Askeri Anlaşmayı İptal Eden İsveç'e Suudi Arabistan'dan "Elçi" Resti - Son Dakika
Güncel

Askeri Anlaşmayı İptal Eden İsveç'e Suudi Arabistan'dan "Elçi" Resti

İsveç, 2005 yılında Suudi Arabistan'la imzalanan askeri anlaşmayı uzatmayınca bu karara tepki gösteren Suudi Arabistan elçisini geri çekti.

11.03.2015 20:25  Güncelleme: 22:02

İsveç ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik gerginlik tırmanıyor. İsveç 2005 yılında Suudi Arabistan'la imzalanan askeri anlaşmayı uzatmama kararı aldı. İsveç'in bu kararına tepki gösteren Suudi Arabistan elçisini geri çekti.

KONUŞMA KRİZİ

Filistin'i devlet olarak tanıyan İsveç, Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı'na onur konuğu olarak davet edilmişti. Wallström'ün konuşma metninde, Suudi Arabistan'ı insan hakları konusunda ve DAEŞ'le mücadelede yeterince iş birliği yapmadığı gerekçesiyle eleştirdiği öne sürülünce, Riyad yönetiminin konuşmayı engellediği iddia edilmişti.

İSVEÇ ASKERİ ANLAŞMAYI İPTAL ETTİ

İsveç de, Suudi Arabistan'a tepki göstermek amacıyla 2005 yılında imzalanan ve 2010 yılında 5 yıl uzatılan askeri anlaşmanın uzatılmayacağını açıkladı. İsveç'in bu kararına daha sert tepki gösteren Suudi Arabistan bu ülkedeki büyükelçisi İbrahim S. I. Alibrahim'i geri çekti.

İSVEÇ BÜYÜKELÇİSİNİ GERİ ÇAĞIRDI

Suudi Arabistan'ın, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'ün, ülkeyi hedef alan eleştirilerine tepki olarak İsveç büyükelçisini çağırdığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Suudi Arabistan, Bakan Wallström'ün, daha önce yaptığı çeşitli açıklamalarda ülkeyi hedef alan eleştirilerine tepki amacıyla Stockholm'daki Büyükelçisi İbrahim S. I. Alibrahim'i çağırdı.

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANINA ÖVGÜ YAĞDI

Suudi Arabastan'ı başta insan hakları olmak üzere birçok alanda eleştirme cesareti gösteren İsveç Dışişleri Bakanı Margot Walström da övgü yağıyor.

ANLAŞMANIN UZATILMASINI YEŞİLLER PARTİSİ ENGELLEDİ

İsveç'te sosyal demokrat Başbakan Stefan Löfven iş dünyasının da baskısıyla Suudi Arabistan'la askeri anlaşmayı uzatmak istiyordu.

Ancak hükümetteki ortağı Yeşiller Partisi Eş Başkanı ve Eğitim Bakanı Gustav Fridolin askeri anlaşma uzatıldığı taktirde, koalisyonu hemen bozacakları konusunda net konuşmuştu.

​İsveç devlet televizyonu SVT'nin haberine göre de Wallström'ün konuşmasının Suudi Arabistan tarafından engellenmesinin nedeninin, İsveç'in Suudi Arabistan ile yapılan silah anlaşmasını uzatmaması olduğu savunulmuştu.


Askeri Anlaşmayı İptal Eden İsveç\'e Suudi Arabistan\'dan "Elçi" Resti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Askeri Anlaşmayı İptal Eden İsveç'e Suudi Arabistan'dan 'Elçi' Resti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (7)

  • Ahmet Şimşek : Gâvur dersiniz ama su Müslüman olduğunu söyleyen Suudi lerden delikanlılar.. 13 3 Yanıtla
  • Meto: Helal olsun isveçe BU SAHTE KRALA BİRİLERİHADDİNİ BİLDİRMESİ LAZIM BU KRALLIK İSRAİLDEN DAHA TEHLİKELİ BUNLAR KIRK HARAMİLER GİBİ ÇÖKMÜŞLER ARABİSTANA İNDİR İNDİRE BİLDİĞİN KADAR MÜSLÜMANLIĞA HİÇBİR FAYDALARI YOK SADECE SOYGUN YAPIP MİLLETİN PARsını ALIYORLAR 14 0 Yanıtla
  • Mustafa: Araplar i gudecek bir Coban a her zaman ihtiyac vardir.... Tek baslarina yapamaz bunlar dagilir...... 9 1 Yanıtla
  • ars: aferin lan ara fistan 3 1 Yanıtla
  • zaman yolcusu: elçisini geri çekmiş suudi olarak senin elçini isveç kabul ettiyse öp başının üstüne koy hiç değilse elçin orada nasıl insan olunacağını ögrenir böylece aranızdan bir insan çıkmış olurdu 3 0 Yanıtla
  • CENGİZKARA: ELİN HIRISTİYANI DEYİP GEÇMEMEK LAZIM YÜREKLERİNE SAĞLIK SUUD ÇAKALLARINA GEREKEN CEVAP AZDA OLSA VERİLDİ İNSANLIKTAN NASİBİNİ ALMAMIŞ HAYİN SUUDLAR 3 0 Yanıtla
  • CENGİZ KARA: ABİSİNİN ÖLÜMÜNÜN ŞEREFİNİ 38 MİLYAR YUROYU HALKA HİBE EDEN SUUD HAYİNİ KABENİN ONARIMINI PARASIZLIKTAN Bİ TÜRLÜ BİTİREMEDİ ABD BUNLAR GİBİ HAYİNİ NAHA NEREDE BULABİLİRKİ 2 0 Yanıtla

Advertisement