Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Heyeti Aa Genel Müdürü Öztürk'ü Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Heyeti Aa Genel Müdürü Öztürk'ü Ziyaret Etti

Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Heyeti Aa Genel Müdürü Öztürk\'ü Ziyaret Etti

Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk: ''Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi projesine paralel olarak başka bir fikrimiz var, o da çocuk gazeteciler fikri''

04.11.2013 15:00

Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, "Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi projesine paralel olarak başka bir fikrimiz var, o da çocuk gazeteciler fikri" dedi.

Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya başkanlığında çocuk delegelerden oluşan Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi heyeti  AA Genel Müdürü Kemal Öztürk'ü ziyaret etti.

Karakaya, burada yaptığı açıklamada, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu işbirliğinde  14-15 Kasım tarihlerinde İstanbul'da "1.Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi"nin düzenleneceğini ve burada medyanın olumlu  ve olumsuz etkilerinin ele alınarak, tartışılacağını söyledi.

Kongrenin vizyonunun da "çocuk dostu bir medya ve  medya okuryazarı bir Türkiye" olduğunu anlatan Karakaya, buna ilişkin hazırlıkların bir yıldır devam ettiğini, kongrede, çocukların, yetişkinlerin, ailelerin, medyanın, kamu kurumlarının aktif bir şekilde yer alacağını belirtti.

Kongre sürecinde bir strateji belgesinin de tartışılacağını, karara bağlanarak, hükümete sunulacağını ifade eden Karakaya, ayrıca sivil inisiyatifte bir izleme komitesinin de oluşturulacağını kaydetti.

Kongereye ilişkin ciddi ön hazırlıklar ve araştırmalar yapıldığını da anlatan Karakaya, Anadolu Ajansının da başından beri bu sürece destek verdiğini ve bunun Türkiye'ye duyurulması noktasında aktif bir katkı sağladığını söyledi.

Heyette bulunan delege öğrenci Aybüke Sultan Mirzelioğlu da, kongrede medya konusunda görüşlerini aktaracağını ve medyanın olumlu ve olumsuz yönlerini örneklendiren bir çalışma hazırladığını anlattı.

-AA Genel Müdürü Öztürk-

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk de Anadolu Ajansının kuruluşu ve çalışmaları hakkında öğrencilere bilgi verdi.

Anadolu Ajansının Türkiye'de ve dünyada meydana gelen olayların haberlerini yapıp, basına servis ettiğini ifade eden  Öztürk, öğrencilere Ajansın sadece Ankara'da değil, yurdun çeşitli illerinde ve Kahire, Lübnan, Amerika, Moskova gibi birçok ülkede önemli olayların haberlerini yapıp, fotograflarını ve görüntüleri yayınladığını anlattı.

Ajansın, sadece Türkçe değil, 6 dilde yayını bulunduğunu  hatırlatan Öztürk, "Arapça, İngilizce, Boşnakça, Rusça, Kürtçe, Türkçe yayınlarımız bütün dünyada takip edilen, izlenilen bir ajans olmamızı sağladı. Eskiden sadece Türkçe yayın yapıyorduk, Türkler okuyordu, bizim haberlerimizi Türk medyası alıyordu, şimdi Rus medyası da  Arap medyası da bizden alıyor" diye konuştu.

Söz konusu Kongrenin haberlerini de yapıp bu dillerde yayınlayacaklarını belirten Öztürk, öğrencilere seslenerek "Bu bölgelerin hepsine servis edeceğiz, sadece Türkiye'de değil, bütün dünya Türkiye'deki  çocukların medya konusunda ne düşündüğünü öğrenebilecek. Belki Washington Post'da çıkarsın meşhur olursun, kim bilir önemli şeyler söylersen belki CNN İnternational seni haber yapar" dedi.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğünün hazırlık çalışmalarına geçen sene kendisinin de katıldığını  anlatan Öztürk, Ajans olarak da  bu projenin basın sponsoru olduklarını bildirdi.

-Öztürk'ten "çocuk gazeteciler" fikri

Başından beri bu projeyi çok önemsediklerini anlatan Öztürk, "Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi projesine paralel olarak başka bir fikrimiz var, o da çocuk gazeteciler fikri" dedi.

Öztürk, delegedeki öğrencilerinden birini işaret ederek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yani ne demek, sen mesala bizim Ajansımızın fahri habercisi olabilirsin, okuduğun okulda, yaşadığın şehirde biz sana  fahri gazeteci kartı vereceğiz. Sen bize o bölgeden, okuldan, şehirden haber geçeceksin, biz de bakacağız haberlerin düzgünse, yazı düzgünse, bunu servis edeceğiz, böyle bir fikrimiz var.

Eğer kongremiz başarılı geçerse, bu çalışmalarda sizler iyi performans gösterirseniz, bizler de sizlere Anadolu Ajansının gazeteci kimlik kartını veririz. Böylece bizim de çocuk gazetecilerimizin  ilki olursunuz, tarihe geçersiniz. Sonra çocuk haberleri diye bülten çıkarırız, sizin gözünüzle Dünya ve Türkiye nasıl gözüküyor, bunu abonelerimize aktarmış oluruz."

Öğrencilere ileride ne meslek yapmak istediklerini de soran Öztürk, kendisinin okul yıllarında gazeteci olmak istediğini söyledi.

-"Biz liseden itibaren çocukları gazeteci yetiştirmek isteriz"

Eskiden okullarda duvar gazetesinin çıktığını ve kendisinin de yazısının orada yayınlanması için çaba gösterdiğini anlatan Öztürk, "Eğer Milli Eğitim Bakanlığı kabul ederse, okullarda bir duvar gazetesi çıkarsa,  biz de basın olarak fotoğraf, haber desteği verebiliriz. Mesela çocuk gazeteciler, orada yaptıkları haberleri bize gönderebilirler, ayrı bir bülten çıkarabiliriz. Biz ajans olarak bu projeyi destekleriz. Biz liseden itibaren çocukları gazeteci yetiştirmek isteriz".

Bu arada fahri gazeteciliğin nasıl yapıldığına örnek olması amacıyla delege öğrencilerinden Duru Onbaşılar, AA fotomuhabirinin yardımıyla AA Genel Müdürü Öztürk'ün fotoğrafını çekerken, Öztürk, fotoğrafın editör tarafından beğenilmesi durumunda, öğrencinin ismiyle servis edileceğini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Heyeti Aa Genel Müdürü Öztürk'ü Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement