Ytü'de "Raylı Sistemler Kulübü" Açılışı - Son Dakika
Güncel

Ytü'de "Raylı Sistemler Kulübü" Açılışı

Ytü\'de "Raylı Sistemler Kulübü" Açılışı

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) Türkiye'de bir ilk olan "Raylı Sistemler Kulübü" açılışında, gelişmiş ülkelerin trafik sorununu raylı sistemlerle çözdüğü ifade edilip, Türkiye'nin de acilen bu sisteme entegre olması gerektiği vurgulandı.

11.03.2013 15:42

Yıldız Teknik Üniversitesi'nin (YTÜ) Türkiye'de bir ilk olan "Raylı Sistemler Kulübü" açılışında, gelişmiş ülkelerin trafik sorununu raylı sistemlerle çözdüğü ifade edilip, Türkiye'nin de acilen bu sisteme entegre olması gerektiği vurgulandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, Türkiye'de bir ilk olan "Raylı Sistemler Kulübü" kuruldu. Öğrencilerin sadece eğitim değil, sosyal ve okul sonrası yaşamlarına da katkıda bulunmayı amaçlayan YTÜ'de, Makine Teknolojileri'nden Dans'a, Rüzgar Enerjileri'nden Tiyatro'ya, İşletme'den Dağcılık'a, Kalite ve Verimlilik'ten Fotoğraf'a, Plastik Sanatlar'dan Robotik ve Otomasyon kulüplerine kadar 41 faal öğrenci kulübü yer alıyor.

Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesinde son olarak açılan YTÜ Raylı Sistemler Kulübü'nde, Yıldızlı öğrenciler hem raylı sistemler konusunda kendilerini geliştirip, hem de sistemin Türkiye'de daha yaygın kullanımına katkıda bulunacak projelerle, Türkiye ulaşım ve sanayiine katkıda bulunacak.

YTÜ öğrencilerince kurulan Raylı Sistemler Kulübü'nün açılışında, gelişmiş ülkelerin trafik sorununu raylı sistemlerle çözdüğü ifade edildi. Raylı sistemlerin tüm boyutlarıyla ele alındığı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'in ev sahipliği yaptığı toplantıya; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, Raylı Sistemler Platformu Başkanı Cemal Alçık ve öğrenciler katıldı.

RECEP ALTEPE: "TRAFİĞİN ÇÖZÜM ANAHTARI RAYLI SİSTEMDE"

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Recep Altepe, kulübün açılışında yaptığı konuşmada, ulaşımda raylı sistemlerin önemine değindi. Şehirlerde yaşanan sıkıntılarda trafiğin başı çektiğini belirten Altepe, raylı sistemlerin toplu taşıma sistemine adapte edilmesiyle birlikte bu sorunun giderilebileceğini kaydetti. Dünya ülkelerinde yaşanan bu tecrübenin Türkiye için de örnek olabileceğini kaydeden Başkan Altepe, "Roma'yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Ne kadar yol açarsak açalım, lastik tekerlekli ulaşımla trafiği çözmemizin imkanı yok. Nefes alan bir ulaşım için mutlaka ama mutlaka, raylı sistemleri trafiğe entegre etmemiz gerekiyor. Bugün 4'lü katar metro vagonuyla 500 araçlık yolcu, bir tramvayda 100 araçlık yolcu taşınmakta. Dünya ülkeleri bunu yapmışlar. Biz niye bu deneyimleri tekrar yaşayalım" diye konuştu.

Altepe, teknoloji yoğunluklu üretimlerde Avrupa'nın Türkiye'ye mecbur olduğunu dile getirdiği konuşmasında, "Genç ve üretken bir iş gücüne, yeni ve yüksek teknolojiyle çalışan fabrikalara sahibiz. Az hatayla çok fazla üretimler gerçekleştirebiliyoruz. Demek ki Türkiye büyük bir avantaja sahip ve bu avantajını iyi değerlendirmeli. İnşallah üretecek ve dünyaya satacak, hedeflerimize ulaşacağız" ifadelerini kullandı.

YAHYA BAŞ: "HIZLI TRENİ DAHA DA RANTABL HALE GETİRECEĞİZ"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yahya Baş ise, Türkiye'de yapılan hızlı tren çalışmalarıyla ilgili bilgi verdiği açılışta, Türkiye'nin yüzde 70-80'lik oranının yaşadığı her bölgeye hızlı trenle ulaşımı mümkün kılmak istediklerini belirtirken, "Şu anda Konya-Ankara ve Eskişehir-Ankara hatlarımız çalışır durumda. Hızlı treni İstanbul, Bursa ve İzmir'e ulaştırmak suretiyle, daha da rantabl hale getireceğiz" dedi.

29 Ekim 2013 tarihinde İstanbul-Ankara hızlı tren hattını hizmete alacaklarını duyuran Bakan Yardımcısı Yahya Baş, "2023 hedeflerimiz çerçevesinde Sivas, Erzincan, İzmir ve Antalya'ya kadar uzanan bir güzergahta hızlı treni çalıştırmak istiyoruz. Bunu yaptığımızda, ülkemizin yüzde 70-80'inin yaşadığı bölgelere hızlı trenle ulaşmak mümkün hale gelecek" şeklinde konuştu.

REKTÖR YÜKSEK: "NİTELİKLİ ELEMANLAR YETİŞTİRECEĞİZ"

Rektör Prof. Dr. İsmail Yüksek de, "Raylı Sistemler Öğrenci Kulübü" kurucularına ve emek verenlere başarılar dilediği konuşmasında, raylı sistemlerin gerekliliğiyle, bu konudaki teknik ve altyapı çalışmalarına değindi. Rektör Yüksek, şunları kaydetti:

"Ekonomik ve sosyal yaşamın en önemli unsurlarından olan ulaşım, pek çok faktörle etkileşim içindedir. Teknolojide meydana gelen gelişmeler insanların daha rahat, güvenli yaşama ve zamanını daha verimli kullanma isteğini ön plana çıkarmıştır. Raylı sistem ulaşımı; güvenli, hızlı ve ekonomik olması yanında şehirleşmenin getirdiği yoğun trafik ve çevre kirliliği gibi sorunların çözümü için de önemli bir alternatiftir. Raylı tas¸ıma sistemleri, bugün hızlı ve plansız gelis¸en kentlerimizde ulas¸tırma sorununun çözülmesinde en önemli planlama aracı olarak kabul edilmektedir. Birçok gelis¸mis¸ ülkede oldugˆu gibi raylı tas¸ıma sistemlerine geçis¸, kaçınılmazdır. Bu nedenle, raylı sistemlere ilişkin çalışmaları desteklemek, bu bilinci geliştirmek ve sisteme hizmet edecek nitelikli insanları yetiştirmek, üniversitelerin görevleri arasında olmalıdır. Üniversitemiz bu konuda önemli adımlar atmaktadır. Öncelikle İstanbul Ulaşım A.Ş. personeli için gerçekleştirdiğimiz 'Raylı Sistemler Sertifika Programı' bu çalışmalarımızın ilk adımıdır. Bu proje aracılığıyla, raylı sistemlere hizmet eden personelin yeterliliklerini ve yetkinliklerini arttırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün açılışını yapacağımız ve Türkiye'de bir ilk olan 'Raylı Sistemler Öğrenci Kulübü' ise, üniversitemiz öğrencilerinin attığı bir diğer önemli adımdır. Öğrencilerimizin bu kulüp çatısı altında önemli projelere imza atacağına inancım tamdır. Onlar aldıkları eğitimin hakkını veriyorlar ve her zamanki gibi Yıldızlı olmanın farkını ortaya koyuyorlar. Bizlere düşen onlara her zaman destek olmak ve karşılığında öğrencilerimizin başarılı çalışmalarına tanıklık etmektir." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Ytü'de 'Raylı Sistemler Kulübü' Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement