2015 Yılı Bütçesi Genel Kurul'da - Son Dakika
Politika

2015 Yılı Bütçesi Genel Kurul'da

AK Parti İstanbul Milletvekili Çonkar: "Ülkemiz bugün hem resmi kalkınma yardımlarında hem de insani yardımlarda dünyanın en önemli donörlerinden olmuştur ve 2014 yılında 1,6 milyar dolarlık resmi yardımla dünyada ilk 3 arasına girmiştir" AK Parti İzmir Milletvekili Dağ: "Ülkemizi Cumhuriyet'in 100 yılı.

14.12.2014 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurul'da; Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile bağlı kuruluşların 2015 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

AK Parti Grubu adına İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, bugün Türkiye'nin derinleşen istikrarsızlık ortamında geleceğe dair ümitlerini yitiren bölge halkları açısından halen en önemli ümit kaynağı olduğunu ifade etti.

Çonkar, Türkiye'nin en uzun kara sınırına sahip olduğu Suriye'nin son 3 yıldır dünya tarihinin en büyük insanlık dramlarından birine sahne olduğunu belirtti. Türkiye'nin bu olumsuz gelişmelere rağmen son 12 yılda demokratik ve ekonomik gelişmelerde yakalanılan ivme sayesinde bu insanlık krizinin yaralarının sarılmasında dünyanın en önde gelen ülkesi olduğunu belirten Çonkar, bugün Türkiye'nin 1 milyon 600 bin Suriyeli'yi ve 200 binin üzerinde Iraklı'yı misafir ettiğini kaydetti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına değinen Çonkar, Harem-i Şerife yönelik ihlallerin sadece Filistin ve Türkiye için değil, tüm İslam alemi açısından kabul edilemez saldırılar olduğunu söyledi.

Çonkar, "Bu tablo karşısında, bundan önce olduğu gibi bundan böyle de Türkiye halkı olarak, haklı davalarında Filistin halkıyla omuz omuza durmaya devam edeceğimizin bilinmesi gerekir. Ülkemiz bugün hem resmi kalkınma yardımlarında hem de insani yardımlarda dünyanın en önemli donörlerinden olmuştur ve 2014 yılında 1,6 milyar dolarlık resmi yardımla dünyada ilk 3 arasına girmiştir" dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin ise AK Parti iktidarıyla birlikte Türk dış politikasında çok önemli dönüşüm ve değişimler yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi:

"AK Parti iktidarına kadar militarist, militar bir dış politika anlayışı varken, bu anlayışın yerini sivil ve siyaset merkezli bir dış politika anlayışının aldığına şahitlik ettik. Tek eksenli bir dış politika izlenirken, batı merkezli şimdi çok eksenli bir dış politika zenginliğine kavuştuğumuzu görüyoruz. Pasif ve teslimiyetçi bir dış politika anlayışının yerini proaktif ve meydan okuyabilen bir dış politika anlayışının aldığını hep birlikte görüyoruz. Türk dış politikası bugün bütün bir dünyaya, yerküreye yeni bir medeniyet tasavvuru sunabilen evrensel bir dış politika kültürü geliştirmiş ve bunu yeni dünyaya sunabilen bir dış politika hüviyetine kavuşmuştur.

" 10 bin 350 çocuk ailesinin yanına döndü"

AK Parti İzmir Milletvekili Nesrin Ulema, çocukların ailelerinden ayrılmamaları ve ailelerine dönmeleri amacıyla uygulanan sosyal, ekonomik destek kapsamında 2014 yılı Eylül ayı itibarıyla 57 bin çocuğa ayda 540 lira destek sağlandığını ve bu sayede son 2 yılda 10 bin 350 çocuğun ailesinin yanına döndüğünü söyledi.

Koruyucu aile yanında bakılan çocuk sayısını bugün itibarıyla 3 bin 858 rakamına ulaştığını belirten Ulema, hizmet dönüşümü kapsamında yurt ve yuvalardaki çocukların yüzde 90'ının ev tipi bakım birimlerine yerleştirildiğini kaydetti.

Türkiye'de kadınların iş gücüne katılma oranının yüzde 30'lar, istihdam oranının ise yüzde 20'lerden yüzde 27'ler seviyesine ulaştığına dikkati çeken Ulema, ayrıca şiddet mağduru olan kadınların İŞKUR'a erişiminin sağlanması ve organize sanayi bölgelerinde de kreş sayısının artırılması konularına yönelik önemli çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Ulema, bugün itibarıyla şiddet mağduru kadınlar için Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'nde (ŞÖNİM) yaklaşık 33 bin 637 kadına hizmet verildiğini bildirdi.

AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, AK Parti iktidarlarının hayatın her alanını ilgilendiren politika ve düzenlemelerle birlikte kadın, aile, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilerle ilgili olmak üzere pek çok konuda yasal düzenleme ve çalışmalar gerçekleştirdiğini anlattı.

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, kalkınma politikasının istikrarlı ve toplumun bütün kesimlerinin, büyümenin, kalkınmanın olumlu sonuçlarından pay aldığı ekonomik büyümeyi gözettiğini kaydetti.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu, 2023 yılında Türkiye nüfusunun yarısının 34 yaşın üzerinde olacağını, şu anda erkeklerdeki ortalama yaşın 29,5, kadınlardaki ortalama yaşın ise 30,6 olduğunu söyledi. Ramazanoğlu, bunun 2075 yılında erkeklerde 46 yaş, bayanlarda 48,7 yaş civarında olacağını ifade etti.

Ramazanoğlu, İstanbul nüfusunun 2023 yılında 16,6 milyona ulaşacağını, Sinop'un 2023 yılında yaşlılık değeri en yüksek il, Şanlıurfa'nın ise yüzde 38,6 ile en genç nüfusu temsil eden il olacağını söyledi. Ramazanoğlu, yaşlı nüfus oranının 2023'te yüzde 10,2'ye, Türkiye nüfusunun da yaklaşık 84 milyona yükseleceğini bildirdi.

GAP yatırımları

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Emin Önen, 1990-2007 döneminde GAP yatırımlarının toplam kamu yatırımları içindeki payı yılda ortalama yüzde 7 iken, 2008 yılında ilk defa yüzde 12 olduğunu, bu oranın, 2008-2014 döneminde yaklaşık yüzde 12,5 olarak gerçekleştiğini belirtti.

Önen, GAP bölgesi yatırımlarına 2013 yılında 5,2 milyar, 2014 yılında ise 4,8 milyar lira tahsis edildiğini söyledi.

AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, iktidara geldiklerinde 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol miktarının 23 bin 522 kilometreye ulaştığını belirtti. Dağ, şöyle devam etti:

"Son 12 yılda yapılan bölünmüş yol miktarı cumhuriyet tarihinde yani 80 yılda yapılanın yüzde 285 daha fazlasıdır. Bugün yatıp kalkıp bize iftira atanlara, cumhuriyet tarihinin en başarılı iktidarını mesnetsiz iddialarla suçlayanlara verilebilecek en güzel cevap herhalde son 12 yılda ortaya konulan icraatlardır. Bu millet bizi yapmış bölünmüş yollarla, hızlı trenlerle anacaktır. Ülkemizi cumhuriyetin 100 yılı olan 2023'e taşıyacak ve 8 bin kilometresi otoyol olmak üzere 37 bin kilometre duble yolumuzu milletimize kazandıracağız." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2015 Yılı Bütçesi Genel Kurul'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement