Yunus Emre: "Benim Ayşe Ablam, Hasan Abim Siz Rahat Rahat Yolsuzluk Yapabilin Diye, Greco'nun Yükümlülüklerini Yerine Getirmediğiniz İçin Vize... - Son Dakika
Güncel

Yunus Emre: "Benim Ayşe Ablam, Hasan Abim Siz Rahat Rahat Yolsuzluk Yapabilin Diye, Greco'nun Yükümlülüklerini Yerine Getirmediğiniz İçin Vize...

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, TBMM Genel Kurulu’nda; “Avrupa’da, yolsuzlukla mücadele eden ülkeler grubu GRECO bakımından Türkiye’nin yükümlülükleri var. Onları yerine getirmiyor, siyasi ahlak kanununu çıkarmıyorsunuz. Benim Ayşe ablam, Hasan abim siz rahat rahat yolsuzluk yapabilin diye, GRECO’nun yükümlülüklerini yerine getirmediğiniz için vize serbestisinden yararlanamıyor. Sayın Bakanın da bakan yardımcılarının da özel kalemleri vize müracaat bürosu gibi olmuş. Millet telefona çıkmak istemiyor. Memleketi bu hale getirdiniz” dedi.

12.12.2022 14:55  Güncelleme: 15:46

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, TBMM Genel Kurulu'nda; "Avrupa'da, yolsuzlukla mücadele eden ülkeler grubu GRECO bakımından Türkiye'nin yükümlülükleri var. Onları yerine getirmiyor, siyasi ahlak kanununu çıkarmıyorsunuz. Benim Ayşe ablam, Hasan abim siz rahat rahat yolsuzluk yapabilin diye, GRECO'nun yükümlülüklerini yerine getirmediğiniz için vize serbestisinden yararlanamıyor. Sayın Bakanın da bakan yardımcılarının da özel kalemleri vize müracaat bürosu gibi olmuş. Millet telefona çıkmak istemiyor. Memleketi bu hale getirdiniz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi ve 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi görüşülüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, AKP'nin dış politikasını eleştirerek, "Dünya önemli bir dönüşümün eşiğinde, önemli bir değişim dönemindeyiz; sağlık, ekonomi, küresel ticaret, savaşlar; birçok önemli tarihsel dönüşüm yaşanıyor, değişim yaşanıyor. Bu şartlarda ülkemizin en büyük talihsizliği, en büyük zorluğu ise dış politika alanında hiçbir ilke, hiçbir değer taşımayan, tek bildiği iktidarda kalmak için adım atmak olan bir iktidar manzarasının bulunmasıdır. Bu şartlar içinde şunu çok iyi biliyoruz: Bu iktidarın dış politikayla ilgili hiçbir uzun dönemli planı yoktur. Türkiye'de Dışişleri Bakanlığının varlığı tartışmalı bir konudur. Türkiye'de dış politikanın en büyük sorunu kurumsuzlaşmadır, Türkiye'de kurum kalmamasıdır" diye konuştu.

Emre'nin konuşmasın AKP sıralarından tepki geldi. AKP Antalya Milletvekili Mustafa Köse, "Dünyada tartışılmıyor, sadece CHP tartışıyor kendi içinde. Hayret bir şey!" diye laf attı. CHP'li Emre ise "Bildikleri tek şey, bütün politikaları Erdoğan'ın iktidarda kalmasıdır. Bütün dış politika sürecinin şahsileştirildiği bir dönemdeyiz. Niye kurumsal dayanak yok diyorum? En başta Türkiye'nin Dışişleri Bakanının gerçeklikle ilgisi kalmamıştır" diye sözlerini sürdürdü.

AKP Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, "Bu nedir ya" diye Emre'nin sözünü kesmek istedi ancak Emre, Çolak'a "Dinle, dinle, derdin varsa çıkıp burada konuşursun, dinle" diye tepki gösterdi. CHP'li Emre, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bakın, daha birkaç gün önce çıkmış diyor ki: 'İnsan hakları bakımından Türkiye dünyaya örnek oluyor, bütün dünya bize gıptayla bakıyor'. ya insaf ya insaf! İnsan hakları konusunda dünyada en prestijli, en önemli uluslararası örgüt Avrupa Konseyi'dir, biz bu örgütün kurucu üyesiyiz. Ya, sizin döneminizde denetimden çıkmış bir ülke olarak Avrupa Konseyi'nin tarihinde ilk defa Türkiye denetim sürecine alındı. Siz kimi kandırıyorsunuz ya!

AVRUPA KONSEYİ'NİN İHLAL PROSÖDÜRÜNÜ HATIRLATTI

Sizin döneminizde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını uygulamadığı için Türkiye'yle ilgili Avrupa Konseyi'nde ihlal prosedürü başlatıldı. Çıkmış Sayın Bakan, diyor ki: 'İnsan hakları bakımından bütün dünya Türkiye'ye gıptayla bakıyor'. Böyle baktığı için mi Avrupa Konseyi'nde Türkiye'yi denetime alıyorlar? Böyle baktığı için mi Türkiye için ihlal prosedürü başlatıyorlar? Ben Türkiye'nin dış politikasının tarihinde böyle bir rezalet bilmiyorum arkadaşlar. Sayın Bakan, siz bir tek kendinizi akıllı milleti sersem mi zannediyorsunuz ya? İnsaf ya! Ben Türkiye'nin tarihinde böyle bir şey bilmiyorum."

"SİZ YOLSUZLUK YAPIN DİYE"

Emre, Türkiye'nin Avrupa Konseyi Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu'nun (GRECO) yükümlülüklerini yerine getirmediğini vurgulayarak, "GRECO'nun yükümlülükleri var. Onları yerine getirmiyor, siyasi ahlak kanununu çıkarmıyorsunuz. Benim Ayşe ablam, Hasan abim siz rahat rahat yolsuzluk yapabilin diye, GRECO'nun yükümlülüklerini yerine getirmediğiniz için vize serbestisinden yararlanamıyor. Sayın Bakanın da bakan yardımcılarının da özel kalemleri vize müracaat bürosu gibi olmuş. Millet telefona çıkmak istemiyor. Memleketi bu hale getirdiniz" dedi.

Emre'nin konuşmasına yanıt vermek üzere söz alan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Siyasi görevimizin en ağır imtihanı bu tarz adamlarla muhatap olmak. CHP'den 5 konuşmacı vardı bugün. Hepsini dinledik. Bir kısmının önemli tespitlerini not ettik. Polemikler vardı, ağır polemikler. Akşam konuşmalarında sayın bakanlar cevap verecekler. Hiçbirinde söz alma, tüzük hatırlatma ihtiyacı duymadık. Ama sokak ağzıyla konuşma itirazımız var. Çıkıp her türlü hakareti edip, sadece televizyona miting yapıyor gibi konuşmayı siyasi vizyon zannetmeye isyanımız var" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, AKP'li Turan'ın sözlerine şöyle yanıt verdi:

"Biz Yunus Hoca'yı (CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre) çok iyi tanırız. Akademik yazılarından, makalelerinden, hitabetinden, insanlarla olan ilişkisinden hem akademik hem siyasi dünyada çok önemli saygınlığı olan bir arkadaşımızdır. Ancak kişi kim olursa olsun kendisi ile ilgili değil, milletiyle ilgili yaptığı görevde milletinin çektiği ızdırap karşısında ulusunun itibarla ilgili konularında işte bazen duygularını bu şekilde ifade etme gereğini hissediyor. Bizim için kürsülerden, üstelik de Genel Başkanımız için çok ağır hakaretler eden ve ağza alınmayacak sözler söyleyen kendi genel başkanlarının 'cibiliyetsiz', 'ahlaksız', 'adan müsveddesi' gibi sözlerini biz onlara yakıştırıyoruz ama bu sözleri biz söylemiyoruz. Yunus Başkan burada konuşurken sadece kendisine karşı söylenen sözlere karşı oturun ve beni dinleyin dedi. Çünkü konuştuğu sözler içini yakıyordu. O duygularla hitap etme gereği hissetti. Biz kendisine saygı duyuyoruz. Ama kendisini bu duyguyla konuşmaya iten ülkenin getirildiği bu hale getirenlere asla saygı duymuyoruz."

Yunus Emre: "Benim Ayşe Ablam, Hasan Abim Siz Rahat Rahat Yolsuzluk Yapabilin Diye, Greco\'nun Yükümlülüklerini Yerine Getirmediğiniz İçin Vize...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yunus Emre: 'Benim Ayşe Ablam, Hasan Abim Siz Rahat Rahat Yolsuzluk Yapabilin Diye, Greco'nun Yükümlülüklerini Yerine Getirmediğiniz İçin Vize... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement