun. atatürkün elinde sizin imkanlar olsaydi 3 saatte basra körfezine inanirdi. 23 1 Yanıtla
  • putin: Capulcular anlamaz ki ..Capulcu larin hayel leri allak bullak oldu 7 6 Yanıtla
  • chpli: yalan yalan yalan. fidye odememis. tirlar dolu silah mi verdinyoksa rehinemi takas ettin. hadislerde rehineleri fidye karsiligi serbest birakin yada öldürun diyor bukhari hadisi. 101 gun bedava bakacaklar olee geccc 6 6 Yanıtla
  • kansu: KONSOLOSLUĞUN ZAMANINDA BOŞALTILMAMASI VEYA BOŞALTMAYIN TALİMATI VERİLMESİ O KİŞİLERİN REHİN ALINMASINI SAĞLAMAK VE PAZARLIK KONUSU YAPIP YAKALANAN IŞİD ÜYELERİNİ TESLİM ETMEK-IŞİDE YAPILACAK OPERASYONLARA DAHİL OLMAMAK-TERÖR ÖRGÜTÜ DAMGASI VURMAMAK. . . . . . SİLAH SEVKİYATINA DEVAM ETMEK-YARALILARA TEDAVİYE DEVAM ETMEK. . . . . VS. . . SONRADA TARİHİ BİR BAŞARIYMIŞ GİBİ CANLI YAYINDA KENDİ YAZDIKLARI SENARYOYU GEREĞİ KURTULAN REHİNELERLE POZ VERİP, KUCAKLAŞIP BİZİM İNSANLARIN GÖZÜNDE YÜCELMEK . YANİ KENDİN YAZ KENDİN OYNA :) 9 2 Yanıtla
  • Şahin: Bir de yapılanı beğenin, hep bi itiraz, hep bi karalama-çamur, hep bi küçümseme. . . zihniyetiniz değişmedikçe size beğendirilmek zorunda değil hiçbirşey; devlet yönetimi bu. . sizlerin aklı ermeyen birşey. . 2 7 Yanıtla
  • hasan der: sayın başbakan davutoğlu vatan daş artık bu senaryoları yemiyor . kısa bi zaman önceydi süleyman sah türbesini bir bahaneyle vuralım sonra girelim suriyeye biyan da tank lar suriye gidiyor biyan da ankarada istanbulda vanda elemanlar işide katılıyor bizamanlar sakallı hızbulahçılar vardı hapıste saldığınız gibi hepsi işide katıldılar biyanda adanada tırlarla silahlar gidiyor suriyeye yanı sayın başbakan sizin sır dediğiniz vatandaş hepsini biliyor stratejinin ne olduğunu da biliyor ama sistem çarşafa dolandı 5 0 Yanıtla
  • hackman: onlar kim acaba biri Erdoğan biri Davutoğlu biri de obamadır kesin 3 1 Yanıtla
  • DOĞRULUK.: 46 REHİNEMİZ KURTARILDI YA, HEM İÇERDEN HEM DE DIŞARIDAN KAHROLANLAR VAR. ANKARA'YI SARSACAK ŞEKİLDE SONUÇLANMADI DİYE BU YORUMLARA ÜZÜLENLER ÇOK. ANKARA BUNLARIN YÖRÜNGESİNDEN ÇIKTI YA ŞİMDİ DE IŞİD'E KARŞI PEŞMERGE'YE SİLAH VERMEK İÇİN YARIŞIYORLAR. AKILLARINCA BU SİLAHLARI BİZE KARŞI KULLANDIRACAKLAR. ELLERİNDEKİ TEK KOZ TÜRK-KÜRT KAVGASINI ÇIKARTMAK VE TÜRKİYE'Yİ UKRAYNA-MISIR-SURİYE GİBİ YAPMAKTIR. BAŞARAMIYACAKSINIZ. TÜM HAİNLER BİR ARAYA GELSE BİLE, DOĞRULUK KAZANACAKTIR. YANİ BİZLER. 1 0 Yanıtla

Advertisement