Yeni Hal Yasası, Belediye ile Esnafı Karşı Karşıya Getirdi - Son Dakika
Güncel

Yeni Hal Yasası, Belediye ile Esnafı Karşı Karşıya Getirdi

Yeni Hal Yasası, Belediye ile Esnafı Karşı Karşıya Getirdi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Hal Kayıt Sistemi'nin Künye Sorgulama Sistemi'ndeki aksamalar, Antalya Toptancı Hali'nden çıkış yapmak isteyen pazarcıları zor duruma düşürdü.

04.09.2012 12:18

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Hal Kayıt Sistemi'nin Künye Sorgulama Sistemi'ndeki aksamalar, Antalya Toptancı Hali'nden çıkış yapmak isteyen pazarcıları zor duruma düşürdü. Bazı esnafın ürünleri sistemde görülmezken, bazılarının ise eksik görünmesi Antalya Toptancı Hali'ndeki yetkililer ile esnafı karşı karşıya getirdi. Yaşanan karmaşadan rahatsız olan Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Şube Müdürü Rıza Uysal, hal çıkış kapısında yaşanan izdihamda zor anlar yaşadı.

Pazarcı esnafına kendilerinin bir suçu olmadığını anlatmaya çalışan Müdür Rıza Uysal, bakanlığın yeni yasasını uygulamamaları halinde kendilerinin ceza alacağını söyledi. 7 Temmuz itibarı ile çıkışların künye ile yapıldığını hatırlatan Uysal, vatandaşın mağdur edilmemesi için Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın kendisine verdiği yetki ile esnafın işini kolaylaştırmaya çalıştıklarını belirtti.

HAL OTOMASYON SİSTEMİ YETERLİ DEĞİL

Rıza Uysal, 1 Ocak itibarı ile Yeni Hal Yasası'na göre birtakım yenilikler getirildiğine dikkat çekerek, 'Bu yeniliklerden biri de kayıt dışılılığın önüne geçilmesiyle ilgili. Kayıt dışı ile mücadele amacıyla yasanın 4'üncü maddesine yeni bir düzenleme getirildi. Buna göre, pazarcı ürünlerin satışına müteakip hal çıkışında bildirim sonucu yapılan ve sistem tarafından üretilen künye dediğimiz belgelerle çıkış yapması gerekiyor diye konuştu.

Bildirimlerin yapıldığı Hal Otomasyon Sistemi yeterli derecede oluşturulamadığından aksamalar yaşandığını aktaran Uysal, şöyle dedi Özellikle üretim bölgeleri toptancı hallerinde komisyoncular tarafından satılan ürünlerin künye üretiminde hiçbir başarı sağlanamadı. Nedeni de yasa koyucuların üretim bölgeleri toptancı halleri ile tüketim bölgelerindeki toptancı halleri aynı kategoride göstermelerinden kaynaklanıyor.

HER ÜRÜN İÇİN KÜNYE

Ülkemizin ve Avrupa'nın en büyük üretim bölgesi olan Antalya Toptancı Hali'nde yaşananların içler acısı olduğuna dikkat çeken Rıza Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü 'Toptancı halimize günlük 1000'e yakın pazarcı ve diğer esnaf gelerek mal almakta. Ayrıca, bölgemizde bulunan 1200'e yakın 5 yıldızlı turizm işletmesine de mal veren 40'a yakın tedarikçi ve sayısını bilemediğimiz çevre ilçelerden gelen pazarcılar, catering firmaları her gün gelip en az 3-5, en fazla 100 kalem sebze-meyve satışı yapıyor. Yasaya göre her bir ürün için mal satışı yapanlar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Hal Kayıt Sistemi'nin www.hal.gov.tr sistemine girerek bildirim yapması ve künye alması gerekiyor. Tabi sistem yeterli verimi sağlamayınca da kuyruklar oluşuyor ve bazı esnafımız mağdur oluyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yeni Hal Yasası, Belediye ile Esnafı Karşı Karşıya Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement