150 Yıllık Uzunçarşı'da, Tarihi Binanın Pencelerini Tuğla ile Örmüşler - Son Dakika
Güncel

150 Yıllık Uzunçarşı'da, Tarihi Binanın Pencelerini Tuğla ile Örmüşler

150 Yıllık Uzunçarşı\'da, Tarihi Binanın Pencelerini Tuğla ile Örmüşler

ADAPAZARI'nda geçen hafta kar yağışı sonrasında çatısının bir bölümü çöken 150 yıllık Uzunçarşı'da, kaldırılan enkazın ardından, iki katlı tarihi binaların pencerelerinin tuğlalar örülerek kapatıldığı ortaya çıktı.

15.01.2015 14:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADAPAZARI'nda geçen hafta kar yağışı sonrasında çatısının bir bölümü çöken 150 yıllık Uzunçarşı'da, kaldırılan  enkazın ardından, iki katlı tarihi binaların pencerelerinin tuğlalar örülerek kapatıldığı ortaya çıktı.

Adapazarı'nın simgesi haline gelen ve bugüne kadar 5 depremin yanı sıra bir büyük yangın da atlatan Uzunçarşı'da geçen  haftaki kar yağışının ardından çatı kısmen çöktü. Bunun üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi, çarşı esnafı ile görüşerek çatının kaldırılmasına karar verdi. Çarşının sökülen çatısının altından ise tarihi yapılar yeniden gün yüzüne çıktı. Bu yapılardan en ilginci ise Uzunçarşı Karaağaç girişinde yer alan tarihi bina oldu. Çatının altında kalan bölümde yapılan cephe giydirmeden dolayı yıllardır varlığı bilinmeyen yapının özelliği ortaya çıktı. Vatandaşların büyük ilgisini çeken yapının üzerinde yer alan kartal simgesi ve 1884 tarihi  dikkat çekti.

Sakarya Müzesi yetkilileri binanın o dönemde Ermeniler tarafından kullanıldığını ve Ermeni mimarisini taşıdığını söylerken, 130 yıllık 2 katlı tarihi binanın pencerelerinin ise tuğla ile örülmüş olduğu görüldü.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi bir süre önce, Uzunçarşı'nın kurtarılması amacıyla kentsel tasarım projesi hazırlamıştı. Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan proje kapsamında, tarihi çarşıdaki işyerleri aslına uygun olarak restore edilecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 150 Yıllık Uzunçarşı'da, Tarihi Binanın Pencelerini Tuğla ile Örmüşler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement