Bitlisli Çiftçilere "Fıstık" Projesi - Son Dakika
Güncel

Bitlisli Çiftçilere "Fıstık" Projesi

Kentte uygulanmaya başlanan "Fıstık Yetiştirme Budama ve Aşılama" Projesi kapsamında, il merkezi ve ilçelerdeki 10 bin menengiç ağacı, fıstık ağacına dönüşecek.

19.09.2014 16:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bitlis'te "Fıstık Yetiştirme Budama ve Aşılama" Projesi kapsamında, il merkezi ve ilçelerdeki çiftçilere Hizan ilçesinde fıstık yetiştiriciliği hakkında eğitim verildi.

Hizan'da dağlık alanlarda doğal olarak yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan menengiç ağaçları Siirt'ten getirilen aşılarla fıstığa dönüştürülmesiyle ilçede fıstık bereketi yaşanıyor. Hizan'da yaşanan bu fıstık bereketini il geneline yaymak isteyen Hizan Kaymakamlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, bölge çiftçilerine Hizan'da fıstık yetiştiriciliği hakkında eğitim vererek, fıstığı il genelinde çiftçilerin gelir kaynağı haline getirmeyi amaçlıyor.

İki gün sürecek eğitimin ilk gününde konu uzmanları tarafından katılımcılara fıstık yetiştiriciliğiyle ilgili aşılama, budama, gübreleme, sulama gibi teknik bilgiler anlatıldı. Hizan'ın Koçyigit köyüne bağlı Doyumlu mezrasında uygulamalı olarak çiftçilere menengiç ağaçlarında aşılamanın ve budamanın nasıl yapılacağı anlatıldı.

Kaymakam Sedat İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede hazırladıkları fıstık projesinin hayata geçmesiyle 3 bin yabani formdaki ağacı aşılayıp, budamasını yaparak fıstık üretimine kazandırdıklarını söyledi.

Projeyi il geneline yaymayı amaçladıklarını anlatan İnce, "Projeyle 10 bin yabani formdaki fıstık ağacının budama ve aşılaması yapılarak üretime kazandırılacak. Projeyle çiftçilerimize yeni gelir kaynağı oluşturacağız. Aşılaması yapılan yabani formdaki bir ağaç dördüncü yılında verime geçerek ortalama 10 kilogram meyve verecektir. Böylece dördüncü yılda 10 bin ağacın 100 bin kilogram fıstık vereceği hesap edilirse her yıl 2 milyon liralık çiftçilerimize katkısı olacaktır" diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz ise uzmanlar tarafından il merkezinden ve ilçelerden gelen 70 çiftçiye teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini anımsattı.

Projenin çiftçiye büyük ekonomik getiri sağlayacağını kaydeden Korkmaz, şunları söyledi:

"İl ve ilçe müdürlüğümüzce yapılan arazi çalışma ve analizler sonucunda yabani bıttım (menengiç) ağaçlarının üzerine fıstık aşısı yapılarak ekonomiye kazandırabileceği ve çiftçiye gelir sağlayabileceğini tespit ettik. Buna yönelik olarak öncelikle il müdürlüğümüzce bir proje hazırlandı. 2014 yılı içerisinde yaklaşık 3 bin menengiç ağacına aşı yapıldı. Bu yıl yaptığımız arazi tespitlerinde bu aşıların yaklaşık yüzde 85 oranında başarı sağlandığını gördük. Projenin böyle başarılı yürümesi sonucunda daha geniş kapsamlı ikinci bir proje hazırladık. Proje kapsamında Bitlis merkez, Mutki ve Hizan olmak üzere 10 bin menengiç ağacını fıstık ağaçlarına dönüştüreceğiz." - Bitlis

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bitlisli Çiftçilere 'Fıstık' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement