Yeni Teşvik Yasası GAİB'te Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Güncel

Yeni Teşvik Yasası GAİB'te Masaya Yatırıldı

Yeni Teşvik Yasası GAİB\'te Masaya Yatırıldı

"Tarım ve sanayi sektörü teşfikten yararlanmak için yoğun çaba içerisinde"

17.07.2012 19:44  Güncelleme: 19:41

Yeni Teşvik Sistemi ve Yatırımlarda Devlet Yardımları'nın konu edinildiği seminer Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliğinde düzenlendi.Gaziantep'in uluslararası bir fuara ihtiyacı olduğunu belirten Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel "Yerel yönetimler GAİB ve bir yatırımcı bulunarak acilen Gaziantep'e uluslararası bir fuar inşa ettirilmelidir."dedi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerin de düzenlenen seminerde Yeni Teşvik Yasası Masaya yatırıldı. Toplantıya Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şener ve beraberindeki heyetle, OSB Başkanı Cahit Nakıboğlu, GTO Başkanı Mehmet Aslan, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Halı İhracatçıları Bİrliği Başkanı Salahaddin Kaplan ve çok sayıda sanayici, iş adamı ve ihracatçı katıldı.

'Yeni Teşvik Yasası' konulu seminerin açılış konuşmasını yapan GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, yeni yasanın sanayiciye bir çok kolaylıklar sağlayacağının altını çizdi. Gaziantep'in yeni yasayla 3. Bölgeye alındığını kaydeden Çıkmaz," Doğu ve Güneydoğu illerinin kalkınması ve müreffef bir hayata kavuşması yeni teşvik sisteminin hayata geçirilmesine ve uygulanmasına bağlı. Türkiye'yi 6 bölgeye ayıran sistem bugüne kadar yapılan en kapsamlı teşvik sistemi olarak gözüküyor.

Özellikle Doğu ve G. Doğu Anadolu Bölgelerinin kalkınması için Turgut Özal dönemide dahil olmak üzere bir çok değişik teşvik sistemi modeli uygulandı ama Gaziantep dışında pek işe yaramadı. Bölgeye yeni bir canlılık ve dinamizim sağlayacağına inandığımız teşvik yasası işsizlğin önüne geçeceği gibi teröründe önlenmesinde önemli bir etken olacaktır" dedi.

Gaziantep'in elini taşın altına koyan, müteşebbis ruhlu sanayicileriyle önemli bir sanayi şehri olduğunu vurgulayan GAİB Başkanı Çıkmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bundan önceki teşvikler tüm komşu illerimizde uygulanmasına rağmen Gaziantep'te hayata geçirilmemişti. Gaziantepli sanayici ve işadamlarının çeşitli defalar dile getirdiği 'sanayiye ve yatırımlara dayalı teşvik sistemi uygulaması' istemi böylelikle uygulanmaya da başlıyor. Ayrıca geçmiş yıllarda Suriye'de de teşvik sistemi uygulanmıştı. Ama son olaylar gösterdiki insanın kendi ülkesine ve şehrine yatırım yapması kadar önemli bir şey yokmuş. Bu nedenle biz ilimize yatırım yapmak istiyoruz ve ilimizdeki teşviklerden yararlanmak istiyoruz."

Yeni Yasa ile ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel yasayla birlikte yatırımların artacağına ve özellikle kalkınmamış bölgelerde ciddi yatırımların gerçekleşeceğine inandıklarını ifade etti. Yeni Teşvik sisteminde 3 temel hedeflerinin bulunduğunu anlatan Şenel bunları, Stratejik Yatırımların Desteklenmesi,Bölgesel Teşvik Uygulaması'nın Etkinliğinin Arttırılması ve Ekonomik ve Sosyal Olarak En Az Gelişmiş İllerimizin Yatırım Merkezi Haline Getirilmesi olarak açıkladı.

Yeni teşvik yasasında 3. Bölgede bulunan Gaziantep içinde önemli desteklerin bulunduğunu kaydeden Şenel," Genel Teşvik Uygulamaları, Bölgesel Teşvik Uygulamaları, Öncelikli Yatırımların Teşviki , Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki ve Stratejik Yatırımların Teşviki gibi alanlarda Gaziantepli sanayicinin yararlanbileceği önemli husular var."dedi. Şenel Gaziantep'in acilen bir fuara da ihtiyacı olduğunu ifade ederek "Geçtiğimiz yıllarda Gaziantep'te Irak Fuarını gerçekleştirdik.

Orada karşılaşılan sorunları biliyorsunuz. Acilen Gaziantep'in bir uluslar arası fuar kompleksine ihtiyacı var. Çünkü bu şehir Ortadoğu'nun en gelişmiş sanayi şehridir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi, GAİB ve bulunabilecek bir yatırımcı ciddi anlamda fuar yatırımı yapabilir" dedi. Yeni Teşvik Yasasının açıklanmasının ardından Gaziantep ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden tarım sektörü başta olmak üzere yoğun bir şekilde talep geldiği de açıklandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Yeni Teşvik Yasası GAİB'te Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement