Yurt Atayün: Operasyonlar Konusunda Başbakan'a Brifing Verdim - Son Dakika
Güncel

Yurt Atayün: Operasyonlar Konusunda Başbakan'a Brifing Verdim

Yurt Atayün: Operasyonlar Konusunda Başbakan\'a Brifing Verdim

İstanbul Terörle Mücadele Şubesi eski Müdürü Yurt Atayün, KCK operasyonları kapsamında suça karışan MİT mensupları hakkında Başbakan'a brifing verdiğini iddia etti.

29.07.2014 15:05  Güncelleme: 16:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

22 Temmuz operasyonu kapsamında gözaltına alınan İstanbul Terörle Mücadele Şubesi eski Müdürü Yurt Atayün'ün, mahkemede verdiği ifadede tüm çalışmalarından üstlerinin haberi olduğunu söylediği öğrenildi.

Yurt Atayün ifadesinde Başbakan Erdoğan'a Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, KCK operasyonları kapsamında suça karıştığı tespit edilen MİT mensupları hakkında dosya kapsamında brifing verdiğini de iddia etti.

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nde hakim İslam Çiçek'in karşısına çıkan Yurt Atayün'ün, 7.5 saat süren ifadesinde 7 Şubat 2012 tarihinde yaşanan MİT krizine de değindiği belirtildi.

"ERGENEKON, KCK/ PKK OPERASYONLARINDA ÇAPKIN BİLGİLENDİRİLDİ"

Sorgusunda, "Cumhuriyet Savcılığı ve kanunla teşekkül etmiş mahkemelerin yetki ve görevli hakimlerinin vermiş olduğu kararları uygulamışımdır" dediği kaydedilen Yurt Atayün'ün, görev yaptığı dönemde gerçekleşen Ergenekon, PKK/KCK gibi operasyonlar hakkında İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın bilgilendirildiğini söylediği öğrenildi.

"7 ŞUBAT MİT KRİZİNDEN BAŞBAKAN HABERDARDI" İDDİASI

Atayün'ün, "PKK-KCK terör örgütü operasyonları ve kamuoyunda 7 Şubat krizi olarak adlandırılan çalışmalarda, suça karışan MİT görevlilerinin, yapmış oldukları operasyon kapsamında tespit edilen ihmalleri sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a İl Emniyet Müdürümüz Hüseyin Çapkın tarafından arz edilmiştir" şeklinde ifade verdiği kaydedildi.

"BÜTÜN OPERASYONLAR BAŞBAKAN'A BİLDİRİLİRDİ"

Görev dönemimde İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nce yapılan bütün operasyonlar ile ilgili bilgilendirme notunun İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'a verildiğini söylediği belirtilen Atayün'ün, "O da bu notları sayın Başbakan'a arz ederdi. Sayın Başbakanımızdan gelen perspektife göre çalışmalarımız hukuka uygun olarak savcılık talimatları ve mahkeme kararlarına göre yönetilirdi." dedi.

"BİZZAT BAŞBAKAN'A BRİFİNG VERDİM"

Atayün'ün "Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, tam tarihi hatırlamıyorum, beraberimde İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapmış olduğum görüşmede KCK operasyonları kapsamında suça karıştığı tespit edilen MİT mensupları hakkında dosya kapsamında bizzat şahsım brifing vermiştir" dediği öğrenildi.

25 SORU HAZIRLANDI

Bu arada gözaltına alınan emniyet yetkilileri için, Selam Tevhid örgütüne yönelik alınan telefon dinleme ve fiziki takip kararlarına dair yaklaşık 25'er soru hazırlandı. Soruların bazıları bir sayfa uzunluğunda bulunuyordu. MİT Müsteşarı ve bazı hükümet üyesi yakınlarının niye dinlendiğine ilişkin sorular da bulunuyordu. Bu sorulara verilen cevaplar krize yol açtı. Gözaltında bulunan emniyet yetkililerinin dosyaya hâkim oldukları görüldü. Sorulan her soruya, sorunun hangi belgeye istinaden yöneltildiği soruldu. Ve cevap buna göre verildi. Bu gelişme üzerine savcılık birçok soruyu şüphelilere yöneltmekten vazgeçti.

İSİMLERİ KAYITLARA GEÇTİ

Yine aynı sorgu esnasında, emniyet yetkilileri kendilerine yöneltilen sorular üzerine, Selam Tevhid örgütünün üyeleri ile hükümet üyeleri arasındaki bağlantılar hakkında ifade vermeye başladı. Böylece, bazı hükümet üyelerinin isimleri ile devlet görevlilerinin isimleri mahkeme kayıtlarına geçti. Bu durum zaman zaman gergin anların yaşanmasına yol açtı. Sorgu heyeti, şüphelilere, "sorulara detaylı yanıt vermeyin" uyarısında bulundu. Ancak, bu uyarı da işe yaramadı. Emniyet müdürleri, Selam Tevhid örgütüne yönelik dosya hakkında bildiklerini anlatmaya devam ettiler. Hâkim ve savcılar ise son çare olarak, katalogda bulunan bazı soruları atlama kararı aldılar. Kamuoyuna da, süre yetmediği için bazı soruların yöneltilmediği açıklaması yapıldı.

BELGE OLMAYAN DOSYALAR ÇIKTI

Gözaltına alınan her sanık için ayrı ayrı dosya hazırlandı. Bazı dosyalarda mahkeme kararlarından oluşan bazı belgeler yer aldı. Bazı sanıklarla ilgili dosyalardan ise hiçbir belge çıkmadı. Söz konusu dosyalarda sadece sanıkların ismi ve sorulacak sorular yer aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yurt Atayün: Operasyonlar Konusunda Başbakan'a Brifing Verdim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Gozgoz: Kesinlikle oyum ihsanogluna 37 8 Yanıtla
  • poligon: bir sünni olarak oyum ekmeleddin ihsanoğluna. . 29 10 Yanıtla
  • murat pars: TEPKİ OLARAK OYUM BU SEFER DEMİRTAŞA 19 16 Yanıtla
  • TURABİ: HÜKÜMETİN HABERİ OLMADAN KUŞ BİLE UÇAMAZ. . ERGENEKON DAVASININ SAVCISIYIM DİYENLER, BALYOZ DAVASININ MAĞDURUYUZ DİYENLER, 17 ARALIKTAN SONRA KUMPAS LAFLARI ETMEYE BAŞLADI. . . BİR KİŞİ DE ÇIKIP DÜN ÖYLE DEMİYORDUNUZ AMA DEMİYOR! HERKES BİLİYOR Kİ ( BAZI GÜDÜLER SÜRÜLER HARİÇ) HABERSİZ KİMSE ERGENAKON MERGENEKON SORUŞTURMALARI YAPAMAZ. . DESTEĞİNİZ BİZİZ BİZİM İŞİŞMİZ İŞİNİZİ KOLAYLAŞTIRMAK DİYENLER MIZIKÇILIK YAPIYOR ŞİMDİ DE. . YOK ÖYLE. . . HERKES LAFININ ARKASINDA DURSUN. . . 29 4 Yanıtla
    TOPUZ: İşte budur, başka lafa ne hacet. 0 0
  • mustafa: ÖZEL DEĞİL GENEL GENEL. . . ! MİTİNG MİTİNG ÇARŞAF ÇARŞAF, ÖZEL DEĞİL GENEL DİYENLER KİMLERDİ ACABA? 13 0 Yanıtla
  • Vatansever: İnternet sitelerine baktımda Hakan FİDAN'IN memleketinin VAN (İran'a komşu) olduğu hiçbir yerde yazmıyor. Sizce de manidar değil mi? 1 0 Yanıtla

Advertisement