Üniversitelerde Parlamento Hukuku Çalışmalarının Güçlendirilmesi" Projesi - Son Dakika
Güncel

Üniversitelerde Parlamento Hukuku Çalışmalarının Güçlendirilmesi" Projesi

Üniversitelerde Parlamento Hukuku Çalışmalarının Güçlendirilmesi" Projesi

YASADER tarafından, TBMM ile üniversiteler arasında etkin ve sürekli iş birliğinin kurumsallaştırılması amacıyla yürütülen projenin toplantısı, Konya'da yapıldı Proje Koordinatörü Gökçimen: "Projenin amacı; üniversitelerde parlamento hukuku alanının anayasa hukuku alanından ayrı, özerk bir alan haline.

04.04.2014 14:55

Yasama Derneği'nce (YASADER), TBMM ile üniversiteler arasında etkin ve sürekli iş birliğinin kurumsallaştırılması amacıyla yürütülen "Üniversitelerde Parlamento Hukuku Çalışmalarının Güçlendirilmesi" projesi toplantısı Konya'da gerçekleştirildi.

Proje koordinatörü Semra Gökçimen, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen programda, amaçlarının; daha demokratik, katılımcı ve etkin bir yasama sürecine hizmet etmek olduğunu söyledi.

Bazı üniversitelerde anayasa hukukunun ders olarak okutulduğunu, fakat ayrı bir parlamento hukuku dersinin olmadığını dile getiren Gökçimen, bu alanın anayasa hukuku içinde sınırlı şekilde yer almasının, üniversitelerde parlamento alanında bilgi birikiminin yeterince oluşamamasına neden olduğunu belirtti.

Gökçimen, daha demokratik, katılımcı ve etkin bir yasama sürecine hizmet etmek üzere proje başlattıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Projenin amacı; üniversitelerde parlamento hukuku alanının anayasa hukuku alanından ayrı, özerk bir alan haline getirilmesi, bunun kurumsallaşması, öğretim üyelerinin ve öğrencilerimizin TBMM'nin yasama ve denetim süreçlerine katılımlarının artırılmasıdır. Bu projeyle parlamento-üniversiteler arasında güçlü iş birliğinin kurulması ve sürekli hale gelmesi yönünde hedefimiz var. Eğer parlamento hukuku dersi kurulursa, bu konuda hem bilgi birikimi artacak hem de yasama uzmanları ve milletvekillerimizin üniversitelere gelmesiyle, bu ilgi canlı tutulmaya çalışılacak. 2 gün sürecek etkinlik kapsamında, temel eğitim, parlamento hukukunun önemi, çerçevesi ve kavramı anlatılacak. Ardından, parlamentonun kendi çıkardığı ve güven oyu verdiği hükümeti nasıl denetlediği, bu güveni nasıl sürdürebildiği konularında bilgiler verilecek."

SÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ulukapı da parlamento hukukunun, parlamentonun oluşumu ve işleyişine ilişkin kuralları inceleyen hukuk dalı olduğunu ifade etti.

"Öğrencilerimiz açısından çok faydalı olacak"

Fransız Devrimi'nden günümüze kadar tüm ülkelerin yasama faaliyetlerini bir parlamento aracılığıyla yürüttüğünü anlatan Ulukapı, şöyle devam etti:

"Dünyadaki temel sorun; parlamentonun yasama organı faaliyetini etkin şekilde kullanıp kullanmadığıdır. Her parlamentosu olan devlet, demokratik bir yönetime sahip değildir ama dünya geneline baktığımızda kağıt üzerinde de olsa parlamentoların varlığı görülmektedir. Bu alan, toplumun farklı kesimlerinin çıkarlarını koruma görevini de üstlenmektedir. Bu yönüyle parlamentolar, toplumun genel iradesinin temsil edildiği yapıları oluşturmaktadır. Ülkemizi demokratik ülkeler sıralamasında daha iyi yerlerde görebilmek için daha bilinçli seçmen olarak hareket etmemiz gerekmektedir. Fakülte olarak, bu çalışmayı çok önemsemekteyiz. Hem bizler hem de öğrencilerimiz açısından çok faydalı olacak."

Açılış konuşmalarının ardından, SÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir "Parlamento hukukunun anlamı, önemi ve çerçevesi", YASADER üyeleri Bahadır Yeşilırmak ve Mahmut Bülbül de "TBMM'de temel kavramlar ve kurumlar" ile "TBMM'de bilgi edinme ve denetim yolları" konularında katılımcılara bilgi verdi. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Üniversitelerde Parlamento Hukuku Çalışmalarının Güçlendirilmesi' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement