Amerika İncirlik ve Diyarbakır Üslerini İstedi - Son Dakika
Güncel

Amerika İncirlik ve Diyarbakır Üslerini İstedi

Kuveyt'teki üslerini kullanarak IŞİD'i vuran ABD, İncirlik ve Diyarbakır üslerinin operasyona açılmasını istiyor. Cerablus'u kimin kontrol edeceği ise Türkiye'nin 'kırmızı çizgi'si.

04.07.2015 07:24  Güncelleme: 12:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın "Türkiye ve ABD, Suriye'nin kuzeyinde ve Suriye sınırında IŞİD'e karşı ortak endişeyi paylaşıyor. Bu tehdit konusunda birlikte çalışmaya devam ediyoruz. ABD ve Türkiye'nin beklentilerini PYD'ye iletmekte netiz. Sınırı kim kontrol ediyorsa IŞİD'le mücadele etmeli." sözleri, Suriye'deki duruma müdahale konusunda Türkiye ve ABD'nin politikalarının birbirine yakınlaştığı şeklinde yorumlandı.

Gerek büyükelçinin açıklamaları, gerek sınırda yaşanan askeri hareketlilik ve diplomatik görüşme trafiğinin hızlanması, Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinin yakın olduğu beklentisine yol açtı. ABD medyasında da benzer haber ve yorumlar yer alınca önceki gün gazeteciler sınıra yığıldı, tüm dikkatler Suriye sınırına yoğunlaştı. Başbakan Davutoğlu, "Kimse yarın Türkiye'nin Suriye'ye gireceğini beklemesin." derken, alınan askeri tedbirleriyse doğruladı. Hükümet kaynaklarından ve güvenlik bürokrasisinden edinilen bilgilere göre müzakerelerdeki temel başlıklar şöyle:

TEMAS TRAFİĞİ HIZLANDI

Türkiye ile ABD arasında başta IŞİD'le mücadele olmak üzere Suriye'deki gelişmelere ilişkin çok ciddi müzakereler yürütülüyor. Halen IŞİD hedeflerini Kuveyt'teki Ahmet el Cebr Hava Üssü'nden kalkan uçaklarla vuran ABD, Adana'daki İncirlik Üssü ile Diyarbakır'ın, bu operasyonlar için açılmasını istiyor. Bu konuda Türkiye'nin karar vermesi bekleniyor.

ÜS AÇILIRSA KARAR VERECEK

ABD, Türkiye'nin sınır güvenliği ve sığınmacılara ilişkin talepleri konusunda karar verebilmek için öncelikle üslerin açılmasını istiyor. Üslerin açılması ABD'nin elini rahatlatacak; karşılığında Türkiye'yi destekleyen grupların bu operasyonlarda aktif şekilde rol alması konusunda destek olacak.

CERABLUS UZLAŞMASI

Türkiye gibi ABD de Cerablus'un, IŞİD'in elinden alınmasını istiyor ancak bunun yöntemi ve kimin kontrolünde olacağına ilişkin mutabakat yok.

3 YÖNTEM TARTIŞILIYOR

Bu bölgenin IŞİD'den arındırılması PYD eliyle mi, Esad rejimi muhalifleri eliyle mi yoksa Türkiye'nin doğrudan müdahalesiyle mi olacak; bununla ilgili henüz mutabakat yok.

OPSİYONLAR MASADA

Türkiye'nin güvenlikli bölge, uçuşa yasak bölge gibi talepleri ayrı ayrı opsiyonlar olarak değerlendiriliyor. Uçuşa yasak bölgenin oldukça maliyetli ve zor olduğu belirtilerek, bunun için devriye gezen savaş uçakları ve uçaksavar rampalarına ihtiyaç duyuluyor.

KIRMIZI ÇİZGİ 'CERABLUS'

Cerablus'u kimin kontrol edeceği Türkiye'nin kırmızı çizgisi. Görüşmeler burada düğümleniyor. PYD, buraya girerse Afrin'e kadar koridorun önü açılıyor. Türkiye bütün sınırın PYD tarafından kontrol edilmesine karşı.

DEMOGRAFİK DEĞİŞİM

Türkiye, nüfus yoğunluğunun Arap-Türkmen ağırlıklı olduğu bölgelerde Kürtleştirme politikasına karşı sert tavır gösteriyor.

FIRAT'IN BATISI

Türkiye'nin endişeleri, "Mesele orada PYD'nin varlığı değil; nereyi ne kadar kontrol ettiği" diye sıralanıyor. Türkiye, PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesini istemiyor. PYD, Cerablus'a doğru saldırıya geçerse Türkiye, her şeyi göze alarak oraya müdahale edebilir.

RİSKLER DÜŞÜNDÜRÜYOR

Türkiye'nin Cerablus'a girmesi, şehir savaşı anlamına geliyor ve bu çok fazla risk barındırıyor.

SICAK TAKİP

Koşullar zorlarsa Türkiye, Ankara anlaşmasından kaynaklanan, sınırdan 15 kilometre içeriye kadar sıcak takip hakkını kullanabilir.

ABD'NİN İKNASI

Türkiye, 2178 sayılı BM kararını gerekçe göstererek IŞİD'le mücadele için hukuki bir zeminde ABD'yi ikna edebilir. Anlaşma olmadan Suriye'ye girmesi Türkiye'yi uluslararası hukuk açısından zora sokabilir. (Kaynak:Habertürk)

Amerika İncirlik ve Diyarbakır Üslerini İstedi

Son Dakika Güncel Amerika İncirlik ve Diyarbakır Üslerini İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (64)

  • .....iriz: geberin pkk köpekleri 41 23 Yanıtla
  • Kayserili: turkun cizgisi kaleslik cizgisidir Ulan alcaklar ne yapsaniz da Allahin izniyle Kurdler Basaracak 32 28 Yanıtla
  • Çalı kuşu : Büttün oyunları kürtler bozacak karışmayın kürtlere o kadar sağlam savaşıyorlar 23 25 Yanıtla
  • azad: Ne pahasina olursa olsun cilabus kurt topragidir alacagiz basks yolu yok 19 22 Yanıtla
  • meridien: Turkiye iside karsi mi hic gulecegim yoktu onbinlerce isid teroristinin turkiyede cirit attigini 5yasindaki yegenim bile biliyor az gercekci haberler yazin bu cok uyduruk 25 12 Yanıtla
  • Kral : Vur amerika o isiti geber insallah o serefsiz sahte sakali isitciler yerle bir olur 28 6 Yanıtla
  • Kaan24: 5 bin 10 bin eşkıyanın 80 vekilin yapmaya çalıştığı bu hayinliği 6 milyon kürt kardeşimize maal etmek en buyuk ayıptır cahıllıktır günlerdir kışkırtıp provake etmek istiyorlar oyun aynı kardeşi kardeşe düşmeyin bu tezgaha arkadaşlar görün gerçekleri 22 11 Yanıtla
  • Nuhun Limanı Cudi: Halbuki dünya üzerindeki size en yakın en büyük faydayı en büyük dostunuz kürtlerdır ve siz bunu 944 senedır anlamamışsınız 22 10 Yanıtla
  • Cihangir: Sen kürtsün kayserili rumuzlu alçak vatan hainleri 18 12 Yanıtla
  • Cihangir Kanatlıgil: Teşekkürler sayın Hepgül.Bu kürtler ülkenin kanını emmişler hala kötülüğe devam ediyorlar.onların ödemediği elektriğin faturasını devlet bize ödetiyor.Teröre harcanan parayla bir Türkiye daha inşa edlilir.maaşlar en az üç kat artardı.Bu alçaklara Allah fırsat vermesin.Milletçe uyanık olmalıyızBunların çoğunluğu cahil olduğu icin dış güçler tarafından kullanılıyor.Devlet acilen gerekli tedbirleri almalı.hükümet demedim dikkat edin .Hükümetler gelir geçer DEVLET İ EBED MÜDDET ,TÜRKİYE CUMHURİYETİ YOLUNA DEVAM EDER. 14 15 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement