Bosna-Hersek'teki Seçimler - Son Dakika
Güncel

Bosna-Hersek'teki Seçimler

Avrupa Konseyi, anayasal değişiklik konusunda Bosna Hersek’i uyardı.

13.10.2014 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Bosna-Hersek'te genel seçimlerin ardından yönetime gelecek iktidarı, vakit geçirmeden gerekli anayasal değişikliği yapması konusunda uyardı.

Ülkedeki genel seçimler dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Jagland, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Bosna-Hersek'ten mutlaka anayasa değişikliği istediği "Seydiç-Finci kararının" gereklerinin bu seçimler öncesinde de yerine getirilmemesini eleştirdi.

Jagland, yeni yönetimin bu konuda gerekli değişikliği vakit geçirmeden yapmasını istedi ve anayasal reform konusunda Avrupa Konseyi'nin Bosna-Hersek'e her türlü desteyi vermeye hazır olduğunu ifade etti.

AB Komisyonu geçen hafta yayınladığı ilerleme raporunda, Bosna Hersek'in AB üyeliği önündeki en büyük engel olarak "AİHM'in Seydiç-Finci kararına uyulmamasını" göstermişti.

Dayton Barış Antlaşması ile ülkenin kurucu unsuru olarak tanımlanan Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar dışındaki etnik topluluklara cumhurbaşkanı seçilme hakkı verilmemişti. Bunun üzerine, Bosna Hersek'te yaşayan azınlık mensuplarından Roman aktivist Dervo Seydiç ve ülkedeki Musevi azınlığın temsilcisi Jakob Finci, anayasanın ve seçim yasasının, azınlıkları cumhurbaşkanı seçilmekten men ettiği gerekçesiyle 2006 yılında AİHM'e gitmiş, mahkeme Seydiç ve Finci'yi 2009 yılında verdiği kararla haklı bulmuştu.

AİHM kararında ayrıca Bosna-Hersek Anayasası'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin temel ilkeleriyle uyumlu hale getirilmesini istemişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bosna-Hersek'teki Seçimler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement