Bilim, Sanayi Bakanlığı, Bastek'ın Çalışma Esaslarını Belirledi - Son Dakika
Ekonomi

Bilim, Sanayi Bakanlığı, Bastek'ın Çalışma Esaslarını Belirledi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, basınçlı ekipman ve kaplar ile ilgili mevzuatın hazırlanması ve uygulanması konusunda yapılacak çalışmalara alt yapı oluşturacak bir teknik komitenin oluşturulması ve bu komitenin çalışma usul ve esaslarını belirledi.

21.03.2014 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, basınçlı ekipman ve kaplar ile ilgili mevzuatın hazırlanması ve uygulanması konusunda yapılacak çalışmalara alt yapı oluşturacak bir teknik komitenin oluşturulması ve bu komitenin çalışma usul ve esaslarını belirledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Basınçlı Ekipmanlar Teknik Komitesinin Oluşumu Ve Görevlerine Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Basınçlı Ekipmanlar Teknik Komitesi (BASTEK), 21 üyeden oluşacak. Komitede Sanayi Genel Müdürlüğü'ne temsilen iki üyesi, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü, Bakanlık Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Bakanlık Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü, Ekonomi Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standardları Enstitüsü, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Türkiye Likit Petrol Gazcıları Derneği, Anadolu Likit Petrol Gaz Sanayicileri Derneği, Kazanlar ve Basınçlı Kaplar Sanayiciler Birliği, Yangından Korunma Derneği, Makine İmalatçılar Birliği, Orta Anadolu İhracatçıları Birlikleri Genel Sekreterliği Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği'nden birer üye ile Basınçlı ekipman ve kaplar ile ilgili mevzuat dahilinde faaliyette bulunan onaylanmış kuruluşların kendi aralarında seçecekleri bir üyeden oluşacak.

-ÜYELER 2 YIL İÇİN BELİRLENECEK-

BASTEK üyeleri, Bakanlığın isteği üzerine iki yıl için ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör dernekleri ve birlikleri tarafından belirlenecek ve Bakanlığa bildirilecek. BASTEK üyesinin görev süresi içerisinde değiştirilmesi durumunda, yeni üye bilgisi Bakanlığa bildirilecek. Görev süresi sonunda, Bakanlığa BASTEK üyesine ilişkin değişiklik bildirimi yapılmaması durumunda, temsilcinin komite üyeliğinin sonraki iki yıl için de devam edeceği kabul edilecek. Üyelerin, BASTEK toplantılarına sürekli olarak katılması esastır. Arka arkaya üç toplantıya geçerli mazereti olmaksızın katılmayan temsilcinin üyeliği düşer ve Bakanlık tarafından yeni üye bilgisi talep edilecek..

-BASTEK'İN GÖREVLERİ-

BASTEK'in görevleri şöyle olacak:

"-Basınçlı ekipmanlar sanayi ürünleri ile ilgili; üretim, ithalat veya ihracat yapan sektörlerin, mevcut durumunu tespit etmek.

-Basınçlı ekipmanlar sanayi sektörlerine ilişkin olarak dünyada ve ülkemizde meydana gelen gelişmeleri takip etmek, sektörlerden Bakanlığa intikal eden sorun ve şikâyetlerle ilgili görüş ve önerilerde bulunmak.

-Basınçlı ekipmanlar sanayi sektörüne hizmet verecek, ülkemizde yerleşik uygunluk değerlendirme kuruluşu, onaylanmış kuruluş, muayene kuruluşu ve laboratuvar ihtiyacını tespit etmek.

-Basınçlı ekipmanlar sanayi sektörüne hizmet veren, ülkemizde yerleşik uygunluk değerlendirme kuruluşlarının, onaylanmış kuruluşların, muayene kuruluşlarının ve laboratuarların faaliyetlerini değerlendirmek, uygulamalara ilişkin olarak görüş ve önerilerde bulunmak.

- Basınçlı ekipmanlar ile ilgili her türlü konuyu incelemek ve karşılaşılan sorunları tespit etmek, çözüm konusunda önerilerde bulunmak.

-Teknik mevzuata uyum sürecinde ve sonrasında ilgili mevzuat ve yapılan uygulamalar kapsamında, sektörden bilgi akışını sağlamak.

-Basınçlı ekipmanlar mevzuatında yapılacak revizyon çalışmalarını ve hazırlanacak yeni teknik mevzuatın taslaklarını incelemek, bunlara ilişkin görüş ve önerilerini Bakanlığa bildirmek.

-Basınçlı ekipman ve kaplarla ilgili mevzuatın uygulanması kapsamında ilgili sektörlerin karşılaştığı sorunları ve/veya açıklık getirilmesi gereken konuları tespit etmek, tespit edilen bu hususlar doğrultusunda çözüm önerileri geliştirerek Bakanlığın bilgisine sunmak.

-Avrupa Komisyonu ve diğer ilgili uluslararası kuruluşlar tarafından düzenlenecek toplantılara katılım sağlamak için ilgili kurum ve kuruluşlardan temsilci belirlemek.

-Gerekli hallerde, teknik düzeydeki çalışmaları gerçekleştirmek üzere çalışma gruplarının kurulmasına karar vermek ve çalışma gruplarının çalışma usul ve esaslarını belirlemek.

-Basınçlı ekipmanlar sanayi sektörünün geleceğine dair stratejilerin belirlenmesine ilişkin olarak görüş ve önerilerde bulunmak.

-Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine ilişkin çalışmaları değerlendirmek, etkin piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri için görüş ve öneriler sunmak."

-KARARLARI TAVSİYE NİTELİĞİNDE OLACAK-

Komite kararları tavsiye niteliğinde olup, aldığı kararlar Bakanlık tarafından değerlendirilecek. Tebliğ ile "Basınçlı Kaplar Teknik Komitesinin Oluşumu ve Görevlerine Dair Tebliğ (SGM: 2009/8) yürürlükten kaldırıldı.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bilim, Sanayi Bakanlığı, Bastek'ın Çalışma Esaslarını Belirledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement