Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

08.02.2016 16:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu'nun sözlerinde öne çıkan başlıklar şunlar:

"Kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor' diyerek açık bir etnik kıyım anlamına gelecek şekilde sürmekte olan Rus hava saldırılarını mazur göremez, ona tolerans gösteremez. Hiç kimse, 'Türkiye nasıl olsa Suriyeli mültecileri alıyor ve bütün yükü üstleniyor' diye Türkiye'den mülteciler konusunu tek başına üstlenmesini bekleyemez"

- "Biz, insan kaçakçılığının her türlüsünü, her zaman insanlık suçu olarak, terörle eş bir suç olarak görüyoruz. Masum insanların beklentilerini, ümitlerini istismar ederek onları bilinmez, meçhule doğru götürmek, olabilecek en büyük insanlık suçlarından biridir. Bugün dahi Edremit açıklarında yine acı bir insani trajediyle karşı karşıya kaldık"

"Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye'den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO'nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte bunu bir gündem maddesi olarak NATO'ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO'nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının, sınırda ve Ege'de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz"

(15.28-15.49)

2- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Cenevre'deki Suriye müzakerelerine ilişkin, "Bombardıman yapanlara 'bombardımanı durdurun' diyemeyenler, 'göç dalgasını durdurun' diyorlar. Peki onlar durmadan sonuç ortadan kalkar mı? Göç dalgası durur mu? Sizin bir gücünüz varsa, sözünüzün bir ciddiyeti varsa o zulmü yapanlara 'dur' deyin" dedi.

(14.17) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde özel bir hastanede kalp ameliyatı olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaklaşık bir aylık tedavi sürecinin ardından MHP Genel Merkezi'ne geldi. Binaya giriş yolu karanfillerle süslenen Bahçeli, parti yöneticileri, milletvekilleri, il ve ilçe teşkilatları ile Ülkü Ocakları üyelerince karşılandı.

(15.36) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Eğitim öğretimde ikinci yarı yıl başladı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ankara Sanayi Odası (ASO) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen 2015-2016 eğitim öğretim yılı ikinci dönem açılış töreninde, "İnşallah, çok kısa zamanda gerçekleştireceğimiz bir yasal düzenlemeyle sadece organize sanayi bölgelerinde ve odalarda tüzel kişilikler tarafından açılan okullara değil aynı zamanda dışarıda, gerçek kişiler tarafından açılacak mesleki ve teknik lise ve okullara da bu desteği sağlamanın yolunu açmış olacağız" dedi.

(12.27) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Güvenlik güçlerince PKK'lı teröristlere yönelik yürütülen operasyonların başarıyla tamamlandığı Şırnak'ın Silopi ilçesinde öğrenciler, ders başı yaptı.

(11.41) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'lı teröristlerin saldırıları nedeniyle 111 okulda 2015-2016 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde ders zili çalmadı. Okullarında eğitim göremeyen 42 bini aşkın öğrenciden bir bölümü aileleriyle yerleştikleri farklı il ve ilçelerdeki okullarda misafir öğrenci olarak eğitimini sürdürüyor.

(15.33)

7- Şırnak Valiliğinden, Cizre ilçesindeki terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonda dünden bu yana 10 teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

(09.58)

8- Genelkurmay Başkanlığından, Şırnak'ın Cizre ve Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden operasyonlarda, 16 bölücü terör örgütü mensubunun daha etkisiz hale getirildiği bildirildi.

(13.15)

9- Şırnak'ın Cizre ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci Operasyonu" sürüyor. Sur ve Cudi mahallelerinde dar alana sıkıştırılan teröristlerle sık sık sıcak temas sağlanıyor

(14.30) (Fotoğraflı-Görüntülü)

10- İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması"nın (FETÖ/PDY), takipsizlikle sonuçlanan "25 Aralık soruşturması"nda usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurarak darbeye teşebbüs ettiği iddiasıyla, aralarında firari sanık Fetullah Gülen ile eski emniyet müdürü Yakub Saygılı'nın da bulunduğu 8'i tutuklu, 69 sanığın yargılandığı davada, reddihakim talebini kabul etmedi.

(15.57)

11- Özgürlük ve Sosyalizm Partisi, Azadi Hareketi ile Kürt siyasiler ve sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle Diyarbakır'da bir otelde düzenlenen konferansın sonuç bildirgesinde, "PKK'nın silahlı mücadelesi ve şehir merkezlerinde yürüttüğü çatışmalar, bugün Kürt halkına ve davasına yarar getirmemektedir. PKK, kentlerdeki ve kırsal alanlardaki silahlı savaşı bir an önce sonlandırmalı, çukurları kapatmalı, barikatları kaldırmalıdır" ifadesine yer verildi.

(15.07)

12- Edremit Körfezi açıklarında göçmenleri taşıyan fiber teknenin batması sonucu ilk belirlemelere göre 24 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi kurtarıldı.

(13.52-14.45) (Fotoğraflı-Görüntülü)

13- Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının karşılanması için açılan 30 bin öğretmen kadrosuna başvurular, bugün sona erecek.

(09.46)

14- İzmir'de aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 tutuksuz sanık hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada mahkeme heyeti, dosyanın mütalaasını sunması için savcıya tevdi edilmesine oy birliğiyle karar verdi.

(12.40)

15- Beykoz'da, bir derneğe ait kaçak olduğu belirtilen yapıların yıkılması için çalışma başlatıldı. Olay yerine gelen TOMA'nın buzlu yolda devrilmesi sonucu 2 polis memuru hafif yaralandı.

(07.46) (Fotoğraflı-Görüntülü)

16- Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisince, kurumda çalışan habercilerin habercilik refleksi ve algılarının geliştirilmesi, eksiklerinin giderilmesi amacıyla düzenlenen "Ajans Haberciliği" hizmet içi eğitimi başladı. AA Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu, "Biz hiçbir şekilde doğru olmayanı yazmıyoruz. Göğsümü gere gere dışarıda şunu söylüyorum: Anadolu Ajansında yalan haber olmaz" dedi.

(11.11-13.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

17- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Anadolu Ajansı Enerji Masası'na konuk oldu. Yılmaz, elektrik fiyatlarındaki yüzde 6,8 artışın ardından, elektrik faturalarında tüketilen miktarla alınan bedel arasındaki farkın belirtilen fiyat artışını aşması durumunda, "Bununla ilgili her türlü şikayete açığız. Zerre kuruş farkı çıksın, biz bunun hesabını bütün dağıtım şirketlerinden sorarız" dedi.

(13.07) (Fotoğraflı-Görüntülü)

18- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın aralık ayına ve 2015 yılına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, geçen yılın aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de 2015 yılı aralık ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 0,8 yükseldi.

(10.20)

19- Esnek çalışma modellerine ilişkin düzenlemeyi de içeren İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

(10.44)

20- Dolar/TL, geçen haftaki düşüş eğiliminin ardından yeni haftaya yükselişle başlayarak 2,92'nin üzerinde dengelendi.

(11.17)

21- PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, Maranaz köyünün kontrolünü ele geçirerek Azez ile Tel Rıfat ilçesinin bağlantı yolunu kesti.

(01.00)

22- PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD güçleri, ABD, Rusya ve Esed rejiminin desteğini alarak muhaliflere iki cepheden yükleniyor. PYD'nin Fırat nehrinin batısındaki operasyonuna destek için Amerikalı danışmanların bölgeye geldiği iddia ediliyor. Rus hava saldırıları, muhaliflerin Halep'teki son kalelerinden Azez'e yoğunlaşırken PYD bu hatta da ilerlemeyi hedefliyor. PYD güçleri ayrıca Esed rejimiyle DAEŞ'i Şeddadi ve Deyr'uz Zor'dan çıkarmak için anlaştı.

(12.23)

23- Rusya'da iktidarı eleştirmenin bedeli: Ölüm. Rusya, muhalefetin "ölüm ortalamasının" en yüksek olduğu ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Siyasilerden gazetecilere, işadamlarından sivil toplum eylemcilerine kadar, Kremlin'in politikalarını eleştirebilme cesareti gösteren farklı kesimlerden muhalif isimler ya doğrudan hedef alınarak tasfiye ediliyor ya da "şüpheli" ölümlerle hayata veda ediyor. Muhaliflere yönelik saldırılar ve tehditlerin bütün boyutlarıyla aydınlatılması konusunda resmi makamların gereken adımları atmadığı, bu türden vakaların gereken ciddiyetle ele alınmadığı ve soruşturmaların da büyük ölçüde sonuçsuz kaldığı eleştirileri yapılıyor.

(12.11) (Analiz)

24- Rusya ve Esed rejiminin Halep'teki insani koridoru kapatması üzerine göçe başlayan yaklaşık 70 bin kişi güvenli yerlere ulaştı. Göç dalgasında 40 bine yakın kişi Halep'in kuzeyindeki Azez'e, 30 bin kişi de şehrin batı kırsalına yerleşti. Halihazırda 10 bini aşkın Suriyeli, Kilis'in karşısındaki Bab-ı Selam sınır kapısında konaklıyor. Rusya ve Esed güçlerinin Halep'e operasyonlarının sürmesi halinde, yaklaşık yüz bin kişinin daha göç etmesi söz konusu.

(12.48) (Grafikli)

25- Kuzey Kore'nin uzun menzilli roket fırlatmasına dünyanın birçok ülkesi tepki gösterdi. ABD, Pyongyang'ın hamlesini güçlü şekilde kınarken, Çin itidal çağrısında bulundu. Türkiye, Kuzey Kore'yi vakit geçirmeksizin BMGK kararlarından kaynaklanan yükümlülüklerine tümüyle uymaya çağırdı.

(14.18)

26- A Milli Futbol Takımı, 29 Mart Salı günü hazırlık maçında Avusturya'yla karşı karşıya gelecek.

(13.26)

27- Beşiktaş Kulübü, futbolcusu Ersan Adem Gülüm'ün Çin'in Hebei China Fortune takımına transfer olduğunu borsaya bildirdi.

(11.15)

28- Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig'de 18 maç sonunda topladığı 44 puanla, 2000'li yıllardaki en iyi performansını tekrarladı.

(11.42)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement