1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne Doğru - Son Dakika
Güncel

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne Doğru

TBB: "1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının engellenmesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Anayasa'ya aykırıdır"

19.04.2014 10:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Barolar Birliği (TBB), 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının engellenmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

TBB'den yapılan yazılı açıklamada, Anayasa'nın 34. maddesi gereğince herkesin önceden izin almadan, silahsız, saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu belirtildi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 11. maddesine göre ise herkesin barışçıl olarak toplanma hakkına sahip olduğu anımsatılan açıklamada, "Anayasa'nın 90. maddesinin son fıkrasına göre, usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır" ifadeleri kullanıldı.

Anayasa'nın 148. maddesinin üçüncü fıkrasında "herkesin Anayasa'da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir" hükmünün yer aldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bütün idari ve yargısal makamlarca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulması gerekir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 27 Kasım 2012 tarihli DİSK ve KESK Türkiye kararında, 1 Mayıs 2008'de Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs anma ve kutlamalarının yapılmasının engellenmesini Avrupa İnsan Hakları'nın 11. maddesinin ihlali anlamına geldiğini belirtmiştir. Hukuk devletinde idareler, bireyler anayasal haklarını kullanırken onların bu haklarının kullanımını kolaylaştırıcı önlemler almakla görevlidir. Bu çerçevede İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği Taksim Meydanı'nda İşçi Bayramı'nın kutlanması ve katılanların can güvenliğinin korunmasını sağlamakla görevlidir. 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının engellenmesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne ve Anayasa'ya aykırıdır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'ne Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement