CHP'li Özel: Zonguldak'taki Maden Kazasının Sorumluları Çalışma ve Enerji Bakanlıklarıdır - Son Dakika
Güncel

CHP'li Özel: Zonguldak'taki Maden Kazasının Sorumluları Çalışma ve Enerji Bakanlıklarıdır

CHP\'li Özel: Zonguldak\'taki Maden Kazasının Sorumluları Çalışma ve Enerji Bakanlıklarıdır

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Zongulda'daki maden kazasının sorumlularının, 2013'te ocağı kapatıp sonra takip etmeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olduğunu öne sürdü.

13.08.2014 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Zongulda'daki maden kazasının sorumlularının, 2013'te ocağı kapatıp sonra takip etmeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olduğunu öne sürdü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Zonguldak Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Ali İhsan Koktürk dün Zonguldak Merkez Dilaver Mahallesi'nde medyana gelen maden kazasına ilişkin yerinde incelemelerde bulundu, işçileri ziyaret etti. Özel ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, kazanın sorumlularının, 2013'te ocağı kapatıp sonra takip etmeyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olduğunu belirtti. Bakanlığın, bu madeni kapattıktan sonra denetlemediğine dikkat çeken Özel, şunları ifade etti:

"Madenciler, "Biz burayı yasal bir maden sanıyorduk. Sigortamız yatıyordu. 1200 TL maaş alıyorduk' diyorlar. Zabıtalar mühürledikleri kahvehaneyi bile denetliyorlar. Burada Şubat ayından beri kaçak üretim yapılıyor. 2013 yılında bu maden ocağı kapatılmış ama burada şöyle bir eksiklik var. Zabıtanın 1 hafta kapattığı kahvehane kaçak açılmasın diye kahvehaneye bile denetim yapılırken, Bakanlık kapattığı maden ocağı ile ilgilenmiyor hatta ve hatta yok sayıyor. Bakanlık, ruhsatını iptal ettiği tüm madenleri yeniden denetlemeli, kimbilir diğer madenlerde manzara ne durumdadır Orada çalışan kişiler bir başka şirkette sigortalanmış. Aslında o şirketin mühürlenen madeni burası ama şirket üzerinden işçiler sigortalı görünüyor. Kapsamlı bir takip sistemine ihtiyaç var. Bu kaçak ocaklarda ne ilk ne de son kaza olacak. Çok açık olarak görülüyor ki, kömürün nerden hangi zaman diliminde çıkartıldığının kodlanması ve takip edilmesi için bir sisteme ihtiyaç var."

-"İŞÇİLERİN ÜZERLERİNDEKİ GİYSİLER MADENDE GİYİLMEYE UYGUN DEĞİL"-

Hastanede ziyaret ettikleri işçilerin kıyafetlerinden ayakkabılarına kadar üzerlerindeki hiçbir şeyin madenlerde giyilmeye uygun olmadığını vurgulayan Özel, şunları ekledi:

"Gördüğümüz işçilerin ayaklarındaki standart madenci çizmesi değildi, bildiğimiz normal tarla çizmesi idi. Üstlerindeki kıyafet madenci kıyafeti değildi. Yanmaya, yaralanmaya koruyacak özel kıyafet yerine günlük kıyafetlerle çalışıyorlarmış. Ferdi kurtarıcıları, karbonmonoksit ya da oksijen maskeleri ise yok. İşçilerin yakınları, madencilerin zaman zaman kasksız dahi çalıştıklarını söylediler. Kesinlikle eğitim almadıkları, mevzuattan haberlerinin olmadığı ise açıkça ortada. 1200 TL maaş alıyorlar, sigortalılar ama sendikaları yok. Ölümle sürekli burun buruna olduklarını ifade ediyorlar. Madenin, hava sirkülasyonunu da sağlayacak, ana yolda bir göçme olması halinde alternatif çıkış olarak kullanılacak ikinci bir girişi yok. Ocakta yaptığımız incelemelerde gördük ki metal olması gereken her şey ahşap ve çürük. Görüştüğümüz uzmanlar kullanılmamak üzere kapatılmış olan madenlerin dinamitle girişlerinin göçertilmesi durumunda buralara yeniden girilemeyeceğini, bu şekilde kapatılması gerektiğini ve bunun kontrol edilmesi gerektiğini söylüyorlar ama Bakanlık böyle bir denetimi nedense yapmıyor. Türkiye'de bu tip kaç kaçak maden var kimse bilmiyor. Tehlike kapıda, ama Bakanlık bu sorumluluğu üstlenmiyor."

Özel, sorunun çözümü için "madenciliğin devlet eliyle yapılması ve Zonguldak'taki gibi çok sayıda kaçak ya da güvensiz özel maden alanlarında çalışanların iş güvencesini sağlayacak gerekli tedbir ve yatırımların ancak kamu gücüyle yapılması" gerektiğini kaydetti.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel CHP'li Özel: Zonguldak'taki Maden Kazasının Sorumluları Çalışma ve Enerji Bakanlıklarıdır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement