Yüksek Öğrenim Meclisi, İşgücü Piyasası ile Uyumlu Eğitim İstedi - Son Dakika
Güncel

Yüksek Öğrenim Meclisi, İşgücü Piyasası ile Uyumlu Eğitim İstedi

Yüksek Öğrenim Meclisi, İşgücü Piyasası ile Uyumlu Eğitim İstedi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Yüksek Öğrenim Meclisi'nde, öğretim odaklı eğitim yerine, öğrenci odaklı eğitime geçilmesi istendi ve işgücü piyasası ile uyumlu bir eğitim planlamasının şart olduğu ifade edildi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Türkiye Yüksek Öğrenim Meclisi'nde, öğretim odaklı eğitim yerine, öğrenci odaklı eğitime geçilmesi istendi ve işgücü piyasası ile uyumlu bir eğitim planlamasının şart olduğu ifade edildi.

05.01.2012 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye Yüksek Öğrenim Meclisi'nde, öğretim odaklı eğitim yerine, öğrenci odaklı eğitime geçilmesi istendi ve işgücü piyasası ile uyumlu bir eğitim planlamasının şart olduğu ifade edildi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Türkiye Yüksek Öğrenim Meclisi'nde, öğretim odaklı eğitim yerine, öğrenci odaklı eğitime geçilmesi istendi ve işgücü piyasası ile uyumlu bir eğitim planlamasının şart olduğu ifade edildi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, TOBB Türkiye Yüksek Öğrenim Meclisi, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete'nin de katılımıyla Meclis Bakanı Bekir Okan'ın başkanlığında İstanbul'da toplandı. Toplantıda sektörün beklentilerine ilişkin bir sunum gerçekleştirilirken, öğretim odaklı eğitim yerine, öğrenci odaklı eğitime geçilmesi istendi ve işgücü piyasası ile uyumlu bir eğitim planlamasının şart olduğu ifade edildi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete, yeni YÖK başkanının bir vakıf üniversitesinden gelmesi sebebiyle, vakıf üniversitelerinin sorunlarına aşina olduğunu hatırlatarak, bunun vakıf üniversiteleri için bir avantaj olduğunu anlattı. Mete ayrıca, sektörel şura için yapılan hazırlığın revize edilmesi gerektiğini dile getirdi.

-ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ-

Sektör rapor taslağı hakkında yapılan görüşmelerde ise, yüksek öğretime girişin (yetenek sınavları hariç) ÖSYM tarafından yapılan merkezi bir sınavla gerçekleştiği belirtilerek; devlet üniversiteleri için yüksek öğretim yerleştirme sisteminin, fırsat eşitliğini sağlayacak yönde, alternatif öneriler oluşturularak yeniden yapılandırılması istendi.

Vakıf üniversiteleri için üniversitenin kendi öğrencisini seçme olanağı tanınması gerektiği vurgulanırken, "Öğrencilerin yeterli öğrenim kredisine ulaşabilmeleri için finansman modelleri geliştirilmeli, üniversitelerde tam kapasite kullanımı için düzenlemeler yapılmalı ve yurtdışından öğrenci talebini artırmaya yönelik düzenlemeler yapılmalı" görüşü dile getirildi.

-YÜKSEKÖĞRETİMDE ÇEŞİTLİLİK-

Diğer ülkelerde gözlemlenen yükseköğretimde çeşitliliğin Türkiye'de yeterince oluşturulamadığına işaret edilen sektöre ilişkin sunumda; üniversitelerin uluslararası düzeyde araştırma üniversiteleri, kitlesel eğitim yapan üniversiteler, iki yıllık meslek yüksek okulları, uzaktan öğretim yapan üniversiteler, belirli bir alanda uzmanlaşmış üniversiteler ve topluma hizmet odaklı üniversiteler şeklinde çeşitlendirilmesi gerektiğini anlatıldı.

Yüksek öğrenimde kalitenin artırılması için Bologna Eğitim Yapısı'nın benimsenmesi, akademik eğitimin dışında öğrencilere spor, sanat ve kültür alanında da kendilerini geliştirecek olanaklar sağlanması ve akademik değerlendirme ve kalite kontrolünün evrensel normlarda uygulanması üzerinde duruldu.

-VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN ALGISI-

Toplantıda, vakıf üniversitelerinin yaşadığı problemleri çözülememesindeki en temel sebebin, vakıf üniversitelerinin politikacılar gözündeki algısı olduğu belirtildi. Vakıf üniversitelerinin, devlete büyük katkı sağlamalarına ve çok büyük yatırımlar yapmalarına rağmen, politikacıların gözünde hala üvey evlat muamelesi gördüğü dile getirildi.

Sektör Meclisi Başkanı Bekir Okan ise, devlet tarafından yurtdışında burslu okutulan doktora öğrencilerinin, zorunlu olarak devlet üniversitesine gönderildiğine dikkat çekerken, bu öğrencilerin vakıf üniversitelerine de gelebilmeleri konusunda lobi yapılması gerektiğini bildirdi. Okan, "Bununla ilgili olarak, 40B kadrolarının vakıf üniversiteleri tarafından kullanımının artması, yurtdışında eğitim gören doktora öğrencilerinin vakıf üniversitelerinde istihdam edilmesi ile ilgili sorunun da çözümüne katkı sağlayacaktır. Ayrıca, devlet üniversitelerinin vakıf üniversiteleri üzerindeki hamilik pozisyonunun kaldırılması gerekmekte" ifadelerini kullandı.

-YURT DIŞI TANITIM FAALİYETLERİ-

Meclis Başkanı Bekir Okan ayrıca, yurtdışı tanıtım faaliyetleri hakkında da bilgilendirmede bulunurken, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkındaki Tebliğ ile Türkiye'de yerleşik yüksek öğretim kuruluşlarının yurtdışında tanıtımı amacıyla yaptıkları faaliyetler çerçevesinde; ulaşım, konaklama ve tanıtım giderlerinin yüzde 50'si oranında ve yıllık en fazla 300 bin dolara kadar destekleneceği hükme bağlandığını kaydetti. Buradaki en önemli konunun, hükümetin yurtdışından öğrenci alımını desteklemesi olduğunu vurgulayan Okan, "Bu konuda farklı desteklerin de olması planlanmaktadır. "Study in Turkey' projesi ile belirli ülkelere gidildiğinde orada üniversiteler için fuarlar düzenlenmesi için çalışma yapılmaktadır. Bu proje Cumhurbaşkanı tarafından da desteklenmektedir. Uluslararası öğrencilerin ülke ekonomisine katkısı da önemlidir. Örneğin Amerika yabancı öğrencilerden 20 milyar dolar, İngiltere 16 milyar dolar gelir elde etmektedir. Türkiye için bu rakamlara ulaşmak hemen mümkün olmasa da, yapılacak tanıtım faaliyetleri ile her geçen yıl artacağı beklenmektedir. Yurtdışından öğrenci alımı, sadece Türkiye'ye döviz getirmesi açısından değil, Türkiye'nin bölgedeki üstlendiği rolü güçlendirmesi açısından da önemlidir" şeklinde konuştu.

-AR-GE FAALİYETLERİNE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME-

Öte yandan TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanı Doç. Dr. Necati Demir de, Ar-Ge faaliyetleri hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. TÜBİTAK'ın araştırma desteklerinden yararlanan ilk 10 üniversiteden 3'ünün vakıf üniversitesi olduğunu belirten Demir, "Bunun iki nedeni var. İlki, vakıf üniversitelerinin kaliteli projeler üretmesi. İkincisi ise, vakıf üniversitelerinde proje ofislerinin kurulması. Proje ofisleri vakıf üniversitelerinin getirdiği bir yeniliktir" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Yüksek Öğrenim Meclisi, İşgücü Piyasası ile Uyumlu Eğitim İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement