Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (4)

Foto.MİMARLAR Odası Antalya Şubesi, Kaleiçi'ndeki Kesik Minare ile Hıdırlık Kulesi'nin UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınması için girişimde bulunulmasını önerdi.

21.11.2012 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foto: Ali Rıza Akıcı sandığa zarfı atarken, meclis ve yönetim

===

Hıdırlık ve Kesik Minare "Kültürel Miras" olsun

MİMARLAR Odası Antalya Şubesi, Kaleiçi'ndeki Kesik Minare ile Hıdırlık Kulesi'nin UNESCO Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınması için girişimde bulunulmasını önerdi. Mimarlar Odası, 7 Eylül-7 Ekim 2013 tarihleri arasında gerçekleştireceği 2. Uluslararası Mimarlık Bienali için, Kaleiçi'ne yeni bir kültürel işlev eklemek, Kaleiçi'nin tanıtımını uluslararası katılımla kültür insanlarına yaparak geliştirmek amacıyla Kaleiçi-Yat Limanı-Kalekapısı ve Cumhuriyet Meydanı'nı kapsayan bölgeyi 'Bienal Alanı' olarak belirledi.

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, bir yandan bu çalışmaları yaparken, bir yandan da Kaleiçi'nin ya da bu bölgede bulunan bazı tarihi yapıların UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alması için gerekli çalışmaları yapmak üzere Antalya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgililere yazılı çağrı yaptı. Mimarlar Odası'ndan yapılan açıklamada, Kaleiçi ile ilgili başlatılacak çalışmanın Kaleiçi'nde uzun yıllardır süre gelen sorunlar nedeniyle ve Kaleiçi'nde sosyal ve kültürel yaşamın geçmişten geleceğe sürdürülebilir olmaması nedenleriyle zor gerçekleşebilir göründüğü kaydedildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Başta Kesik Minare ve Hıdırlık Kulesi olmak üzere tekil yapıların ve alanlarının Dünya Miras Listesine alınması daha kolaydır ve Kaleiçi'nin tanıtımına çok önemli katkı koyacaktır. Prof. Dr. Burhan Varkıvanç ve Doç. Dr. Engin Akyürek tarafından, yapının temizlenmesini, kazı yapılarak kalıntıların ortaya çıkartılmasını, mevcut yapı kalıntılarının konservasyonunu, çevre düzenlemesi ve yapının 'Arkeoloji parkı' ya da 'Açık hava müzesi' olarak halkın ve turizmin hizmetine sunulmasını sağlamak amacıyla hazırlanan proje Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca onaylanmıştır."

Kesik Minare'nin inanç turizmi gerçekleştiren turizm acentelerinin gezi güzergahı ve programında yer alıyor olması nedeniyle çok önemli bir konumda olduğuna işaret edilen açıklamada, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Hıdırlık Kulesi ile ilgili çalışma başlattığı kule ve civarında restorasyon ve çevre düzenlemesi yaparak bu alanı resim ve heykel sergi salonu olarak kullanmak istediği anımsatıldı. Açıklamada" Kaleiçi'nin Dünya Mirası Listesi'ne alınması hiç olmazsa, öncelikle Kesik Minare ve Hıdırlık Kulesi olmak üzere tüm ilgilileri, sivil toplum kuruluşları, meslek odalarını bu çalışmayı başlatmaya ve katkı koymaya çağırıyoruz" denildi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Hıdırlık Kulesi ve Kesik Minare

===

Denizciler sorunlarını tartıştı

DENİZ Ticaret Odası (DTO) Antalya Şubesi Başkanı Ahmet Erol, Manavgat Irmağı'nda turist taşıyan günübirlik tur teknelerine sınırlama getirilmemesi halinde deniz turizminin büyük darbe alabileceğini bildirdi. Yıl sonu sektör değerlendirmelerinde bulunmak ve sorunların çözüm önerilerini belirlemek amacıyla DTO Antalya Şubesi haftalık Yönetim Kurulu toplantısı Alanya ve Manavgat'ta sektör temsilcileri ve üyeleriyle birlikte yapıldı. DTO Başkanı Ahmet Erol toplantılarda yaptığı konuşmada, sezon sonu ve 2013 turizm sezonu öncesi denizcilik sektöründe yaşanan sıkıntıların çözümü ve önerileri belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Ahmet Erol, yeni Liman Yönetmeliği'nin limanlarda büyük sıkıntılar yaşatabileceğine dikkati çekti. Kruvaziyer turizme çok önem verdiklerini belirten Erol, Antalya Limanı ile Alanya Limanı'nın kruvaziyer turizmde işbirliği yapması önerisinde bulundu. Manavgat Irmağı'nda teknelere sınırlama getirilmesini, aksi halde turizmde de büyük sıkıntılar yaşanacağını dile getiren DTO Başkanı Erol, "Manavgat Irmağı'nda sınırlama getirilmez ise deniz turizmi, su sporları ve benzeri ticari iş yapılamaz. Manavgat'ta sektör elden gidiyor. Manavgat Irmağı'nda yeni düzenlemeler yapılmalı" dedi.

İSRAİL GEMİLERİ

ALİDAŞ Genel Müdürü Tahir Güler de, İsrail ile yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle Alanya'ya gelen kruvaziyer gemilerin azaldığını, buna rağmen yeni çalışmalar ile Alanya'ya 2012'de 35 yolcu gemisi hedefinin gerçekleştirildiğini açıkladı. Güler, "Alanya Limanına gelen kruvaziyer gemi sayısı azaldı ama gemi boyları ile yolcu sayısı arttı. Kruvaziyer turizmde Home Port limanı olan Antalya ile ortak işbirliği yapabiliriz. Yeni Liman Yönetmeliği sıkıntılar yaşatacak. Buna çözüm bulunmalı. Alanya'ya gelen yolcu gemilerinin yüzde 90'ı İsrail'den geliyordu. Artık gelmiyor" diye konuştu.

Alanya Marina Genel Müdürü Savaş Ayas da, geçmiş yılarda İsrail'den Alanya'ya çok fazla yat geldiğine dikkati çekerek,İsrail'le Türkiye arasında yaşanan sorunlar yüzünden artık İsrail'den yat gelmediğine işaret etti. Alanya'da su sporları yapan işletme temsilcileri kira artışlarının yüksekliğinden yakındı. Otel işletmelerinin keyfi uygulama yaptığını anlatan Alanya Su Sporları Derneği Başkanı Hasan Hargani Görgün, su sporlarıyla ilgili izinlerin sezon başlamadan Ocak ya da şubat aylarında verilmesini önerdi. Görgün, çalışma izinlerinin de uzun süreli verilmesini istedi.

MANAVGAT IRMAĞI'NA SINIRLAMA GETİRİLSİN

DTO Antalya Şubesi Yönetim Kurulunun ikinci toplantısı ise Manavgat Su altı ve Su Sporları İşletmecileri Derneği'nde yapıldı. Manavgat Mavi Yol Taşıyıcılar Kooperatifi Başkan Yardımcısı Arif Tezcan, Manavgat Irmağı'nın artık büyük tekneleri kaldıramadığını, ilgisizlik nedeniyle yatların söğüt dallarına bağlandığını söyledi. Manavgat Irmağı'nda teknelerden atıkların alınmadığını, ırmağın kirlendiğini ve yat kapasitesini taşıyamaz duruma geldiğini ifade eden Tezcan, "Koca koca gemiler Manavgat Irmağı'na yakışmıyor. Manavgat Irmağı yat çöplüğü. Dev teknelerin ırmakta ne işi var? 30 metrenin üzerindeki teknelere sınırlama getirilmeli" görüşünü dile getirdi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Toplantıya katılanlar birarada

===

Kepez'den patlatmalı yol yapım çalışması

KEPEZ Belediyesi, 20 milyon lira bütçeli ve içerisinde Antalya'nın ilk tam olimpik kapalı yüzme havuzunun olduğu Kepez Park Varsak Projesi'ni başlattığı bölgede, önemli bir hizmete daha start verdi. Bölgede dev kayalar patlatılarak, mermer ocaklarının açtığı çukurlar molozla doldurularak yeni bir yol açılıyor. Kuzeydeki Antalya Bulvarı'na çıkan Kirişçiler Yolu ile şehir merkezine bağlanan Süleyman Demirel Bulvarı arasındaki yol, mermer ocaklarının açtığı çukurlar ve kaya engeli nedeniyle daha önce açılamamıştı.

Jandarma ve zabıtanın gerekli güvenlik önlemleri almasının ardından yol üzerinde ilk patlatma gerçekleştirildi. Kepez Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Ali Acar, Fen İşleri Müdürü Ali Aslan ve mühendislerin kontrolünde yapılan patlatmada; 65 kg dinamit, 214 adet kapsül, 1800 kilo anfo kullanıldı. Patlatma çalışmalarının 40 gün süreceği bildirildi. Çalışma sırasında çıkan molozlarla, mermer ocaklarının neden olduğu çukurlar doldurulacak.

Kuzey Çevre Yolu'na hazırlık

Ulaşıma açacakları 1700 metre uzunluğunda, 30 metre genişliğindeki yolun, önümüzdeki yıllarda yatırım programına alınacak olan Kuzey Çevre Yolu için önemine dikkat çeken Başkan Yardımcısı Acar, yeni yolun, köylerin şehir merkezine ulaşımını kolaylaştıracağını söyledi. Ömer Ali Acar, Kızıllı bölgesindeki çöp depolama alanına ulaşımı kısaltacak yolu, 2013 yılı içerisinde tamamlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Çalışmalardan foto

===

Anadolu Hastanesi'nden esnafa indirim

ANTALYA, Kemer, Belek, Side ve Alanya'da bulunan Özel Anadolu Hastaneleri ile Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) arasında sağlık hizmetleri protokolü imzalandı. AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok ile Özel Antalya Anadolu Hastanesi Genel Müdürü Terkan Demir arasında imzalanan protokolle AESOB üyeleri ve bakmakla yükümlü oldukları aileleri, Antalya, Kemer, Belek, Side ve Alanya'da bulunan Özel Anadolu Hastaneleri'nin imkanlarından indirimli yararlanabilecek.

Protokole göre, AESOB üyeleri ve bakmakla yükümlü oldukları 1. derece yakınları hastane hizmetlerinde Sağlık Bakanlığı Uygulama Tebliği'nde yer alan hizmetler için hastane tarafından uygulanmakta olan mevcut fark ücretlerinden yüzde 25, tebliğde yer almayan uygulamalar ile hastanenin SGK ile anlaşması bulunmayan bölümleri için, TTB fiyatları üzerinden; muayene yüzde 30, laboratuar yüzde 35, radyoloji yüzde 40 ve diğer işlemler için de yüzde 30 indirim yapılacak.

ANTALYA, (DHA)

Foto: Protokol imzalanırken foto

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement