Yağışlı ve Soğuk Hava Rekolteyi Düşürdü, Fiyatlar Arttı - Son Dakika
Güncel

Yağışlı ve Soğuk Hava Rekolteyi Düşürdü, Fiyatlar Arttı

Yağışlı ve Soğuk Hava Rekolteyi Düşürdü, Fiyatlar Arttı

Antalya'da şiddetli yağışın ardından seraları ve narenciye bahçelerini su basması sonucu sebze ve meyve fiyatlarında artış olduğu bildirildi.

14.01.2013 12:56

Antalya'da şiddetli yağışın ardından seraları ve narenciye bahçelerini su basması sonucu sebze ve meyve fiyatlarında artış olduğu bildirildi.

Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bedrullah Ercin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hafta sonunda kentte şiddetli yağışın etkili olduğunu ve bu yağıştan en fazla Serik, Kumluca, Manavgat, Aksu ve Demre ilçelerinin etkilendiğini söyledi. Bu ilçelerin Antalya'nın yaş sebze ve meyve yükünü kaldıran ilçeler olduğuna dikkati çeken Erçin, kent genelinde şiddetli yağışlardan 402 çiftçinin etkilendiğini belirtti.

Şiddetli yağışların ardından ekiplerin hasar tespit raporu çıkarmak için ön tespitler yaptığını anlatan Erçin, "Şiddetli yağışlar nedeniyle bin 600 dekar açık, bin 180 dekar örtü altı alan zarar gördü. Kesin hasar tespit çalışmalarımız 10 gün içinde tamamlanır. Suların tamamen çekilmesinin ardından çiftçileri tek tek gezerek maddi kayıp konusunda bilgi alacağız" dedi.

Erçin, şiddetli yağışların mevsime göre normal olduğunu kaydetti.

-"Çiftçiler en zor dönemini yaşıyor"-

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Rıza Uysal da çiftçileri önce soğuk ardından da yağışın vurduğunu belirtti. Çiftçilerin en zor dönemini yaşadığını kaydeden Uysal, özellikle Kumluca, Demre, Aksu, Manavgat ve Serik ilçelerindeki narenciye bahçelerinin selden büyük zarar gördüğünü belirtti. Selin rekolteyi etkileyeceğine dikkati çeken Uysal, şöyle konuştu:

"Soğuk havada sebzelerin büyümesi duruyor. Soğuk havayı Antalya bu sene çok sert atlattı. Havanın açılmasını temenni ediyoruz. Havalar bu şekilde kapalı giderse ürün büyümez ve hastalıklar gelişebilir. Bu da hiç iyi olmaz. Güneşli havalar bir an önce gelmeli. Önce soğuk şimdi de şiddetli yağış nedeniyle hale giren sebze ve meyve oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 düştü. Fiyatlar ise yüzde 30 ile 60 arasında arttı" dedi.

Şiddetli yağışın narenciye bahçelerine olan etkisinin zamanla ortaya çıkacağını dile getiren Uysal, narenciye bahçelerindeki suyun çekilmesiyle net zararın ortaya çıkacağını belirtti.

Narenciye fiyatlarında artış beklediklerini vurgulayan Uysal, "Şiddetli yağış daldaki portakalı yere düşürünce bu portakallar kullanılamaz hale geliyor. Bu da ürünün azalmasına neden olacak. Ürün az olunca bir hafta içinde narenciye fiyatlarını daha fazla etkilemesini bekliyoruz" dedi.

-Narenciye bahçeleri sular altında kaldı-

Şiddetli yağış nedeniyle bakıcılığını yaptığı Aksu ilçesindeki narenciye bahçesinin tamamen sular altında kaldığını anlatan çiftçi Süleyman Sinan, ıslah edilmeyen derelerin taştığını ve bu nedenle sel felaketinin yaşandığını söyledi. Taşan dereyle çamurun daldaki portakallara büyük zarar verdiğini ve portakalın yere düşmesine neden olduğunu ifade eden Sinan, bahçesinde yaklaşık 70 santimetre çamur biriktiğini ve ürünlerin de kullanılamayacak hale geldiğini belirtti.

Her yıl aynı sıkıntıları yaşadıklarını anlatan Sinan, bölgedeki derelerin ıslah edilmesi ve menfezlerin genişletilmesi gerektiğini bildirdi. Sinan, kesin ve kalıcı çözüm beklediklerini kaydetti.

Domates serası su basan Nadire İnci ise suyu motorlarla boşalttıklarını, şimdi ise selle gelen çamuru seradan boşaltmaya çalıştıklarını söyledi. İnci, seradaki domateslerden çamur ve su nedeniyle verim alamayacağından yakındı.

Muhabir: Süleyman Elçin - Sefa Karacan/ Hatice Özdemir

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Yağışlı ve Soğuk Hava Rekolteyi Düşürdü, Fiyatlar Arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement