Türkiye'nin İlk Soba Müzesi Açıldı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İlk Soba Müzesi Açıldı

Türkiye\'nin İlk Soba Müzesi Açıldı

Türkiye'nin ilk soba müzesi, Antalya'da açıldı.

11.02.2013 15:02

Türkiye'nin ilk soba müzesi, Antalya'da açıldı. Türkiye'de üretilen ilk soba, çini sobası, döküm soba, ocaklar, kuzine soba, gaz sobası, tınal soba, köy ocağı, Trabzon sobası gibi 32 sobanın yer aldığı müzede en dikkat çeken bölüm ise 12 Eylül döneminde sobalarda yakılan kitapların anlatıldığı bölüm oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından şair, yazar, araştırmacı Sunay Akın'ın danışmanlığı, sahne tasarımcısı Hasan Ayhan Doğan'ın tasarımı ve yazar Ahmet Çağan'ın edebiyat çalışmaları ile Demirciler Çarşısı'ndaki belediyeye ait kulede yaptırılan Soba Müzesi'nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Vali Yardımcısı Recep Yüksel, esnafa onur ve güç verecek bir projenin yapıldığını söyledi. Yüksel, "Antalya'ya 11 milyon turist geliyor. Biz onları otel dışına çıkaramıyoruz. Böyle müzeleri önlerine koyarak turistleri şehir merkezine indirebiliriz" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ise maliyeti yüksek olmayan bir müzeyi hayata geçirdiklerini belirtirken, bölgedeki esnafa büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Ahi Evran Meydanı'nda kurulan müzenin önemine değinen Başkan Akaydın, Türkiye'nin ilk soba müzesini oluşturduklarını kaydetti.

KİTAPLARI SOBAYA ATMAK DARBEDİR

Soba Müzesi'nin oluşma hikayesini anlatan Sunay Akın da sobayı 'ateşin evcilleşmiş hali' olarak nitelendirdi. Türkiye'nin yakın tarihinde insan ve soba ilişkisinin çok kötü hatıraları olduğunu aktaran Sunay Akın, "Kitapları sobaya atarsınız bu 'darbe' demektir. Kitaplar küle dönüşür. Fakat kitapların içine sobayı koyarsanız o zaman müze olur" dedi.

Bir ülkenin demokratik olup olmadığının o ülkedeki müzelerin koridorlarının uzunluğuyla ölçüldüğünü dile getiren Akın, dünyada müze sayısı fazla olan ülkelerden bahsederek, "Atatürk Dolmabahçe Sarayı'nda ölmeseydi, biz orayı müze değil, otel yapardık. Yalan mı? Eğer birisi yalan derse hemen sorarım; Çırağan Sarayı ne oldu? Haydarpaşa Garı ne olacak? Orayı neden bir müze yapmayı düşünmüyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Akaydın, müzenin oluşumunda emeği geçenlere teşekkür plaketi verdi. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından da törene katılanlar Soba Müzesi'ni gezdi.

12 EYLÜL DÖNEMİ ANLATILDI

Belediyeye ait kulede yaklaşık 500 bin lira maliyetle oluşturulan Soba Müzesi'nde, Türkiye'de üretilen ilk soba, çini sobası, döküm soba, ocaklar, kuzine soba, gaz sobası, tınal soba, köy ocağı, Trabzon sobası ve şömineler gibi çok sayıda soba yer alıyor. Roma ve Osmanlı döneminde kullanılan ısınma ve aydınlatma sistemlerinin de yer aldığı müze, köy evlerinde kullanılan şömine tarzı sobalar, dünyanın çeşitli kültürlerinden ısınma ve aydınlanma örnekleri, yakın dönemde kullanılan sobalar ile sobaların minyatürlerinin satışa sunulduğu toplam 6 bölümden oluşuyor. Müzede, 12 Eylül döneminde sobalarda yakılan kitapların anlatıldığı bir bölüm de yer alıyor. Soba Müzesi'ni siviller 5 lira, öğrenciler ise 3 lira karşılığında gezebilecek. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İlk Soba Müzesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement