Yabani Mantar Mevsiminde Zehirlenmeye Dikkat - Son Dakika
Güncel

Yabani Mantar Mevsiminde Zehirlenmeye Dikkat

Yabani Mantar Mevsiminde Zehirlenmeye Dikkat

doğada bol miktarda çıkan mantarlar, zehirlenmeleri de beraberinde getirdi.

31.05.2012 12:01

Yozgat'ta yağışlı geçen mevsimle birlikte

doğada bol miktarda çıkan mantarlar, zehirlenmeleri de beraberinde getirdi. Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cahit Kayhan, son dönemde hastanelerine 'mantar zehirlenmesi' başvurularının arttığını ancak ölüm olayının olmadığını belirterek, 'yabani mantar yerine kültür mantarı yenilmesi' uyarısında bulundu.

Yozgat'ta son bir aydır aralıklarla etkili olan yağmur, yabani mantarların çoğalmasına neden oldu. Yozgat şehir merkezinde bulunan Çamlık Milli Parkı çevresinde bolca bulunan yabani mantarları toplamak için 7'den 70'e onlarca vatandaş seferber oldu. Dedesiyle birlikte mantar toplamaya çıkan 12 yaşındaki Sıtkı Can Turan, mantar toplamayı çok sevdiğini, ancak yemediğini belirtirken, "Bir kere kuzenim yabani mantardan rahatsızlandı onun için ben yemiyorum, ama toplamayı çok seviyorum. Kuzu mantarı, çalı mantarı ve evlek mantarı dedikleri mantarlardan topluyoruz" dedi.

Yabani mantarın çok lezzetli olduğunu söyleyen dede Sadık Turan ise "Bunu bulgur pilavıyla veya sac kavurma şeklinde domates ve biberle kavurunca çok lezzetli oluyor. Bu yıl alışılmışın dışında bol miktarda mantar var. Hiç boş dönmüyoruz. Günlük 15- 20 kilo topladığımız oluyor" diye konuştu.

'MANTAR ZEHİRLENMELERİ ARTTI'

Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Cahit Kayhan, mantar zehirlenmelerinin ölümle sonuçlanabileceğini hatırlatarak şu uyarılarda bulundu:

"Özellikle bu yıl yağışların bol olmasıyla birlikte hastanemiz yoğun bakım ünitesine mantar zehirlenmesiyle ilgili başvurular da arttı. Ancak ölümcül seviyede hastamız olmadı. Mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu ayırmak gerçekten çok zor. Mantar zehirlenmeleri çok hafif mide, bağırsak rahatsızlıkları, sistem bozuklukları ile ortaya çıkabildiği gibi, özellikle 5– 6 saat sonra şiddetli tansiyon düşmesi, göz çukurlarında genişleme, ishalle başlayıp karaciğer yetmezliği ile sonuçlanan zehirli mantar bulguları ve hastanın ölümüyle sonuçlanan vakalar da olmaktadır. Mümkün olduğu kadar doğada yetişmiş mantarlardan ziyade kültür mantarlarının tüketilmesini tavsiye ediyoruz."

Dr. Kayhan, yabani mantar yiyenlerin rahatsızlık belirtileri halinde vakit geçirmeden en yakın hastaneye başvurmalarını istedi. - Yozgat

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Yabani Mantar Mevsiminde Zehirlenmeye Dikkat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement