Van'da BDP Mitinginden Sonra Olay Çıktı - Son Dakika
Güncel

Van'da BDP Mitinginden Sonra Olay Çıktı

Van\'da BDP Mitinginden Sonra Olay Çıktı

BDP boykot etme kararı aldığı 12 eylül refarendumuna ilişkin Hakkari'den sonra ikinci miting Van'da düzenlendi.

01.08.2010 22:47

BARIŞ ve Demokrasi Partisi (BDP), boykot etme kararı aldığı 12 eylül refarendumuna ilişkin Hakkari'den sonra ikinci miting Van'da düzenlendi. Van'daki Beşyol Mevkii'nde bulunan Melen Meydanı'nda düzenlenen mitinge yaklaşık 7 bin kişi katıldı. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşma yaptığı mitingten sonra bir grup olay çıkardı.

Konuşmaların ardından Melen Meydanı'nda toplanan kalabalık dağılmaya başladı. Bu sırada yaklaşık 500 kişilik bir grup, Cumhuriyet Carddesi üzerinde terör örgütü PKK lehine slogan atarak Soydan Kavşağı'nda önlem alan polislere, taş, molotofkokteyli ve havai fişek attı. Bu saldırı sırasında 1 polis memuru yaralandı. Polis, taş atan grupları basınçlı su ve gözyaşartıcı bomba kullanarak dağıttı.

HELİKOPTER HAVADAN İZ SÜRDÜ

Cumhuryet Caddesi'ndeki bir banka şubesi önünde patlama meydana geldi. Patlamanın ses bombasından kaynaklandığı sanılırken ara sokaklara dağılan göstericiler eylemlerini burada sürdürdü. Bu arada polis helikopteri havadan göstericilerin eylem yaptığı noktaları tespit ederek müdahale etmeye çalışan polisleri yönlendirdi..

GÖSTERİCİ ÇOCUK DUVARDAN DÜŞTÜ

Olaylar sırasında 10 yaşlarındaki bir çocuk, polislerden kaçıp duvarın arka tarafına geçmeye çalışırken, 1.5 metrelik duvardan yere düşerek yaralandı. İsmi öğrenilemeyen 10 yaşlarındaki çocuk, polis ve vatandaşlar tarafından sivil bir araca bindirilerek hastaneye kaldırıldı. Sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

5 GÖZALTI

Sokak aralarındaki olaylar halen devam ederken, ilk belirlemelere göre 5 gösterici gözaltına alındı.

DEMİRTAŞ: 'ÖCALAN'IN ÖNERİLERİNİ DİKKATE ALIN"

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki BDP'li milletvekilleri Özdal Üçer, Nezir Karabaş, Nuri Yaman, Fatma Kurtulan, Pervin Buldan, Hamit Geylani, Van'da yapılan mitingine katıldı. Demirtaş, hükümete yüklenerek, demokratik özerkliğin ve Kürtler'in içinde olmadığı bir anayasayı kabul etmeyeceklerini söyledi. Demirtaş, "AKP, MHP ve CHP, 12 Eylül'de başlarına ne geleceğini bilmiyor. Buradan sandıklar boş çıkacak. Biz yamalı da olsa yamasız da olsa bu anayasayı kabul etmiyoruz. Sayın Öcalan'ın önerilerileri dikkate alınana kadar elbette direneceğiz" dedi.

'AKP DİLENEREK, BİZ DİRENEREK BU GÜNE GELDİK'

Cumhuriyet Caddesi Beşyol Mevkii'nde yapılan mitinge yaklaşık 7 bin kişi katıldı. Sık sık PKK terör örgütü ve elebaşı Abdullah Öcalah lehine slogan atılırken, sözde demokrasi şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Mitinge katılanların tanıtılmasının ardından BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasına Batman'da mayın patlaması sonrası hayatını kaybeden BDP'li yöneticilere taziyelerini bildirerek başladı. Yeni bir anayasa yapılmadan Kürtler'in sorunlarının çözülmeyeceğini belirten Demirtaş, "Bu anayasayla başörtülülerin sorunları çözülmeyecek. Emekçilerin, öğrencilerin, sorunları çözülmeyecek. 12 Eylül darbe anayasasının ömrünü yamalarla uzatmaya çalışıyorlar. Yapılan değişikliklerle birlikte AKP'nin yöneticileri koltuklarını sağlamlaştıracak. Bu referandumdan evet çıkarsa başbakan bundan sonra Kürt halkının anadilini, demokratik özerkliğini verecek mi? Biz bu referanduma ne evet nede hayır diyoruz. Bırakalım birlirlerini yesinler. Biz bildiğimiz yolda yürümeye devam edeceğiz. Onurlu bir şekilde direnerek yeni anayasamızı elde edeceğiz. AKP dilenerek, biz direnerek bu güne geldik" dedi.

SANDIKLAR BOŞ ÇIKACAK

12 Eylül'de Van'daki sandıkların boş çıkacağını belirten Demirtaş, "Boş sandıklarla dünyaya şu mesajı vereceğiz. Siz eğer anayasanın içini doldurmazsınız biz sandıkların içini doldurmayacağız. Van'dan yüzlerce sandık boş çıkacak bizde bu sandıklara kına doldurup Hüseyin Çelik'e göndereceğiz. Savaşta etseniz, tehditte etseniz bu halk inandığı yoldan vazgeçmeyecek. Van halkı bu referanduma o kadar ucuz yaklaşmayacak. Özgürlüğünün arkasında duracak" dedi.

SAYIN ÖCALAN'IN ÖNERİLERİNİ DİKKATE ALIN

Kürt özgürlük mücadelesinin muhattap alınmasını isteyen Demirtaş, "Sayın Öcalan'ın önerileri dikkate alınıncaya kadar elbetteki direneceğiz. Van gençliği sandıklarına sahip çıkacak. Analar kapı kapı dolaşıp insanları ikna edecek ve o sandıkları, sandıkların sahiplerinin başına geçirecekler. Demokratik özerk yönetimle halk artık kendi koyduğu sandığa kendisi oyunu atmak ve kendi yöneticilerini kendisi seçmek istiyor. Demokratik özerklikle yönetilmek istiyor. 12 Eylül'de AKP, CHP ve MHP'ye kırmızı kart gösterip yüzlerini kızartacağız. Bizi bu halimizle kabul etmeyen, AKP, MHP ve CHP üç kafadarı aynı sandığı koyacaız. Onların yanına Evren, Demirel ve Çiller zihniyetini de aynı sandığa koyacağız. Şimdiki dönemin Kenan Evren'i de Recep Tayyip Erdoğan'dır. Başbakan Dörtyol'da provakasyon var dedi. Orada asıl provakasyonu AKP yaratmıştır. Biz bu kirli oyuna gelmeyeceğiz ve bu tuzağa düşmeyeceğiz. Ama bunun hesabını soracağız" diye konuştu.

Osman BEKLEYEN - Murat ÇAĞLAR/ VAN/ DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Van'da BDP Mitinginden Sonra Olay Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement