Amerikan Ekonomisi Yüzde 4 Büyüdü Dolar Yükseldi - Son Dakika
Ekonomi

Amerikan Ekonomisi Yüzde 4 Büyüdü Dolar Yükseldi

Amerikan Ekonomisi Yüzde 4 Büyüdü Dolar Yükseldi

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4 büyüdü. Dolar uluslararası piyasalarda değer kazanırken TL karşısında da 2.13 TL'nin üzerini gördü.

30.07.2014 16:59  Güncelleme: 08:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4 büyüyerek beklentileri aştı. ABD gayrisafi yurtiçi hasılası yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4 büyürken bu büyüme hızı geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme olarak kaydedildi. Bu gelişmelerin ardından dolar uluslararası piyasalarda diğer para birimlerine karşı değer kazanırken TL karşısında da 2.13 TL'nin üzerini gördü.

TÜKETİM HARCAMALARINDAKİ ARTIŞ ETKİLİ OLDU

ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde özellikle aşırı soğuk hava koşulları sebebiyle yüzde 2'nin üzerinde küçülmüştü. ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte toparlanmasında tüketim harcamalarındaki hızlı yükseliş önemli rol oynadı.

DOLAR YÜKSELDİ

ABD ekonomik büyüme verileri açıklandıktan sonra dolar uluslararası piyasalarda diğer para birimlerine karşı değer kazandı. Dün 2.11 TL'den işlem gören dolar verinin açıklanmasının ardından 2.1350 TL'ye kadar yükselerek uluslararası piyasalarda son 12 günün en yüksek seviyesine ulaştı.

Kurda bu sabah ilk işlemler 2.1330 TL seviyelerinden geçiyor.

FED HAKLI ÇIKTI

ABD büyüme rakamlarını değerlendiren İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan Fed'in ikinci çeyrek büyüme verisini birinci çeyrekle birlikte okuyacağını düşündüğünü belirtirken "Bu Fed'in 'sorun yok' görüşünü destekleyen bir seviye. Ancak "Ön görülemeyen bir süre" için gevşek para politikasını savunmak giderek zorlaşıyor. Endeksler ise 2015'in 2. yarısı veya 3. çeyreğinde artış bekleyerek hata ediyor" diye konuştu.

FED BEKLENEN KARARINI AÇIKLADI

Öte yandan ABD'de dün merkez bankası Fed'in Açık Piyasa Komitesi Temmuz kararları da açıklanacak. Fed'in bu ayki kararlarında tahvil alımını 10 milyar dolar daha azaltıp aylık 25 milyar dolara çekmesi bekleniyordu. ABD Merkez Bankası (FED), bekleneni yaptı ve ekim ayında sonlandırmayı planladığı aylık tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak 25 milyar dolara düşürdü.

10 MİLYAR DOLAR DÜŞÜRDÜ

FED, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) önceki gün başlayan ve dün tamamlanan temmuz ayı toplantısının kararlarını açıkladı. Buna göre Fed, ekonomiyi desteklemek ve faiz oranlarını düşük tutmak amacıyla başlattığı aylık tahvil alımlarını öngörüldüğü üzere 10 milyar dolar daha düşürerek 25 milyar dolara çekti.

"İŞ KAYNAKLARINDAN İSTİFADE EDİLMEDİ"

Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) ikinci çeyrekte artmasını ve iş gücü piyasasındaki olumlu gelişmeleri ümit verici olarak nitelendiren komite üyeleri, buna rağmen iş kaynaklarından tam olarak istifade edilmediğine dikkati çekti. Konut sektöründeki iyileşmenin hala yavaş düzeyde seyrettiği, tüketici harcamalarının sınırlı olarak arttığı ifadelerine yer verilen toplantı bildirisinde, mali politikaların büyümeyi sınırladığı vurgulandı. Bildiride, enflasyonun Fed'in uzun dönemli hedefi olan yüzde 2'ye biraz daha yaklaştığı ve bundan sonraki dönemde bu seviyenin altında seyretme olasılığının düştüğü belirtildi.

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Amerikan Ekonomisi Yüzde 4 Büyüdü Dolar Yükseldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • DOLAR: MÜSLÜMAN KANLARI İLE BÜYÜYEN DOLAR. 24 4 Yanıtla
    WTH: AKILLI OLAN KAZANIR ! 0 0
  • muhammet gezer: ben ABD. yasiyorum hic kiriz varmis gibi gozukmuyor herkesin rahati yerinde 2 0 Yanıtla
  • orhan cevahiroglu: Dünya gerçek hayat yalan, mutluluk güç, zavalli lik kerizin kaderi, şans belesci nin kaderi , cimri lik Korkaklarin dini. akilliik fırsatcının sanati, düşünen Tembel'in mesleği, ne biliyim. garip ama her şey güzelde savaş ise hayvanların açlık hali. gerisini siz yazın. Zulüm ise hepimizin hobi. 1 0 Yanıtla

Advertisement