Davutoğlu: Cezalar Artırılacak Kaza Olmayan İşyeri Ödüllendirilecek - Son Dakika
Güncel

Davutoğlu: Cezalar Artırılacak Kaza Olmayan İşyeri Ödüllendirilecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İş kazalarına ilişkin hükümetin iş güvenliği eylem planını açıkladı.

12.09.2014 19:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İş kazalarına ilişkin hükümetin iş güvenliği eylem planını açıkladı. Yeni düzenleme ile kaza olmayan iş yerinin ödüllendirileceğini belirten Davutoğlu, "İşverenin itibarı esas ise, bu itibara zarar veren harcamalardan çekinilmemesi lazım. Bir ödül mekanizması kuracağız. Ama ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gündeme gelecek. Sendikalarımız kaza olduktan sonra seslerini yükseltmemeli. Kaza olmadan o yasal hakların ne olduğu konusunda işçilerimizi bilinçlendirmeliler. İLO sözleşmesinin bütün unsurları uygulanacak" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Başbakanlık'ta düzenlenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Taraflar Toplantısı'nda konuştu. Davutoğlu, İş kazalarına ilişkin hükümetin iş güvenliği eylem planını açıkladı. Hazırlanan eylem planının dört ana başlık "Süreç yönetimi, insan faktörü ve eğitim, toplumsal duyarlılık bilinçlenme ve kültür, yasal düzenleme" olarak belirlediklerini bu başlıkların detaylandırılacağını belirten Davutoğlu,

"TÜRKİYE'DE BİR DAHA BÖYLE BİR DÖNEM YAŞANMAYACAKTIR"

12 Eylül Darbesi'ne ilişkin Davutoğlu, "Bir çok insan mağdur edildi. Özgürlükler kısıtlandı. Mili iradeye ciddi darbeler vuruldu. Türkiye'de bir daha demokrasiye dönük bir müdahale ve insan hakları da dahil olmak üzere temel hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı böyle bir dönem bir daha yaşanmayacaktır. Hepimizin ortak düşüncesi insan haklarına dayalı demokratik ve evrensel değerlerin hakim kılındığı bir toplumsal düzendir" diye konuştu.

"GÜVENOYUNUN MUTLULUĞUNU DAHA YAŞAYAMADAN"

Mecidiyeköy'deki iş kazasına değinen Davutoğlu, "Hükümetimizin aldığı güvenoyunun mutluluğunu daha yaşayamadan bildiğiniz gibi 10 kardeşimizin acısı ile bütün ocaklarımıza, evlerimize bir ateş düştü. Mecidiyeköy'de artık asansör kazası olarak adlandırılan kazada 10 kardeşimiz vefat etti. Ben o sırada Konya'daydım. O mutluluğu yaşayamadan, o acıyı da hissederek hemen konuya müdahil olduk. Ben de sabaha kadar konuyla ilgili bilgi aldım" açıklamasında bulundu.

"KAZA HER ZAMAN OLABİLİR TEDBİRLERLE MİNİMİZE EDİLEBİLİR"

Bakanlar kurulunda iş kazaları ile ilgili olarak eylem planı hazırladıklarını bu palanın detaylandırılacağını vurgulayan Davutoğlu, "Bir daha iş kazalarının olmaması ama kaza her zaman olabilir. En azından bunun minimize edilmesi alınacak tedbirler çerçevesinde ben dört ana alana dikkatleri çekmek istiyorum. Bu dört konu eylem planımızda da detaylandırılacak. Birincisi iş güvenliği ile ilgili süreç yönetimi. İş güvenliği bir anda başlayan veya bir anda yok olan bir şey değil. Bir anda düzeltilmiyor. Yasal mevzuat ne kadar gelişmiş olursa olsun bu unsur süreç etrafında alınacak tedbirler yeterince göz önünde bulundurulmazsa, yasal düzenlemeler yeterli olmayabilir. Bu çerçevede bakanlıklar ve kurumlar arası koordinasyon yeniden gözden geçirilmeli iş güvenliği perspektifi yönünden" diye konuştu.

"İŞ GÜVENLİĞİ DEDİĞİMİZDE BİR ÇIKAR ÇATIŞMASI ALANI GÖRÜLMEMELİ"

İş güvenliğinin bir çıkar çatışması alanı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Davutoğlu, "İş güvenliğini ortak bir alan, değer olarak görmeleri önemli. Onların da kendi aralarında bir mekanizma kurmaları önemli. İş güvenliği dediğimizde bir çıkar çatışması alanı görülmemeli. Sendikalar, toplu sözleşmeler hepsi ele alındığında herkes temsil ettiği kesimin çıkarlarını gündeme getirir bu doğrudur. İş güvenliği, can güvenliği dediğimizde bu bizim ortak değerimiz. Teklifte bulunduk burada bir ortak mekanizma kurmak ne aksıyorsa bunu açık yüreklilikle bunu paylaşmak. Kriz durumunda işçilerimizin ve iş verenlerimizin ve işçi sendikalarımızın bir araya gelip konuşması lazım" ifadelerine yer verdi.

"MESLEK OKULLARINA, ÜNİVERSİTELERDE İLGİLİ BÖLÜMLERE İŞ GÜVENLİĞİ DERSLERİ KONULACAK"

Meslek okullarına, üniversitelerde ilgili bölümlere iş güvenliği dersleri konulacağını vurgulayan Davutoğlu, "Eğitilmiş insan faktörü önemli. Elinize bir asansör kumandası verildiğinde ne zaman basmazsa, geciktirirse kazaya sebebiyet vermez. Erken veya geç basarsa kazaya sebebiyet verir. 1 Ocak 2015 itibarıyla mesleki yeterlilik kurumu bütün hazırlıklarını tamamlayıp sertifika verebilecek duruma gelecek. Onu da kademelendirecek. Meslek okullarına, üniversitelerde ilgili bölümlere iş güvenliği dersleri konulacak" açıklamasında bulundu.

"1 EYLÜL'DE İŞE GİRİYOR 7 EYLÜL'DE KUMANDA YETKİSİ SAHİP OLUYOR"

Mecidiyeköy'deki iş kazasında hayatını kaybeden bir işçi ile ilgili olarak Davutoğlu, "Ne kadar üzüntü verici bir tablo ki, o kazada vefat eden işçilerimizden biri 1 Eylül'de işe giriyor. 7 Eylül'de kumanda yetkisi sahip oluyor. Bunun bir sertifikası var mı?" dedi.

"BUNDAN SONRA İŞÇİ EMEKÇİ TANIMI SAYGI DUYULAN BİR TANIM OLARAK KALACAK"

İş kazalarındaki eğitimsizliğe dikkat çeken Davutoğlu, "Bundan sonra işçi, emekçi tanımı saygı duyulan bir tanım olarak kalacak. Ama profesyonel bir kategori olmaktan çıkacak. İşçi yok. İnşaat işçisi var. Kalıpçı, betoncu, asansörcü var. Hangi alanda ise onun belgelendirmesini alacak. Amele birlikleri diye ta yüzyıl önce, herkes her işi yapabilir mantığı değil, vasıfsız işçi kavramının kalmaması lazım. Hangi işçi hangi işte uzmansa onun belgesini alacak" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİMDEN GEÇMEDEN TOPLANIP BİR YERLERDE ÇALIŞTIRILMASI ENGELLENECEK"

Davutoğlu, "Büyük şehire gelmiş hiçbir eğitimden geçmeden toplanıp bir yerlerde çalıştırılması engellenecek. Eğitim alması sağlanacak. Sosyal duyarlılık, kültür ve bilinçlendirme kısmı da son derece önemli" dedi.

"BİZ SOSYAL DUYARLILIĞI KAZA OLDUKTAN SONRA FARK EDİYORUZ"

Davutoğlu, "Biz sosyal duyarlılığı kaza olduktan sonra fark ediyoruz. Kaza olmadan önce olur. Şu veya bu taraf birbirini suçlamaya başlıyor" dedi.

"CEZALAR ARTIRILACAK KAZA OLMAYAN İŞYERİ ÖDÜLLENDİRİLECEK"

Yeni düzenleme ile kaza olmayan iş yerinin ödüllendirileceğini belirten Davutoğlu, "İşverenin itibarı esas ise, bu itibara zarar veren harcamalardan çekinilmemesi lazım. Biz de bundan sonra yaptırımları artıracağız ama ödülü de artıracağız. Bazı iş verenden yapılan kesintileri, işsizlik sigortası ile ilgili eğer o iş verenin iş yerinde hiçbir iş kazası olmamışsa, alınan kesintiler alınmayacak. Bir ödül mekanizması kuracağız. Ama ölümcül bir kaza olmuşsa şimdiki cezalardan çok daha ağır cezalar gündeme gelecek" diye konuştu.

"SENDİKALARIMIZ KAZA OLDUKTAN SONRA SESLERİNİ YÜKSELTMEMELİ"

"Sendikalarımız kaza olduktan sonra seslerini yükseltmemeli" diyerek konuşmasına devam eden Davutoğlu, "Sendikalarımız kaza olduktan sonra seslerini yükseltmemeli. Kaza olmadan o yasal hakların ne olduğu konusunda işçilerimizi bilinçlendirmeliler. 2012'de çıkan yasaları işçilerimiz biliyor mu? Bu hakları sendikalarımız öğretecek. Kaza olduktan sonra birbirimizi suçlamanın ne faydası var. Suçluyu tespit etsek o insanı geri getirme konusunda bir faydası olur mu?" açıklamasında bulundu.

"DENETİM ELEMANI GİTTİĞİ YERDE ÇAY BİLE İÇEMEZ"

Denetim elemanının gittiği yerde çay dahi içemeyeceğini söyleyen Davutoğlu, "Denetim elemanı gittiği yerde çay dahi içemez. Gittiği yerde bir anlamda yakınlık ilişkisine içine giremez. Basınımıza özellikle bir çağrıda bulunmak istiyorum. Kaza olduğunda hemen bir suçlu aramak yerine hepimiz önce o kazanın oluş şekliyle ilgili araştırma yapmalıyız. Sosyal duyarlılıkla yaklaşmalıyız" dedi.

"PROVOKASYON ÜZERİNE KAYIPLAR YAŞASAK BUNUN KİME FAYDASI VAR"

İş kazalarından sonra provokasyon uyarısı yapan Davutoğlu, "Çok üzüldüğüm bir olayı zikretmek isterim. Emekçilerimizin ailelerini aradım hepsi çok gerçekten çok güzel tepkiler verdiler. Bir baba da teşekkür ettikten sonra bu meseleyi birlikte takip edelim diye konuştuk. Akşam internet sayfalarında acılı babanın başbakana tepkisi diye benim mahkemeye verileceğimi, hükümetin sorumlu olduğunu vesaire söylemiş. Hemen yalanladık. Ben o acılı babaya da teşekkür etmek istiyorum. O da çıkıp yalanladı. Şimdi böyle bir diyalog yokken bunu böyle vermenin ne faydası var. Bu provokasyon üzerine insanlar sokağa dökülüp kayıplar yaşasak bunun kime faydası var. Eleştirelim. Toplumsal etik duyarlılığına dikkat edilmesi lazım. Dördüncü alan ise yasal alan. Kazaları önlemek için net tutum almamız gerekir. Başbakanlık Teftiş Kurulu'na talimat verdim. 2012'de çıkan yasayı esas alan. O günden bugüne iş kazalarını göz önünde bulundurarak bu yasanın eksik bir tarafı varsa tespit edin. Benim gördüğüm boşluk taşeronluk. Yeniden düzenlenmesi gerekiyorsa da bununla ilgili de gerektiğinde düzenleme yaparız" ifadelerine yer verdi.

"İLO SÖZLEŞMESİ'NİN BÜTÜN UNSURLARI UYGULANACAK"

İLO Sözleşmesi'nin bütün unsurlarının uygulanacağını vurgulayan Davutoğlu, "Uluslararası sözleşme konusunda 2012 yasası okunursa İLO'nun bir çok şartını ortaya getirdiği aşikar. Ülkemizin geldiği yeri küçümsemeyelim. 176 ve 177'nci maddelerle ilgili de zaten bu kazadan bağımsız olarak Meclis'e sevk hazırlığı vardı. O da yarın sevk edilecek. İLO sözleşmesinin bütün unsurları uygulanacak" ifadelerini kullandı.

"İŞ GÜVENLİĞİ MALİYETLERİ DE MALİYET İÇİNDE SAYILACAK"

Davutoğlu, "Kamu ihale yönetmelikleri içinde iş güvenliği maliyetleri de maliyet içinde sayılacak. Maliyet sayıldıktan sonra bir daha hiçbir iş verenden standartlar konusunda ihmal görmek istemiyoruz" dedi.

"SOMUT ADIMLARI BİR AYI GEÇMEMEK ÜZERE KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ"

Davutoğlu, "Bütün çalışmaları somut adımlara dönüştüreceğiz. Bir ayı geçmemek üzere işveren ve işçi sendikalarımızla birlikte kamuoyu ile paylaşacağız. Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın" dedi. - Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Davutoğlu: Cezalar Artırılacak Kaza Olmayan İşyeri Ödüllendirilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement