Başbakan'dan 1915 Olaylarıyla İlgili Taziye Mesajı - Son Dakika
Güncel

Başbakan'dan 1915 Olaylarıyla İlgili Taziye Mesajı

Başbakan Erdoğan, 1915 yılında hayatını kaybeden Ermenilerle ilgili bir mesaj kaleme aldı. Erdoğan'ın mesajı Başbakanlık sitesinden yayınlandı.

23.04.2014 12:50  Güncelleme: 00:47

Yarın Ermeni olaylarının 99. yıl dönümü. Başbakanlık internet sitesinden, Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak ilk kez mesaj yayınlandı.

Mesajda, Ermeni vatandaşların ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan'ın, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için değerli bir fırsat sunduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarının hangi din ve etnik kökenden olursa olsun, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönem olduğu yadsınamayacağını söyledi.

"TAZİYELERİMİZİ İLETİYORUZ"

Başbakanlık sitesinde yayınlanan mesajda "Birinci dünya savaşında yaşananlar hepimizi ortak acısıdır. 1915'te ölen Ermenilerin torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz" denildi.

8 DİLDE DAHA YAYINLANDI

Açıklamanın resmi çevirisine İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca, Arapça, Rusça, Doğu Ermenice ve Batı Ermenice (Diaspora'nın kullandığı dil) olarak Başbakanlık'ın resmi sitesinde de yer verildi.

ERMENİCE TWEET

Başbakanlık Kamu Diplomasi Koordinatörlüğü de açıklamayla ilgili Ermenice tweet attı.

İŞTE BAŞBAKANLIK SİTESİNDEN YAYINLANAN, BAŞBAKAN ERDOĞAN’IN 1915 OLAYLARINA İLİŞKİN MESAJI:

“Ermeni vatandaşlarımız ve dünyadaki tüm Ermeniler için özel bir anlam taşıyan 24 Nisan, tarihi bir meseleye ilişkin düşüncelerin özgürce paylaşılması için  değerli bir fırsat sunmaktadır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarının hangi din ve etnik kökenden olursa olsun, Türk, Kürt, Arap, Ermeni ve diğer milyonlarca Osmanlı vatandaşı için acılarla dolu zor bir dönem olduğu yadsınamaz.

Adil bir insani ve vicdani duruş, din ve etnik köken gözetmeden bu dönemde yaşanmış tüm acıları anlamayı gerekli kılar.

Tabiatıyla ne bir acılar hiyerarşisi kurulması ne de acıların birbiriyle mukayese edilmesi ve yarıştırılması  acının öznesi için bir anlam ifade eder.

"ATEŞ DÜŞTÜĞÜ YERİ YAKAR"

Atalarımızın dediği gibi ‘ateş düştüğü yeri yakar’.

Osmanlı İmparatorluğu vatandaşı herkes gibi Ermenilerin de o dönemde yaşadıkları acıların hatıralarını anmalarını anlamak ve paylaşmak bir insanlık vazifesidir.

1915 olaylarına ilişkin farklı görüş ve düşüncelerin serbestçe ifade edilmesi; çoğulcu bir bakış açısının, demokrasi kültürünün ve çağdaşlığın gereğidir.

Türkiye’deki bu özgür ortamı, suçlayıcı, incitici, hatta bazen kışkırtıcı söylem ve iddiaları seslendirmek için vesile olarak görenler de bulunabilir.

Ne var ki, tarihi meseleleri hukuki boyutlarıyla birlikte daha iyi anlamamız, kırgınlıkları yeniden dostluklara dönüştürmemiz mümkün olacaksa, farklı söylemlerin empati ve hoşgörüyle karşılanması ve bütün taraflardan benzer bir anlayışın beklenmesi tabiidir.

Türkiye Cumhuriyeti hukukun evrensel değerleriyle uyumlu her düşünceye olgunlukla yaklaşmaya devam edecektir.

"TÜRKİYE KARŞITLIĞI İÇİN BAHANE OLARAK KULLANILMASI KABUL EDİLEMEZ"

Fakat 1915 olaylarının Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesi de kabul edilemez.

Birinci Dünya Savaşı esnasında yaşanan hadiseler, hepimizin ortak acısıdır. Bu acılı tarihe adil hafıza perspektifinden bakılması, insani ve ilmi bir sorumluluktur.

Her din ve milletten milyonlarca insanın hayatını kaybettiği I. Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır. 

Bugünün dünyasında tarihten husumet çıkarmak ve yeni kavgalar üretmek kabul edilebilir olmadığı gibi ortak geleceğimizin inşası bakımından hiçbir şekilde yararlı da değildir.

DİNLEME - ANLAMAYA ÇALIŞMA - HOŞGÖRME

Zamanın ruhu, anlaşmazlıklara rağmen konuşabilmeyi; karşıdakini dinleyerek anlamaya çalışmayı;  uzlaşı yolları arayışlarını değerlendirmeyi; nefreti ayıplayıp saygı ve hoşgörüyü yüceltmeyi gerektirmektedir.

ORTAK TARİH KOMİSYONU ÇAĞRISI

Bu anlayışla biz Türkiye Cumhuriyeti olarak 1915 olaylarının bilimsel bir şekilde incelenmesi için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunduk. Bu çağrı geçerliliğini korumaktadır. Türk, Ermeni ve uluslararası tarihçilerin yapacağı çalışma, 1915 olaylarının aydınlatılmasında ve tarihin doğru anlaşılmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Bu çerçevede arşivlerimizi bütün araştırmacıların kullanımına açtık. Bugün arşivlerimizde bulunan yüzbinlerce belge, bütün tarihçilerin hizmetine sunulmaktadır.

Türkiye, geleceğe güvenle bakan bir ülke olarak tarihin de doğru anlaşılması için  ilmi ve kapsamlı çalışmaları her zaman desteklemiştir. Etnik ve dini kökeni ne olursa olsun yüzlerce yıl bir arada yaşamış, sanattan diplomasiye, devlet idaresinden ticarete kadar her alanda ortak değerler üretmiş Anadolu insanları, yeni bir gelecek inşa edebilecek imkân ve kabiliyetlere bugün de sahiptir.

"HUZUR İÇİNDE YATMALARINI DİLİYOR, TORUNLARINA TAZİYELERİMİZİ İLETİYORUZ"

Kadim ve eşsiz bir coğrafyanın benzer gelenek ve göreneklere sahip halklarının, geçmişlerini olgunlukla konuşabileceklerine, kayıplarını kendilerine yakışır yöntemlerle ve birlikte anacaklarına dair umut ve inançla, 20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz.

Aynı dönemde benzer koşullarda yaşamını yitiren, etnik ve dini kökeni ne olursa olsun tüm Osmanlı vatandaşlarını da rahmetle ve saygıyla anıyoruz.”




 
 


 

 

Başbakan\'dan 1915 Olaylarıyla İlgili Taziye Mesajı
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Başbakan'dan 1915 Olaylarıyla İlgili Taziye Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • Elbistanlı46: Şu ermenilere sahip çıktığının binde birini de Türklere sahip çıksaydınız ne güzel olurdu. Birinci dünya savaşında en büyük acıyı çeken Müslüman Türk milleti olmuştur. Bir avuç ermeni her fırsatta Türkleri katledip hamile kadınlarımızın karnındaki bebekleri çıkarıp süngü uçlarına takacak kadar şerefsizlik yapacaklar ve benim ülkemin başbakanı bunlardan özür diler gibi baş sağlığı dileyecek bunu ancak kendi adına dileyebilir bir Türk olarak benim adıma dilemesini asla kabul etmiyorum. Sözde sürgünde öldü denilenlerin doğu ve güneydoğuda bazı illerde kendilerine Kürt adını vererek oralara yerleştiklerini devlette biliyor ermeniler de biliyor neresi olduğunu soranlar pkk nın yoğun olarak faliyette bulundukları şehirlere bakarlarsa çok iyi göreceklerdir. Kısacası Sayın Başbakanım ermenilere ve araplara gösterdiğiniz itibarı birazda Türklere gösterseniz 35 tane Uygur Türkü 18 gün hava alanında bekletilmezdi. 34 6 Yanıtla
  • SELİM: ermeni kilisesine kurşun sıkan b ir genç yakalanmıştı geçen sene ve o kişi ermeni çıktı yakalanmasaydı türkler yaptı diye her zamanki gibi iftira atacaklardı yalan iftira başka işleri yok din düşmanlarının 31 1 Yanıtla
  • PARS: ARABALARINI SÜREN KÜRTLERİ ÖLDÜRDÜLERErzincan'dan Erzuruma ricat eden Ermeni sürüsü, yollarının üzerinde önlerine çıkan tüm Müslüman nüfusu katletmişlerdi. Lojistik destek hatlarından çekilen, muharebe teçhizatına dahil toplar üstü kapalı at arabalarında naklediliyordu. At arabalarını, işlerini itina ile yapan kiralık, sivil, silahsız Kürtler idare ediyordu. Erzurum'a yaklaştıkça Ermeni kaçaklar ve askerler mola yerlerinde bu Kürtleri öldürmeye başladılar. Katliamlar hayvani bir şekilde yapılıyordu.KADININ KALBİNİ BAŞINA ÇİVİLEDİLERErmeniler canlı bir Türk kadınını duvarın önünde çarmıha germişler. Göğsünü yarıp kalbini çıkarıp başının üstüne çivilemişler. İstisnasız bütün Ermeni aydınların suçlu olduğunu söylemek istemiyorum ve yapamam da. Olaylar bizzat Ermeni halkına ve onun aydın kesimine ne tür unsurların ve ne tür iç güdülerin galip geldiğini göstermişler. Hiç kimse olup biteni olmamış gibi sayamaz. Ermeniler rüzgar ektiler, fakat rüzgar ekenin fırtına biçeceğini unuttular 22 0 Yanıtla
  • ASİL: Kendinden emin isen çıkar böyle mertçe konuşursun.BÜYÜK TÜRKİYE'NİN büyük yürekli bir lidere ihtiyacı vardı. Yıllardır şurada burada dispora ve çirkeflik yapanlara karşı kendimize güveniyor ve hukuki olarak hodri meydan diyoruz. Gelecek; tabularını yıkmış sadece Türklerin değil tüm Anadolu milletlerinin ve Türkiye vatandaşlarının BÜYÜK TÜRKİYE'SİNİNDİR. Sen bize başı dik yürümeyi öğrettin öğreteceksin UZUN ADAM. 7 13 Yanıtla
  • AG: SAHTE KABADAYI! 10 8 Yanıtla
  • mustafa: evet soykırım oldu bunuda ermeniler türk ve kürt halkını çoluk çocuk hamile kadınları gencini yaşlısını katlederek öldüren ermenilerdir özür dileyecek birileri varsa onlarda ermenilerdir 17 1 Yanıtla
  • GERCEK: ermeniler zenginlik sefa içinde özgürce yaşarken (bikaç şehirde yüzde 5nufusla )ruslardan sillah alıp sivil müslümanları katlettiler bir kısmı kendini kürt olarak tanıtıp yalan iftirayla ortalığı k arıştırıyor 16 1 Yanıtla
  • seva: ihanetin belgesi. 14 1 Yanıtla
  • b.öz: osmanlı tarihinde mecburu sürgün yaygındır.o yüzyılda mecburi göç tüm dünyada yaygındı abd sahil kesiminde ve ülkenin dörbir yanında ki japonları sürgün etmedimi?kızılderilileri sürgün etmedimi ? ingilizler irlandalıları,ruslar kırım halkını ve diger halklarımecburi göçe zorlamadımı?....vb balkanlarda göç edip ölen yüzbinlerce türkü kim hatırlıyor.ancak kendi askerini 1.dünya harbinde soguktan ve hastalıkta koruyamayan ormanlı milyon yakın insanını kaybetti ermenileride koruyamadı bu gerçek ama bu soykırım olsa varmaları gereken yere varan ermenlileri neden hayatta bıraksın?batı illerindeki ermenileri neden bıraksın? 11 2 Yanıtla
  • b.öz: anadoluda wilson prensiplerinde faydalanmak için yüzbinlerce müslüman öldürüldü.peki bu neden görmezden gelinir.ermenistanın ilk başbakanı bunu itiraf etti.eger taşnaklar başarsaydı bu gün o topraklarda bir tek müslümanın yaşayabilecegini kim idda edebilirdi?eger bugün bu iddaları kabul edenler ölmüş yüzbünlerce müslümanın vebalini aldıgı gibi gelecek nesillere hak etmedikleri bir suçluluga da mahkum etmiş olacak.ermeni iddaları tamamen siyasidir.eger öyle olmasaydı ermeniler kendi arşivlerini açar.bu konuyu uluslararası tarihçilerin beraberinde tartışırdı zoruma giden bu iddaları atanların bu konuyu kabul ederseniz tartışırız deme aymazlıgı. 11 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement