Yüzen adalara yaptıkları evlerde kışın bile barınıyorlar - Son Dakika
Güncel

Yüzen adalara yaptıkları evlerde kışın bile barınıyorlar

ALİ KEMAL AKAN - Eber Gölü'nde kamış hasadı ve balıkçılıkla uğraşan vatandaşların yüzen adalara inşa ettiği, kış aylarında da kullanılan tek odalı evler, özellikle doğa tutkunları ve fotoğraf mer...

25.10.2013 14:38

ALİ KEMAL AKAN - Eber Gölü'nde kamış hasadı ve balıkçılıkla uğraşan vatandaşların yüzen adalara inşa ettiği, kış aylarında da kullanılan tek odalı evler, özellikle doğa tutkunları ve fotoğraf meraklılarından ilgi görüyor.

Bolvadin ilçesinde önemli bir yere sahip olan Eber Gölü, bölgenin turizm kaynaklarının başında geliyor. Fotoğraf meraklıları ve av tutkunlarının uğrak mekanı haline gelen göl, doğal güzelliğiyle de görenleri adeta büyülüyor.

Turizmin yanı sıra civardaki köy ve beldelerden vatandaşların en önemli geçim kaynağı olan göl, yüzlerce insanın, evini geçindirmesine imkan sağlıyor. Kuşların geçiş güzergahındaki alan, bu hayvanların pek çok çeşidine de ev sahipliği yapıyor.

Gölün her türlü nimetinden yararlanan vatandaşlardan bazıları, "kopak" adını verdikleri yüzen adalarda, saz, kamış ve otları sıkıştırarak inşa ettikleri evlerde kalıyor. Özellikle kamış hasadının günlerce sürdüğü sonbahar ve kış mevsimlerinde vatandaşlar, tek odalı evlerde zaman zaman barınıyor.

Eber Gölü'nde son yıllarda yaşanan kirlilik ve azalan su nedeniyle önemini yitirmeye başlayan evler, geçimini tamamen göle bağlayan insanlar tarafından günübirlik kullanılabiliyor. Evlerine kayıklarla ulaşan vatandaşlar, konaklamadan yeme içmeye kadar her türlü ihtiyacını buralarda karşılayabiliyor.

- "Bu evlerimiz hiçbir zaman su altında kalmaz"

Yüzen adalardan birinde evi bulunan Fevzi Sadıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su seviyesi azaldığı için gölün eski cazibesini yitirdiğini söyledi.

Gölden elde ettikleri kamışın maddi değerinin az olması nedeniyle balıkçılığa da yöneldiklerini belirten Sadıç, yaklaşık 17 yıldır gelirlerini buradan elde ettiklerini anlattı.

Suyun kirlenmesi nedeniyle balıkçılığın azaldığını ifade eden Sadıç, "Burada yatıp kalkıyoruz. Kışın da geliyoruz, kamış biçiyoruz. Yemeğimiz, yatacağımız her şeyimiz var. Genel ihtiyaçlarımızı bu evlerde karşılayabiliyoruz. Kopaklardaki bu evlerimiz hiçbir zaman su altında kalmaz" diye konuştu.

Göldeki adalar

Kuşlar

Fotoğraf çeken bir kişi

Yüzen ada üzerinde bulunan evler

Evden detay

Evin sahibi ile röportaj

Yüzen adalara yaptıkları evlerde kışın bile barınıyorlar
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yüzen adalara yaptıkları evlerde kışın bile barınıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement